browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Postul cu apă şi cum am început (3)|| Ce sunt tiparele mentale? » »

Postul cu apă – Pregătirea pentru post

Posted by on 22, August, 2014

Header Şcoala ZENLA - Alimentaţia-Inteligentă

 Bun găsit îţi urez!

Vreau în continuare să mulţumesc mulţimii de cititori ai seriei de articole legate de post. Înţeleg că există un interes foarte mare aşa încât, mi-am propus să vorbesc în câteva idei esenţiale depre pregătirea pentru post în general, dar mai ales, pentru postul cu apă. În ce mă priveşte, exclud sfaturile, am mai spus asta în repetate rânduri deci, ideile de mai jos, sunt recomandările mele, nimic mai mult!

În primul şi în primul rând, trebuie foarte clar înţeles faptul că, postul cu apă, este un fel de medicament foarte puternic. Ca orice medicament puternic, el se administrează în situaţii extreme, fiind destinat situaţiilor extreme, nicidecum amuzamentelor de timp liber!

O altă categorie importantă de oameni care apelează la postul cu apă, sunt cei care sunt interesaţi foarte tare de educaţia lor spirituală şi de autocunoaştere. Pentru această categorie, recomand studiul intens al operei lui Serghei Nikolaevici Lazarev şi în general, al bibliografiei indicată de mine, FĂRĂ EXCEPŢII!

  1. Obiectivul. Stabileşte-ţi clar un obiectiv! Asta te va ajuta în momentele foarte dificile, când detoxifierea este destul de violentă, să îţi aminteşti că TU ai decis, TU pui în practică şi o faci PENTRU TINE!

  2. Jurnalul. În etapa pregătitoare, e important să ai pregătit un caiet după cum îţi place să fie (matematică, dictando, etc.) şi în el să notezi ZILNIC tot ce ţi se pare important, neobişnuit sau mai ales, ÎNGRIJORĂTOR. A scrie în jurnal despre îngrijorări, înseamnă a transforma o ceaţă nebuloasă care te paralizează, într-un obstacol CLAR, VIZIBIL şi uşor de înţeles. E pasul cel mai mare către înlăturarea lui! O bututugă invizibilă poate fi oriunde. O buturugă vizibilă, poate fi ori scoasă, ori ocolită! Totul e o chestiune de timp, metodă şi eficienţă, în raport cu obiectivul sau obiectivele propuse! Scrie-ţi în jurnal, în etapa pregătitoare, OBIECTIVUL MARE şi, dacă ţi-ai propus, obiectivele secundare! Repetă-le zilnic, scie-le zilnic. Ele funcţionează ca o ancoră „în viitor”! Metoda jurnalului, are la mine o verificare de 46 de ani şi funcţionează fără greş! Cu o condiţie: să o folosesc!

  3. Mentorul. Eu am avut mulţi Mentori pentru că am vrut şi vreau multe. În materie de post cu apă însă, am avut un Mentor cu peste 50 de ani de experienţă şi zeci de posturi îndelungate 40 zile şi peste!! şi, mai ales, jurnalul acelui om, care mie, mi s-a părut că a fost mult mai important decât un curs universitar! Caută-ţi aşadar un Mentor care să fi postit măcar după trei diete (post ortodox, toate etapele, Oshawa, Valeriu Popa – Petre Anca), măcar timp de 5 (cinci) ani. MINIMUM CINCI ANI! Doar după cinci ani de practică sistematică, poţi înţelege cât de mare este răspunderea de a recomanda ORICE FORMĂ DE POST, cu atât mai mult, un post cu apă!

  4. Disciplină şi seriozitate. Disciplina şi seriozitatea, sunt critice în abordarea unui post cu apă, mai mare de 3 zile. Dacă ţi-ai ales un Mentor, respectă întocmai recomandările lui. Pune-i întrebări, chiar pisează-l la cap. Este de fapt felul în care poţi deosebi un Mentor autentic de un impostor. Mentorul, ÎNTOTDEAUNA TE PROVOACĂ ŞI ÎŢI RĂSPUNDE, ÎNMTR-UN FEL SAU ALTUL. Impostorii, vor tinde să-ţi închidă gura, în vreme ce mentorul te va determina să pui şi mai multe întrebări şi, în mod particular, mentorii răspund prin întrebări. Doar impostorii dau răspunsuri savante şi aşteaptă să îi aprobi docil! Extrem de rar, Mentorii mei, atât cei din Planul Fizic cât şi Ghizii Invizibili cu ochiul liber, mi-au răspuns altfel decât prin întrebări. Întrebările sunt atât de „provocatoare”, încât recunoşti în ele imediat paşii pe care îi ai de parcurs. Ele sunt de asemenea, foarte deranjante. AŞA ESTE ORICE MENTOR. Treaba lui este să te pună în dificultate. Doar oportuniştii şi carieriştii te mângâie pe creştet şi aşteaptă să le dai onorariul pentru prestaţie. Un adevărat Mentor, este de cele mai multe ori de o duritate extremă şi de o intransigenţă care te înnebunesc. Dar îi mulţumeşti pentru ele, mult mai curând decât ai crede! Aşa a fost cu mine Valeriu Popa, cu Petre Anca, cu Maestrul Daniil Sihastrul şi încă mulţi, mulţi alţii. Părintele Georgian Nicolae, m-a certat de nenumărate ori, dar ştiam că mă iubeşte, pentru că simţeam în el durerea unui Tată, deşi mă simţeam umilit în ego-ul meu.

  5. Repetiţia şi abandonul. Abandonul, este arma înfrânţilor. Cu ea, ei fabrică justificări pentru lene şi indolenţă, nicidecum pentru neputinţă! Ori de câte ori o iau razna, văd chipul Părintelui Daniil Sihastrul, care mă priveşte blând şi clatină din cap a „Să-ţi fie ruşine!”. Atât! Maestrul valeriu Popa, e şi mai drastic. Mă priveşte fix în ochi, fără vreun sunet, fără vreun cuvânt. Profesorul Petre Anca, stă cu mâna întinsă şi eu ştiu exact ce înseamnă asta! În acele clipe, ştiu că am făcut-o „de oaie” şi trebuie să o iau de la capăt, pentru că REPETIŢIA, ESTE MAMA ÎNVĂŢĂTURII! A încălca postul o oră sau câteva ore sau o zi, înseamnă un pas înapoi. A abandona, înseamnă a te declara singur înfrânt. Fără să ţi-o ceară cineva? E păcat! Dacă ai mâncat ceva care frânge postul, ia-o de la capăt, ca şi cum ar fi fost o paranteză într-o discuţie. Consideră că acea derogare a fost pasul înapoi care să-ţi dea elanul pentru finalul cursei. După ce termini cursa, o să înţelegi clar ce am vrut să spun aici! Şi eu am dat înapoi, de multe ori. Dar asta mi-a permis să fiu astăzi în Dieta Hiper-Hidratată, ziua 92 şi încă, îmi permite să merg înainte, până când voi ajunge unde vreau eu! Dar am pregătit asta, timp de 23 de ani. Câte o zi, câte două, câte trei. În fiecare zi, „am pus în puşculiţă câte un bănuţ”! Aşa să gândeşti.

  6. Provocările. Vei întâmpina uneori provocări cumplite! BUCURĂ-TE pentru că asta e semnul puterii tale interioare. Aminteşte-ţi cine l-a provocat pe Isus în postul de 40 de zile în deşert şi cugetă la asta, fără să abandonezi! Cu cât provocările sunt mai mari, cu atât eşti mai apt pentru un post mai lung şi cu atât mai departe vei putea ajunge! Dar asta se poate întâmpla doar dacă faci faţă cu bine provocărilor!

  7. Asaltul fluxurilor informaţionale. Cea mai mare dificultate şi obstacolul cel mai dificil, este amplificarea fluxurilor informaţionale. Ele se manifestă prin viziuni şi percepţii extrasenzoriale, uneori cu o intensitate copleşitoare, mai ales după zilele 6, 7 10, 12 şi următoarele. De aici se ajunge la secţiile de psihiatrie cu tot felul de diagnostice aberante, de tipul PMD, SMD, psihoză bipolară, sindrom discordant şi alte idioţenii de gen. ATENŢIE! Dacă Mentorul ţi-a spus PUNEM PUNCT AICI, te opreşti şi urmezi întocmai, fără amânare recomandările lui. Înseamnă că pregătirea ta psiho-mentală este insuficientă şi ai ajuns la limita de rezistenţă psihică. Dincolo de această limită, te poate conduce doar Mentorul. A forţa această limită de unul singur (una singură), înseamnă fie o pensionare cu diagnosticul „schizofrenie”, fie „paranoia” fie ceva mai mult ori mai puţin asemănător şi tratament cu neuroleptice şi psihotrope din cele mai distructive. În unele cazuri mai severe, poate însemna tentative de suicid sau alte ieşiri periculoase sau chiar alte tipuri de accidente (AVG, AVC, infarcturi miocardice, şocuri anafilactice, embolie pulmonară şi încă multe altele!). Explicaţiile, le voi da în seria de articole dedicate TIPARELOR MENTALE. În esenţă, este voba despre schimbarea bruscă a tiparelor mentale, cauzată de modificarea prea bruscă a frecvenţei medii de vibraţie.

  8. Atitudinea interioară în post. Este un aspect crucial. O atitudine egotică, arogantă, contestatară, violentă, te va conduce întotdeauna la serviciul de urgenţă sau la terapie intensivă. Uneori, chiar mai grav: la Morgă. Dacă iei acest avertisment în glumă, mai ai o posibiltate. Să verifici tu însuţi pe pielea ta. Vreau să cred că ai înţelepciunea necesară de a te comporta în mod responsabil cu tine însuţi! A fi deschis în post, curios, cu spirit de observaţie „de argint viu”, este cheia către înălţimile oricărei mari realizări. Am avut multe încercări în care „le ştiam pe toate”. După ce le-am trecut cu bine, am înţeles că a le şti pe toate, e cam mult pentru un muritor de rând şi că e mai înţelept să ai răbdare şi să îţi spui tot timpul, „ÎNVĂŢ!

  9. Orgoliul şi Sinele. Orgoliul meu a fost de zeci de mii de ori călcat în picioare, tăvălit prim mocirle, ferfeniţit. Am găsit de fiecare dată puterea să-l ridic de jos, să-l spăl şi să-l pun pe picioare. De fiecare dată când am reuşit, am simţit că am dat mâna cu Sinele şi că sunt mai puternic decât înainte cu ceva. De fiecare dată când m-am tăvălit prin noroi şi am arătat cu degetul în stânga şi în drapta, m-am simţit slăbit şi singur pe lume. Aviz amatorilor de teribilisme! ORGOLIUL DOARE, SINELE ALINĂ DURERILE! Aşadar, atenţie cu cine te aliezi! A te face frate cu dracul, poate părea magnific, dar după ce treci puntea (aşa crezi tu de fapt!), VINE NOTA DE PLATĂ. Şi e aşa de bine travestită în ceva banal, încât îţi va fi imposibil să recunoşti plata. De aceea se şi spune că „dracul, e viclean”. De fapt eşti TU ÎNSUŢI şi ATAŞAMENTELE TALE, care te domină şi fac din tine o cârpă. CARACTERUL, înseamnă CEVA, şi personalitatea, e ceea ce numim „omul cu multe feţe”. Postul e bisturiul care te ajută să-ţi dai jos măştile şi să ajungi la CARACTER. DACĂ VREI şi DACĂ TE PREGĂTEŞTI TEMEINIC PENTRU ASTA!

RUGĂMINTE

Dacă chiar vrei să ţii un post, oricât ar fi el de simplu, citeşte aceste recomandări, FĂRĂ SĂ LE IEI DREPT LITERĂ DE LEGE! Dar te rog, pentru binele tău şi al celor pe care îi iubeşti, meditează îndelung la ele şi FĂ CE ÎŢI SPUNE SUFLETUL! Dacă te simţi în stare să renunţi la carne, este tot un post şi e important dacă îl duci la bun sfârşit!

Dacă ai renunţat la carne şi vrei să treci la vegetale (fără lactate şi ouă), la fel, pregăteşte-te îndelung înăuntrul tău. Stai de vorbă cu tine, reflectează la ce am recomandat eu aici şi din nou, FĂ DUPĂ CUM ÎŢI DICTEAZĂ INIMA, dar CUGETĂ ÎNDELUNG! A lua postul în glumă, e neseriozitate faţă de tine şi o să te coste. Şi e păcat!

Dacă vrei să renunţi la mâncărurile gătite, deja e un post mai sever. Nădăjduiesc eu că, deja ai înţeles cam tot ce am spus eu aici. Deja cred că poţi trece la jurnal şi la planificare. Începe cu Regula Jumătăţii şi planifică-ţi cât mai amănunţit ce vrei de la tine şi de la postul propus. Succesul în post, depinde de dozarea înţeleaptă a resurselor psihice şi mai puţin de ce părere are X, Y sau Z despre ce faci tu. Ce faci tu e traba ta şi a nimănui altcuiva! A te lăsa târât în bârfele bârfitorilor şi condus de „las’ că ştiu eu”, COSTĂ SCUMP! Oricine ar fi acest Nea’ „Las’că ştiu eu” (sau tanti, că sunt foarte multe tanti d-alde „Las’că ştiu eu”), e puţin probabil să ştie mai bine ca tine ce e bun pentru tine. Părerea mea. Poţi să o arunci la coş, dar poate totuşi, măcar îmi acorzi o şansă şi verifici serios. Fără să am pretenţia să te iei după mine. Doar atât: să verifici serios! O faci PENTRU TINE!

Începe jurnalul de post, cu o listă cu cât mai multe întrebări care te frământă! Cu cât mai multe sunt puse pe hârtie, cu atât vei avea o pregătire psiho-mentală mai bună. Transcrie-le pe o altă hârtie şi transmite-le Mentorului pe care ţi l-ai ales. El îţi va răspunde cât de bine poate. E util să folosiţi mailul, dacă e posibil şi să faceţi un schimb de informaţii cât mai bogat, până când „ziua maratonului” e decisă şi te-ai hotărât să porneşti la drum! Dacă cel ales se codeşte să-ţi răspundă cinstit la întrebări, mai reflectează dacă e chiar un Mentor cu adevărat, sau un amator de glorie sclipicioasă care strigă din amvon „eu fac şi dreg!”. Cunosc destui din categoria asta, care fug şi dacă pocneşte o pungă de plastic lângă ei…

În fine, revin asupra unei recomandări în final, deşi am dat-o deja: caută să citeşti cât mai multe despre ORICE POST. Că e dieta Ducan, că e Max Gerson, că e Medicina Isihastă, că e Valeriu Popa „Boli Grele 1”, că e post ortodox, că e vegetarianism, că e bucătărie fără foc, CITEŞTE ŞI APLICĂ puţin câte puţin şi notează-ţi în jurnal fiecare mic succes, fiecare mică observaţie. Vei vedea cu timpul că, acel jurnal va fi un fel de Mentor. El este însă şi o oglindă a evoluţiei tale şi un stâlp de rezistenţă interioară, care te va purta din mic succes în mic succes. Aşa se construieşte un mare succes: Aşa cum am spus în serialul „Postul cu apă şi cum am început”, am făcut multe lucruri frumoase pentru mine, dar am început cu O ZI. Am mers aşa multe luni, apoi ani, cu o zi pe săptămână şi, când am simţit că „mi-au crescut aripile”, m-am avântat la două zile, apoi la trei şi tot aşa, până am ajuns la ce fac acum. Cei mai mulţi pe care îi ştiu de ani de zile, au rămas la stadiul de 3 până la 7 zile. Eu vreau să mă hrănesc cu lichide. Dacă voi reuşi sau voi eşua, vom vedea. Deocamdată, bilanţul e pozitiv şi merg mai departe. Dar şi subliniez asta! am şi voi avea curajul să recunosc public dacă „mi-am frânt gâtul”, pentru că apreciez că e singura şansă să o iau de la capăt cu mai mult succes!

Pe moment, pot spune doar că mă simt excelent în această a 92-a zi şi voi merge sigur mai departe şi mâine. Cât despre „mai departe”, dacă va exista un „mâine”, vei afla. La fel şi eu! Deocamdată, ASTĂZI SUNT ÎN POST.

Restul, e ori istorie, ori science-fiction.

Istorie, poţi citi din lista de articole. Science Fiction, mă mai gândesc. Poate o să scriu şi aşa ceva, cine ştie, de plăcut, mi-a plăcut mult să citesc. De scris, poate mai târziu. Mă mai gândesc. Deocamdată, postesc. Şi asta, îmi ocupă mult timp! 😉

Bun! Cam asta ar fi şi îmi cer scuze dacă a fost mai lung decât mă aşteptam şi eu!

Oricum, o să-mi citesc şi eu recomandările astea, că îmi sunt şi mie de folos. Poate că mi-a scăpat ceva care mi-ar fi de folos. Mai ştii? Sunt tot om ca şi tine, chiar dacă am idei „creţe”!

Viaţa m-a învăţat că cine e scutit de erori, e scutit şi de succese! 😉 :)

Articol citit de 130 vizitatori

Comments are closed.

« « Postul cu apă şi cum am început (3)| Ce sunt tiparele mentale? » »