browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Din darurile naturii: Ridichea neagră|| Are filosofia consumatoristă o parte bună în ea? » »

Arta de a fi bogat

Posted by on 4, May, 2017

Am căutat mult timp în afara mea semnificaţia “bogăţiei”. Cu timpul am descoperit că sensul, semnificaţia “bogăţiei” diferă atât de mult de la om la om şi se confundă foarte des “a fi” cu “a avea”. Unii se consideră bogaţi pentru că sunt părinţi, alţii pentru că sunt absolvenţii unor şcoli, alţii pentru că sunt proprietari (de case, de pământuri, de maşini, de societăţi), pentru că au o sursă de venit sigură, etc, etc. Exemplele sunt şi pot fi nenumărate. Mi-am dat seama că fiecare îşi urmează calea sa de bogăţie, aşa cum crede de cuviinţă, conform principiilor sale şi/sau a sistemului valoric personal, cel acceptat de el însuşi. Combinând toate acestea, am ajuns la concluzia că a fi bogat este o adevărată artă.

Bonsai

Totul a pornit de la o discuţie! Ne-am oprit într-o zi la o terasă, pentru a bea un ceai, pentru a ne bucura de aer şi de Soare. La un moment dat a apărut o cunoştinţă, un om cu care ne-am întâlnit de mai multe ori, dar doar în trecere. Ne-a salutat, a comandat o cafea şi… ne-am întins la vorbă. Până aici, nimic deosebit. Până când, la un moment dat, a început să treacă de la subiecte “generale” la altele, ceva mai specifice, mai exact să vorbească despre el. Ne-a spus că este mulţumit de cât câştigă lunar, în schimb este nemulţumit de viaţa lui personală.

Am ascultat fiecare cuvânt spus, tonalitatea, observat gesturile. Am ascultat până la capăt. Mi-am amintit că… “I was already there”. Şi-au început să se unească nişte “puncte” adunate atât din practică (experienţă) cât şi teorie (citirea unor cărţi).

  • Capacitatea de a fi un om bogat este cu totul alta decât a avea bani. Eşti cu adevărat bogat atunci când ai ceva de dăruit.
  • Banii reprezintă doar o parte dintr-un întreg, mai exact 1/12 din viaţă. Adică 0,08% sau… 3 ore din 24. Atât ar trebui în mod normal să consumăm din timpul zilnic pentru bani. Cu cât creşte numărul de ore dedicate câştigării banilor, cu atât se reduce timpul dedicat altor nevoi mai mult sau mai puţin conştientizate.
  • Ce dai în schimbul banilor? Cândva credeam că, dacă câştigi sau cheltuimult, eşti fericit/ă. Mai devreme sau mai târziu descoperi ce faci tu însuţi pentru a câştiga o sumă oarecare şi ce dai în schimbul banilor.
  • Cum cheltui şi pe ce cheltui? O întrebare la care este nevoie de curaj şi pentru a o (sau ţi-o) pune şi pentru a (sau a-ţi) răspunde. Mai mult curaj este nevoie ca să conştientizezi şi cu cine îi împarţi!

Da, întradevăr, a fi bogat este o adevărată artă… :) Una din cărţile care m-au ajutat să înţeleg toate acestea, să pot realiza unele conexiuni, mi-a fost dăruită cu ani în urmă de Şerban Stănescu. Cartea se numeşte “Ştiinţa de a fi bogat” scrisă de Wallace D.Wattles, carte care poate fi accesată de aici.

Cu drag,
Monica Stănescu

Sursă imagine:

https: https://www.bonsaiempire.com/basics

Articol citit de 164 vizitatori

Comments are closed.

« « Din darurile naturii: Ridichea neagră| Are filosofia consumatoristă o parte bună în ea? » »