browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Urgenţa Zero: Apă în casă!|| La mulţi ani… » »

Casa Măgura – Apă în casă (2)

Posted by on 15, November, 2014

Scoala ZENLA - Casa Măgura - Apă-în-casă

 

În articolul precedent despre Casa Măgura, discutam despre chestiunea delicată a apei în casă.

Acest articol o să fie mai scurt ca altele, e doar o actualizare a ceea ce am mai făcut şi o mică prezentare pentru soluţia adoptată, o prezentare “pusă la vedere” a Casei Măgura, cu partea de apă din bucătărie.

Miercuri (11-11-2014), am fost singur la Măgura şi m-am ocupat de finalizarea mesei, decuparea orificiului necesar pozării chiuvetei, realizarea stativului pentru butoi şi respectiv partea de circuit hidraulic a butoiului.

Pe ansamblu, costurile aferente acestei soluţii de aducere a apei în casă, se ridică undeva la nivelul a aproximativ 900 lei, în care am inclus şi costul materialelor pentru masă şi stativul pentru butoi.

Butoiul are 150 litri, deci funcţional, cam 120 litri.

Ce înseamnă asta, tehnic vorbind?

La un consum estimat potrivit indicaţiilor apometrelor din Alexandria, consum care include toaleta şi maşina de spălat automată, ne situăm în zona 1,5 mc lunar, adică, 1500 litri. Să spunem totuşi că avem nevoie de o medie de 2000 litri lunar, deşi, aşa cum am spus, consumul din Alexandria, include maşina de spălat, care consumă la un singur ciclu între 60 şi 120 litri de apă.

La acelaşi consum contorizat, avem şi apa pentru toaletă, care înseamnă între 15 şi 25 litri zilnic, adică, aproximativ 600 litri lunar, doar pentru toaletă.

Maşina de spălat mai înseamnă cam tot 600 litri lunar, deci, 1200 litri.

Rezultă că pentru consumul efectiv, avem nevoie între 300 şi 800 litri de apă lunar. Făcând acum calculul mediei zilnice, avem cam 18 litri zilnic deci, butoiul asigură apa necesară pentru 4 – 5 zile de consum normal. Asta înseamnă că ne putem descurca foarte bine cu soluţia asta cel puţin 1 an, cât estimăm că vor dura lucrările de reparaţii la casă, perioadă în care problema duşurilor şi a spălatului de lucruri acolo, poate fi scoasă din discuţie, deşi duşuri vom putea face, dacă reuşesc să construiesc o cameră în care să includ fântâna şi o instalaţie de duş separată, în încăperea destinată fântânii.

Cum timpul necesar construcţiei îl estimez la cel mult 10 zile, foarte probabil, încă din cursul verii vom avea o mini-baie, chiar lângă fântână.

Pentru că m-am referit la manoperă (10 zile) pentru construcţia de la fântână, manopera necesară execuţiei părţii de instalaţie din bucătărie, este de 24 ore (3 x 8). La tarifele aprobate de guvern pentru “funcţia” de “fată-n casă” (a se citi: salariul minim pe economie!!), asta însemnând 3,88 lei/oră, costul manoperei este de 94 lei, deci practic, costul complet al lucrării în regie proprie, se ridică la 1000 lei (231 euro).

În realitate, manopera este mai mare, pentru că mi-e mie greu să cred că un muncitor necalificat (asta înseamnă salariul minim pe economie!) face faţă acestui gen de lucrări…

Admiţând că salariul ar fi dublu, cred că totuşi, e un preţ acceptabil pentru a aduce apă în casă. Comparativ cu costul materialelor (900 lei), eu zic că e rezonabil!

Dacă am în vedere că practica pe piaţă e “manopera costă cât materialele”, atunci putem spune că “în regie proprie”, scuteşte 700 lei, adică, 39% din tarifele de pe piaţă şi asta, mi se pare destul de mult!

Am făcut precizarea asta, pentru că am vrut şi vreau să subliniez importanţa educaţiei în economia unei gospodării, indiferent de anvergura acesteia!

Pe de altă parte, mai discutăm aici şi despre sustenabilitate şi mi-e imposibil să ignor mulţimea de interpuşi, de intermediari, pe care o impune economia de tip urban, intermediari care câştigă de cele mai multe ori, mai mult decât producătorul însuşi!

Mă abţin să dau exemple concrete! Am preferat să îţi spun cum am rezolvat noi, în spiritul sustenabilităţii şi în spiritul permaculturii, problema apei şi cum vom căuta să le rezolvăm şi pe celelalte.

 

Articol citit de 64 vizitatori

Comments are closed.

« « Urgenţa Zero: Apă în casă!| La mulţi ani… » »