browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Oameni şi Grădini – Mihaela Rădulescu şi Moni B|| Bacău 2015: Sărbători fericite! » »

Blogmeet Alexandria 2015

Posted by on 13, December, 2015

BlogMeet Alexandria, 2015

 

CUM TE-A AJUTAT ŞCOALA ZENLA?

(CLIC PE LINK)

Salut şi bine ai venit!

Astăzi, o să îţi vorbesc despre un alt vis vechi care abia ieri s-a materializat, după două eşecuri consecutive (2013 şi 2014).

Cei care mă citesc de ceva mai multă vreme ştiu că unul din visele pe care le-am avut, a fost să organizez „Alexandria Blogmeet”, o întâlnire cu bloggeri din Alexandria şi evident, din tot judeţul Teleorman.

Mi-e prea greu să accept faptul că sunt singurul blogger dintr-un judeţ de 400.000 de oameni, chiar dacă 25% sunt „prin ţările calde”!

Pur şi simplu, REFUZ să accept această teză. Înclin să cred că există mai curând disfuncţii profunde în actul de comunicare şi asta, poate fi argumentat (Vezi seminarele lui Gary Vaynerchuk), dar acest subiect poate face obiectul unei alte discuţii, dezbateri sau serii de articole.

Ceea ce vreau să semnalez acum, este faptul că, în sfârşit, am reuşit să constitui o primă celulă de lucru a unor oameni care activează online.

Am reuşit în sfârşit să ne adunăm la aceeaşi masă trei bloggeri din Alexandria: Mihaela Rădulescu, Monica Stănescu şi Şerban Stănescu.

Poate pare puţin, dar voi inventaria pe puncte câteva dintre subiectele discutate în cele CINCI ORE DE ÎNTÂLNIRE:

  • Este o afacere online realizabilă în România? DA. ESTE. Sunt multe de spus, sunt greutăţi mari de trecut, mai ales cu privire la concepţia despre lume şi modul de viaţă. Mulţi confundă lucrul de acasă cu statul degeaba acasă şi vagabondatul pe reţelele sociale.

  • Mihaela, cam cât timp crezi că e nevoie să ridici un blog? Mie, mi-a luat cam doi ani, dar am preferat platforma Blogspot. E vorba despre corporaţia Google, care oferă platforma de blogging fostă Blogger şi devenită Blogspot. Îmi oferă gratuit cam tot ce am nevoie. Mi-a luat mult să învăţ şi aici cred că am pierdut cel mai mult timp. Altfel, cred că pentru cine e blogger cu experienţă, un an este suficient să introduci un blog în circuitul siturilor cu conţinut. Dar e nevoie de muncă, seriozitate şi respect de sine! Dacă ar fi să evaluez cu totul, cred că e nevoie de doi ani şi jumătate să pui pe picioare un blog, de la zero. Am observat însă că cine are mai mult de un blog, e mult mai bine plasat şi în Google şi chiar şi în ceea ce priveşte prezenţa pe reţelele sociale. Am observat şi eu că există bloguri care au vechime patru, cinci sau mai mulţi ani, dar sunt aproape necunoscute, deşi au multe articole. Eu cred că pe noi ne-a ajutat faptul că avem cele două grădini şi că am abordat bloggingul dintr-o perspectivă oarecum combinată, ceva între articol-poveste şi album foto. Eu pun accent mai puţin pe amănunte, prezint esenţa şi mă leg de un set de fotografii din grădină. Uneori mai apelez şi la imagini de pe net, dar prefer să scriu despre ce facem noi acasă, despre conservăraie şi cam ce combinaţii avem noi în minte să mai facem prin grădină şi cu ceea ce facem în grădină. Cred că v-a plăcut cămara mea virtuală! Da, ne-a plăcut, evident, sperăm să ajungem şi noi foarte curând la astfel de rezultate!

  • De unde a pornit ideea afacerii tale? Adică, să zicem aşa, „scânteia” care a născut ceea ce este azi? Păi, a fost o nevoie, o nemulţumire care mă scotea din sărite! Am luat seminţe de ardei gras şi au ieşit ardei iuţi şi gogoşari. Am luat răsaduri şi la fel, am vrut roşii de un fel şi-au ieşit cu totul alte minuni decât ce voiam eu. Aşa încât, am început să răscolesc cu Google. Azi aşa, mâine aşa, am constatat că e foarte greu să faci rost de tot ce ai nevoie în casă şi să fie şi marfa de calitate, cum vreau eu să fie la mine în grădină. Pe de altă parte, am văzut că mulţi mă contactau să-mi ceară seminţe. La început, am făcut-o în joacă dar oamenii fiind foarte mulţumiţi, „s-a dus vorba” cum se zice şi acum primesc tot felul de cereri, unele chiar ciudate, de flori exotice, de pildă şi încă, multe altele. Pe blog o să vedeţi că avem şi noi destule chestii mai deosebite. Explorez continuu, mă oboseşte ideea de a face lucrurile „bătrâneşte”, că vorba aia, degeaba faci mereu acelaşi lucru şi aştepţi să iasă altceva.

  • Cât durează Mihaela, să începi o afacere online? Mihaela Rădulescu: Mie mi-a luat patru ani şi jumătate de muncă, undeva la o medie de 10 ore zilnic, mai puţin duminicile.

  • Cât timp trebuie investit pentru a face o afacere online funcţională? Aici, avem date diferite şi le-am agregat în mod special pentru cei interesaţi: A. Singur, înseamnă 6 ani de muncă, la o medie de 9 ore zilnic, ceea ce înseamnă 16.200 ore de muncă. Datele le-am extras din jurnalele mele de muncă. B. În doi, (eu şi Monica) înseamnă 3 ani câte 12 ore de muncă zilnic, adică 13.140 ore. Datele acestea, provin de la mine şi de la Monica din jurnale şi se referă la punerea în practică a afacerii ei, „Vibraţia Numerelor”. După cum se vede, ca număr de ore investite, am redus cu 3000 de ore, dar 3000 de ore înseamnă doar o economie de un an ( 9 ore/zi * 340 zile = 3000 ore), în vreme ce timpul efectiv consumat, s-a redus la jumătate, de la 3 la 6 ani. Din datele oferite de Mihaela, rezultă 11 ore/zi * 300 zile * 4 ani şi jumătate = 11 * 300 * 4,5 = 14.850 ore. Dacă facem un calcul, rezultă că ORICE STARTUP, necesită o muncă de minimum 14730 ore. Dacă e să convertim în timp normal de lucru (8 ore/zi), asta înseamnă 1841 zile lucrătoare sau 368 săptămâni de 5 zile sau 7 (şapte!!) ani de muncă „la relenti”. Adică, aşa, mai „cătinel-cătinel”.

  • Ce importanţă are blogul, atât pentru blogger cât şi pentru afacerea online? Aici, am discutat mai multe aspecte şi am convenit că dacă munca serioasă, grija pentru cititor, grija pentru client se reflectă în ceea ce scriem, RESPECTUL pentru indiferent cine e cel care citeşte sau cumpără ceea ce oferim, atunci putem spune că blogul şi-a atins scopul. Ca om, blogul este un instrument cu care ne prezentăm oamenilor şi trebuie să o facem astfel încât să arătăm exact aşa cum suntem. Mihaela a precizat chiar că, în domeniul care ne preocupă, grădinărit, ecologie, sustenabilitate, alternative energetice, prezentarea pe caz, realizările concrete ilustrate prin fotografii şi filme, pot deveni instrumentele cheie ale comunicării cu oamenii, care, mai repede devin clienţi când văd discuţii „la obiect” decât doar dialoguri „ştiinţifice”. Am remarcat toţi trei că preferăm instinctiv acele bloguri care prezintă fotografii şi textul e bine legat de imagini, decât articolele lungi, cu multe cuvinte, cu referiri dese la „alte lucrări de specialitate” şi terminologie excesiv de tehnică. Se pare că majoritatea oamenilor preferă în loc de specialiştii şi experţii „de bibliotecă”, „ageamiii” din teren.

  • Mihaela, ce te-a adus la noi, pe Şcoala ZENLA? Măi, eu bănănăi peste tot, aşa că, am ajuns cam pe tot ce aveţi voi pe net, inclusiv la Monica. Filiera a fost lungă, am un cunoscut din Constanţa, care mi-a atras atenţia că am nişte vecini în Alexandria, care au şi casă şi grădină la Măgura. Eu căutam la Valea Curcubeului şi omul mi-a zis „Vezi că vecinii tăi au fost acolo!”. La Alex şi Roxana am găsit apoi referirile clare. Ce m-a atras, au fost filmele şi pe urmă pozele. Mă feresc de siturile cu text mult şi fără PRACTICĂ, fără o prezentare clară a ceea ce vorbeşti, în imagini. Mi-a plăcut ideea cu PET-urile!

  • Grădinăritul fără unelte. Discuţiile au durat vreo 5 ore, cum spuneam la început şi ne-am „scufundat” cam în tot ceea ce înseamnă grădinărit ecologic, construcţii ecologice şi afaceri online sau afaceri de acasă, cum s-ar zice mai româneşte. Mihaela a venit cu multe informaţii legate de folosirea biomasei, în special paiele şi bălegarul (dejecţii). Am abordat şi chestiunea utilizării dejecţiilor umane, pe care le-am considerat element cheie. Ne-a spus de pildă că, urina cu diluţie 50% le-a plăcut roşiilor şi le-a prins bine. Pe lângă asta, la capitolul construcţii, am început o discuţie lungă. Întrucât Moni (soţul ei) este încurcat cu o lucrare de renovare mai „groasă” acasă, în Alexandria, a rămas să intrăm în detalii şi poate chiar să prezentăm fotografii, la următoarea întâlnire, care va avea loc astăzi, dar la Măgura, de această dată.

În fine, văd că m-am lungit şi cum mai sunt încă multe de spus, cred că voi realiza o broşurică (ebook). Cred că e mai nimerit aşa şi oricum, fiind vorba despre grădinărit, sunt mult prea multe de zis ca să încapă într-un articol scurt sau chiar în mai multe.

Pe urmă, un blogmeet pe o temă atât de grozavă ca grădinăritul, merită tratată mai pe larg!

BlogMeet Alexandria 02, 2015

[Update, ora 18:40.] Ne-am întors de la Măgura. Abia acum pot să public. Restul, cu poze şi poate şi un film, săptămâna viitoare.

 

Articol citit de 124 vizitatori

Comments are closed.

« « Oameni şi Grădini – Mihaela Rădulescu şi Moni B| Bacău 2015: Sărbători fericite! » »