browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Două daruri minunate!|| Lumina Interioară – Video » »

Asocierea şi Disocierea

Posted by on 28, October, 2015

Header Şcoala ZENLA - Meditaţii

 

SAU

Ataşarea şi Detaşarea

Am amânat puţin realizarea şi prezentarea unui material video pe care îl consider important şi anume, LUMINA INTERIOARĂ.

Am considerat însă că e mai bine să abordez subiectul DETAŞĂRII sau al DISOCIERII, pentru că există un număr colosal de mare de oameni care vorbesc despre „eliberarea de ataşamente”, despre „dragostea necondiţionată”, cu mult înainte de a fi înţeles fie şi superficial DESPRE CE VORBESC.

S-a încetăţenit pe blogurile de diverse orientări obiceiul de a folosi clişee lingvistice de tipul menţionat, respectiv „eliberarea de ataşamente” şi „dragostea necondiţionată” sau „iubire necondiţionată”, dar cei care le folosesc, au o Lumină Interioară situată undeva între 3 – 4% şi cel mult 25%.

Ştiu că este seducătoare ideea „iubesc necondiţionat”, doar că, extrem de puţini fac distincţia între o afirmaţie RAŢIONALĂ, care „dă bine la poză” şi creşte popularitatea şi vizitele pe un blog şi TRĂIREA SPIRITUALĂ A IUBIRII, care este un proces care se derulează pe durata întregii existenţe, fiind OBIECTIVUL PRINCIPAL ÎN VIAŢĂ.

Înainte de orice altceva, o să precizez că, INTENSITATEA LUMINII INTERIOARE, este indicatorul care spune CÂT IUBIM.

Restul, sunt poveşti şi vorbe spuse de dragul vorbelor.

Orice Fiinţă care se află pe Calea Iubirii, EMITE LUMINĂ.

Această Lumină, ESTE PERCEPTIBILĂ de către ORICINE altcineva care se află pe Calea Iubirii, dar, ÎNAINTE DE ORICE ALT OM, NATURA SIMTE ASTA!

Poate cel mai simplu indiciu al creşterii Luminii Interioare, este RELAŢIA TA CU TINE ÎNSUŢI, reflectată în RELAŢIA TA CU NATURA.

 • Atunci când în mod inexplicabil un necunoscut te salută pe stradă, I-AI ARĂTAT LUMINA INTERIOARĂ. Reacţia sa firească, chiar dacă este inconştientă, este să îţi răspundă la Lumină, cu Lumină;
 • Atunci când un câine se ia după tine şi merge alături de tine, ca şi cum aţi fi prieteni de-o viaţă, îţi răspunde la Lumină, cu Lumină;
 • Atunci când o pisică se opreşte şi te priveşte drept în ochi, continuând să se apropie de tine, încet, calm, cu siguranţă, până la un pas – doi, îţi răspunde la Lumină, cu Lumină;
 • Atunci când un copil foarte mic plânge şi îl priveşti şi se opreşte din plâns, îţi răspunde la Lumină, cu Lumină;

Acest tip de fenomene sau manifestări exterioare, apar atunci când Lumina ta Interioară a depăşit valoarea procentuală de 80%, pentru măcar câteva minute consecutiv.

Te întrebi cu siguranţă, „De ce doar câtreva minute?”

Deocamdată, civilizaţia umană se află abia la începutul evoluţiei ei spirituale. Suntem asemenea unui sugar de câteva zile şi, evoluăm.

Unii, mai repede alţii, mai încet. Important este că EVOLUĂM.

Ca parte a acestui proces de evoluţie spirituală, este şi pierderea Luminii Interioare.

Vom discuta în alt articol ce înseamnă „pierderea Luminii Interioare”.

Foarte scurt, este acel fenomen de scădere a Luminii Interioare, datorită consumării ei într-o acţiune oarecare.

ATAŞAMENTELE SAU ASOCIERILE

Toată existenţa noastră, este o infinită serie de procese mai simple sau mai complexe de creare de ataşamente mai mult sau mai puţin materiale. ASTA ÎNSEAMNĂ A ÎNVĂŢA!

Creăm ASOCIERI sau ATAŞAMENTE MATERIALE.

Pasul următor ar fi logic!! să procedăm la efectuarea operaţiei inverse, care este DISCOCIEREA sau DETAŞAREA.

Din păcate însă, această Artă, Arta Detaşării sau Disocierii, abia acum începem să o învăţăm, deşi suntem martorii ei, de la începuturile necunoscute ale Universului.

Ca să dau doar două exemple, moartea fizică a unui om este un proces de detaşare a Conştiinţei de planul fizic; căderea frunzelor copacilor şi a pomilor toamna, este un alt proces de DETAŞARE.

Ce este important să reţinem în crearea de ATAŞAMENTE, este că, ORICÂT DE NESEMNIFICATIV ar fi un ataşament, EL CONSUMĂ LUMINĂ INTERIOARĂ. Este de pildă, principalul motiv pentru care după o ceartă, te simţi „dărâmat”. După ce te desparţi (= DETAŞARE) de cineva drag, suferi.

Francezii, spun „Partir, c’est mourir en peu.” „A pleca, înseamnă a muri puţin.” Puţini înţeleg însă semnificaţia profund spirituală a acestui aforism.

Astfel, când te cerţi, Lumina ta Interioară s-a consumat într-o serie de ataşamente grosiere, ai expulzat-o în exteriorul tău cu o viteză colosală, mult mai mare decât viteza cu care poţi să te încarci cu Lumină.

În egală măsură însă, când te întâlneşti cu o persoană care îţi place, îţi consumi Lumina Interioară pentru a cimenta relaţia.

Un exemplu clasic este fraza tip dintre tinerii îndrăgostiţi, frază care, odată rostită, atrage despărţirea: „Iubitule, doar moartea ne va despărţi!”

De fapt, TOCMAI VIAŢA este cea care îi desparte!

Ne folosim toţi (INCLUSIV EU!!!) Lumina Interioară, pentru a construi tot felul de chestii materiale. Din păcate, ignorăm faptul că semnificaţia profundă a termenului „material”, include şi atomii şi fotonii şi celulele corpului nostru şi EMOŢIILE şi GÂNDURILE TRANSFORMATE ÎN IMAGINI INTERIOARE.

Absolut orice există în Materialitate, este construit DIN LUMINĂ ŞI INFORMAŢIE.

Creştinismul, numeşte această Lumină Interioară „Duhul Sfânt” şi o reprezintă sub forma unui inel circular, situat în jurul capului sfinţilor.

Astfel, consumarea Luminii Interioare mai rapid decât reîncărcarea cu aceasta, generează oboseala zilnică, nevoia de mâncare, bolile, bâtrâneţea şi în fine, moartea fizică.

De fapt, oboseala, nevoia de somn, foamea, boala, îmbătrânirea, sunt un fel de indicatori permanenţi ai bilanţului dintre viteza cu care ne încărcăm cu Lumină şi viteza cu care MATERIALIZĂM GÂNDURILE.

Această discrepanţă între ce materializăm şi cu ce viteză, duce la îmbătrânire şi multe alte PROCESE AUTOMATE DE DETAŞARE, între care cel mai temut şi nedorit, este MOARTEA FIZICĂ.

CONCLUZIE: Dacă vrei să îţi păstrezi sănătatea, tinereţea, voioşia, ÎNVAŢĂ SĂ DISOCIEZI sau SĂ DETAŞEZI şi să TE DETAŞEZI de puzderia de ATAŞAMENTE pe care le construieşti ZILNIC, CU MIILE.

DISOCIEREA SAU DETAŞAREA

Voi începe cu câteva exemple simple:

 • Când te desparţi de un prieten, fă-o cu bucurie! Asta, te ajută să recuperezi Lumina Interioară care a făcut posibilă întâlnirea cu el. Fiecare din voi, a luat ce avea de luat şi a dat ce avea de dat! SCHIMBUL S-A PRODUS, deci a te menţine legat material prin păreri de rău, e inutil. Mai mult, prin această atitudine, împiedici o viitoare revedere cu prietenul respectiv. Ţie îţi place când un cunoscut te opreşte pe stradă şi te pisează la cap cu lucruri foarte personale, apoi reia mereu şi mereu acea poveste, te trage de mânecă atunci când devii iritat şi reia iar povestea?

 • Când pleci dintr-un loc în care te-ai simţit excelent, fă-o cu bucurie! Acel loc, se află DEJA ÎNĂUNTRUL TĂU, ce rost are să boceşti la plecare?

 • Când animalul tău preferat „pet”-ul pleacă pentru câteva zile, petrece-l în gând cu bucurie şi bucură-te, pentru că el exersează DETAŞAREA temporară de legăturile fizice cu tine.

 • Când moare cineva, petrece-l cu bucurie pe ultimul drum, asta făceau strămoşii noştri când râdeau la moartea cuiva, îşi recuperau Lumina Interioară cu care îl legau pe cel plecat de Pământ! pentru că el pleacă să se desăvârşească, într-o lume diferită de cea de aici, dar EL CONTINUĂ SĂ FIINŢEZE! Legătura dintre voi, rămâne şi devine mai puternică, deoarece ea se manifestă prin Lumina Interioară a fiecăruia dintre voi, doar dacă te detaşezi de el, ca obiect fizic!!

Ţi-am oferit doar câteva exemple de detaşare, foarte comune, în care mai toţi greşim şi unde am greşit şi eu de o mulţime de ori, până am reuşit să CONŞTIENTIZEZ că de fapt noi confundăm DETAŞAREA cu MOARTEA DEFINITIVĂ, cu dispariţia definitivă, cu ÎNCETAREA FIINŢĂRII.

MEDITAŢIA, ATAŞAREA ŞI DETAŞAREA

Meditaţia, aşa cum am spus în materialul video „Meditaţia”, este un proces de CONŞTIENTIZARE, o metodă de autocunoaştere.

Atunci când te relaxezi comod şi închizi ochii, CONŞTIENZIZEZI ce tipuri de ataşamente ai construit.

Este un pas extrem de important şi care îţi permite cu timpul, dacă perseverezi în meditaţie, să acţionezi pentru a opera DETAŞAREA de acele creaţii materiale, care ŞI-AU ÎMPLINIT MENIREA.

La început mai ales, vei vedea că între imaginile care îţi apar în timpul meditaţiilor, sunete, înţepături, furnicături şi alte fenomene, cele mai multe sunt BALAST. Altfel spus, un fel de pietre care sunt legate de picioarele tale şi îţi îngreunează mersul.

Atunci când ai reuşit să identifici clar astfel de ataşamente, dacă te relaxezi în continuare, vei observa că apare DETAŞAREA de o parte din aceste ataşamante.

La ASTA se referă americanii şi anglofonii când spun „Let it go! Lasă să treacă!

Prin acest mecanism simplu, RECUPEREZI LUMINA INTERIOARĂ şi de aceea, după o meditaţie corect făcută, te simţi ca şi cum ai fi dormit.

Somnul, este de fapt un fel de „meditaţie automată”, pe parcursul căreia recuperezi o parte din Lumina Interioară consumată în ataşamentele construite peste zi. Din păcate, cei mai mulţi oameni, fac asta inconştient, de unde şi nevoia crescută de somn, pentru că ei se reped în construirea a noi ataşamente, în fiecare zi, risipindu-şi astfel Lumina Interioară într-o mulţime de mărunţişuri. Bârfele şi discuţiile în contradictoriu, sunt cele mai banale exemple.

Mai mult decât atât, practicarea sistematică a meditaţiei, te va conduce la CONŞTIENTIZAREA momentului în care rezerva de Lumină Interioară a scăzut sub nivelul la care POŢI MANIFESTA ORICE, oricât de neînsemnat ar fi acel „ceva” şi atunci, vei simţi impulsul interior de a te încărca cu Lumină.

Pe măsură ce începi să SIMŢI tot mai clar această nevoie de încărcare, îi vei da curs şi vei ajunge chiar să meditezi DINAMIC, adică, SĂ TE CONECTEZI LA LUMINA INTERIOARĂ ÎN MERS sau în orice altă activitate pe care o desfăşori.

Acest „secret” l-au descoperit foarte mulţi de-a lungul secolelor, dar poate între cei mai cunoscuţi sunt Constantin Brâncoveanu, Emil Racoviţă, Valeriu Popa, Petre Anca, Alexis Carrel, Maica Tereza, Sfânta Tereza de Avilla, Sfântul Francisc de Assissi, Daniil Sihastrul, Părintele Arsenie Boca, Părintele Ghelasie Gheorghe, Părintele Galeriu, Părintele Teofil Părăian, Părintele Graţian Nicolae, David Hawkins, Anthony Robbins, Bob Proctor, Napoleon Hill, Stephen R. Covey, Dale Carnegie, Elisabeta Stănciulescu şi încă mulţi, mulţi alţii.

FOARTE IMPORTANT!

A cunoaşte „secretul” fără a îl practica însă, este ca şi cum ai avea o hartă a munţilor Bucegi, dar te-ai duce cu ea în valiză la Viena sau la mare, la Mamaia, fără să iei HARTA DE CARE AI NEVOIE ACOLO.

Articol citit de 107 vizitatori

9 Responses to Asocierea şi Disocierea

 1. John Doe

  “Îmi plac oamenii cu bun simţ!
  Dacă primeşti mailul, înseamnă că adresa de mail este validă şi îmi asum răspunderea pentru ştergerea comentarilor, ca fiind o eroare din partea mea.
  Şerban Stănescu, ”

  In caz ca nu te-ai retras complet de pe forumul Armonia Brasovia, sunt eu.

  • Şerban Stănescu

   M-am retras de pe forum.
   Atunci când bunătatea e confundată cu prostia şi toleranţa cu blegenia, cel mai bun lucru e să te dai la o parte.
   De altfel, de ce mi-aş pierde timpul să manipulez pe cineva de-acolo?
   Am aşa de multe lucruri mult mai interesante de făcut cu timpul meu, încât chiar că mi se pare o absurditate să manipulez pe cineva.
   Pe de altă parte, când ai de-a face cu oameni obsedaţi de manipulare, e bine să te fereşti de ei: se poate transmite sub diferite forme.

 2. John Doe

  Corect.
  Revenind la oile noastre, cum ramane cu procentele? 25% din …(aici ar trebui sa fie “intregul”). Sau “clişee lingvistice”?

  • Şerban Stănescu

   Scuze!
   Vrei să spui, revenind la OILE TALE!
   Aici, eşti acasă la mine şi cum ţi-am scris, ori eşti om cu bun simţ şi te prezinţi CIVILIZAT (nume, prenume, sit web dacă ai), atât gazdelor cât şi cititorilor, dintr-un minim de bun simţ şi curtoazie, ori vorbeşti exact cum zici, ca Neica Nimeni. Că asta înseamnă “John Doe”: NEICA NIMENI.
   Abia DUPĂ asta, putem iniţia un DIALOG.
   Deocamdată, ţi-am oferit dintr-un exces de generozitate, posibilitatea să monologhezi pe banii NOŞTRI! Pentru că, aici NOI PLĂTIM COSTURILE!
   Cred că ne-am înţeles, da?
   De vreme ce ai acceptat regulile şi cenzura impuse de Flavian, înseamnă că ştii cum e cu regulile.
   Doar că aici NOI (Monica şi Şerban Stănescu) facem regulile, în nici un caz Flavian. Şi le facem, precum orice român oarecare, face reguli ACASĂ LA EL.
   Şi drept să-ţi spun, mie, mi se par extrem de permisive şi de tolerante!

 3. Bogdan Popescu

  Normal ca stiu cum e cu regulile. Doar ca nu am vazut nicaieri regulile casei. Poate ele sunt pe aici si nu m-am uitat eu bine. Dar asta e deja istorie. Acum stiu de ele. Sau cel putin asa cred, ca poate mai sunt si altele.

  Da-mi voie sa nu fiu de aceasi parere legat de ce inseamna civilizatie/minim de bun simt(pe internet si nu numai). Consider ca in viata reala prenumele este suficient pentru o intalnire neoficiala. Dupa cum si tu folosesti Flavian, nu Flavian Dumitrescu. Apoi, John Dow = Neica Nimeni este perceptia ta/voastra, nu si a mea. Eu il percep pe John Dow ca “typical male/average person”

  Depre cenzura lui Flavian nu stiu nimic. Nu am fost cenzurat in nici un fel asa ca nu am acceptat nici o cenzura. Daca in cazul regulilor lucrurile sunt clare – este normal si firesc sa le respect, cenzura, in schimb, mi se pare inacceptabila.

  Deci, in concluzie, sunt poftit inauntru la dialog sau mai astept pe la usa?

  • Şerban Stănescu

   Din nou, atitudine evazivă.
   Din nou, impertinenţă şi refuzul de a te prezenta cu propriul nume. De ce oare, e chiar aşa de dificil să spui cum te numeşti?
   Lipsa respectului de sine şi refuzul asumării a CEEA CE EŞTI.
   Las la o parte cultura generală, care e discutabilă:
   Iată ce înseamnă John Doe / Jane Doe:
   https://ro.wikipedia.org/wiki/John_Doe
   În ce priveşte percepţia mea, ţi-am spus-o: am prea multă treabă cu mine însumi ca să aibă vreun rost să mă ocup de obsesiile celor de la Armonia Brassovia.
   Da, pot lua în considerare nivelul vostru, în raport cu al lui John Doe şi pot constata că, din perspectiva educaţiei, sunteţi cam toţi la nivelul John Doe, dar “vă credeţi minunaţi”.
   Rămâi la Armonia Brassovia. Acolo e locul tău. Acolo merge cu ambiguităţi şi turnătorii, cu pseudonime, cu minciuni “nevinovate”, cu duplicităţi şi alte asdemenea. Înţeleg, dar a înţelege e una şi a accepta să fac la fel doar ca să intru în graţiile Masculilor Alfa, e o cu totul altă poveste.
   Cam asta ar fi.

  • Monica Stănescu

   Am luat decizia să cenzurăm pe cei care se ascund sub un nick-name. Uşa “casei” (fie ea şi una virtuală!) se deschide celor care sunt ceva mai mult decât “typical male/average person”.
   Simplu.
   În primul rând!
   În al doilea rând.
   Legat de “Armonia”. Îţi poţi da seama că eşti cenzurat doar în clipa când eşti cenzurat. Multe dintre răspunsurile lăsate pe forum au fost cenzurate = şterse. De atunci am luat decizia că este un consum inutil de timp, cel puţin din partea mea!
   Şi mai am încă ceva nelămuriri… Ce legătură are discuţia/comentariul de aici cu articolul?!?

 4. Bogdan Popescu

  @Monica
  In cazul in care nu esti la curent cu “discutia de aici”:
  1. Am lasat un comentariu strict legat de acest articol. Nu a fost aprobat.
  2. Am lasat inca un comentariu pe tema: “Părerea ta este bine venită! Comunică cu noi!”. Nici acesta nu a fost aprobat.
  3. Am primit de la Serban acel mail citat in primul comentariu vizibil.
  4. Nestiind cum sa interpretez acel prim rand: “Îmi plac oamenii cu bun simţ!” si avand o discutie pe forumul Armonia cu Serban, prin MESAJE PRIVATE, despre anonimitate si incheiat cu replica lui “Da, este o opinie pe care o respect!” am considerat normal sa fac o referire catre AB pentru o mai mare claritate
  Mai departe, cred ca am atins o coarda sensibila din moment ce Serban pare ca se razboieste cu AB prin mine.

  @Serban
  “[…]Usage:John Doe is sometimes used to refer to a typical male in other contexts as well[…]
  https://en.wikipedia.org/wiki/John_Doe

  Dupa cum bine ai subliniat, aici e casa ta. Si fiind in casa ta, la atacuri(asa cum le-am perceput eu) nu am raspuns cu atacuri, ci cu eschiva. Ma condamni pentru asta? Fie.Accept. Pana cand nu ma simt confortabil inauntru, ma auto-cenzurez.

  Jhon Dow nu e bun, Bogdan nu e bun…presupun ca urmatorul pas este sa ma prezint cu buletinul in mana, nu? Ca altfel cum putem demonstra “propiul nume”?

  Dupa cum spuneam mai sus, am adus aminte de AB pentru ca noi doi am avut oarece contacte acolo. In rest, daca ai ceva de impartit cu ei, nu sunt eu persoana potrivita pentru asta.

 5. Bogdan Popescu

  @Monica, legat de cenzura
  Sper ca ai remarcat ca eu vorbesc srict in nume propriu. EU nu am fost cenzurat, deci EU nu am acceptat cenzura(neavand ce sa accept), asa cum Serban a afirmat. Nu am facut nici o afirmatie ca acolo nu ar exista cenzura. Mai mult, nu ma consider nici mama ranitilor si nici nu am cerut explicati cum si de ce pe aceste subiecte. Tot ce am dorit au fost niste lamuriri despre articolul de fata.

« « Două daruri minunate!| Lumina Interioară – Video » »