browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Postul cu apă – Pregătirea pentru post|| Dieta Hiper-Hidratată – O strategie alimentară » »

Ce sunt tiparele mentale?

Posted by on 23, August, 2014

Header Şcoala ZENLA - Tipare mentale

 Am amintit de multe ori în cadrul articolelor publicate aici de conceptul „tipare mentale”.

Deoarece este un concept fundamental pentru înţelegerea Fiinţei şi a Universului înconjurător, vreau să îţi ofer câteva idei orientative cu privire la ce înseamnă „tipar mental” şi câteva exemple din vorbirea curentă (comunicarea în limbaj articulat), care te vor ajuta să vezi lumea cu alţi ochi şi să înţelegi:

 • Ce este Realitatea;

 • Cum se formează ceea ce numim „Realitate”;

 • De ce este importantă autocunoaşterea, cunoaşterea de sine;

 • De ce cunoaşterea de sine te conduce la cunoaşterea întregului Univers;

 • Cum poţi avansa pe calea cunoaşterii de sine (Gnose seafton – Delphi) şi ce înseamnă adevărata putere;

 • De ce „cunoaşterea te eliberează” şi ce înseamnă de fapt „eliberarea”, „iluminarea” şi alte concepte asemănătoare obscure pentru marea majoritate.

Expresii alternative

Pentru „tipar mental”, există deja o serie de expresii alternative, fiecare folosită în alte împrejurări, deşi esenţa lor este indentică şi funcţionează la fel.

Iată câteva dintre acestea:

 • Formă-gând (bioenergetică);
 • Entitate (matematici, Inforenergetică, spiritualitate, ocultism);
 • Şablon sau pattern în Engleză (tehnică, proiectare, Programare neurolingvistică – NLP, ştiinţe diverse), poate cea mai răspândită formă a conceptului. Tipar mental = mind pattern;
 • Paradigmă (matematici, ştiinţe exacte, filosofie, lingvistică)
 • Program (calculatoare, informatică, economie, sociologie, psihologie, etc.)
 • Algoritm (programare, matematici, inforenergetică, radiestezie);
 • Cod (genetică, programare, comunicaţii, biochimie);
 • Arhetip (filosofie, lingvistică, arte), etc.
 • Limbaj (comunicare, programare, lingvistică, arte)

Energie, Câmp şi Informaţie

Pentru clarvăzători (cei care „văd” = percep biocâmpurile) şi clarvizionari (cei care „văd” = percep TOATE câmpurile, energia şi informaţia), lumea, REALITATEA LOR INTERIOARĂ este formată din energie, câmpuri, câmpuri, energie şi informaţie, pe care ei le pot percepe direct, fără să folosească instrumente auxiliare şi tehnologie sofisticată şi LE ÎNŢELEG FĂRĂ A AVEA NEVOIE SĂ LE TRADUCĂ ÎNTR-UN ALT LIMBAJ. Ca să fac o paralelă cu lumea tehnologică, clarvăzătorul şi clarvizionarul, sunt un fel de microscoape electronice. Ceea ce distinge un clarvăzător de un clarvizionar din această perspectivă, este REZOLUŢIA imaginii sau, altfel exprimat, mulţimea şi fineţea detaliilor percepute. Pentru cine a studiat fotografia digitală şi puţină fizică atomică, este foarte uşor de înţeles. Este ca şi cum am avea două microscoape, unul cu factor de mărire x 100.000 (clarvăzătorul) şi altul, cu un factor de mărire x 100.000.000.

Din perspectiva unui fizician de pildă, clarvăzătorul este un aparat de recepţie calibrat pe un domeniu de frecvenţă care include benzile de la 1 HZ la aproximativ 1x 1018 Hz, cu reglaje fine (pe subdomenii) care îi permit să perceapă mai clar, mai detaliat benzile „infrasunete” (1 – 16 Hz), „sunete” (16 – 18.000 Hz), sub aspectul lor optic. Clarvizionarul pe de altă parte, este un aparat de recepţie care lucrează într-o bandă mult mai largă, cu frecvenţe de până la 1 x 10100 Hz şi chiar mai sus, funcţie de tiparele mentale dominante, utilizate la un moment dat. După cum vezi, momentan, receptorul uman este cel mai performant de pe Pământ. Totul se rezumă la ACORDAJUL ÎN FRECVENŢĂ, ceea ce în final, se traduce prin frecvenţa medie de vibraţie a fiecăruia, care depinde de ceea ce mănâncă fiecare! Orientalii au o vorbă: „Eşti ceea ce mănânci!” şi încă una, „Omul îşi sapă groapa cu proprii săi dinţi!”. Când le-am auzit prima oară, am râs în sinea mea. Acum, ŞTIU CU CERTITUDINE CĂ AŞA ESTE!

Tot ceea ce îmi rămâne de făcut, este să mă joc cu mâncarea şi să văd ce tipuri de acordaje pot suporta, ce efecte produce asupra Realităţii mele fiecare bandă de frecvenţe pe care o recepţionez şi pe urmă, după ce am ajuns la concluzia că banda X sau Y îmi convine, ŞTIU ce să mănânc pentru a rămâne acordat pe frecvenţa respectivă şi a mă delecta cu experienţele şi opţiunile pe care mi le oferă NOUA MEA REALITATE!

Percepţia. Sunet şi Lumină

Felul în care percepem Realitatea şi modul în care o construim în interiorul nostru, depinde de organul de percepţie pe care îl folosim în mod predominant. Organul de percepţie pe care îl folosim, este de fapt un traductor de semnal, care traduce un câmp inforenergetic (câmp de energie care conţine informaţii) într-un semnal electromagnetic pe care CREIERUL NOSTRUL ÎL INTERPRETEAZĂ CA FIIND REALITATE, funcţie de numărul şi complexitatea tiparelor mentale asimilate şi utilizate în mod repetat. De aici şi zicala „Repetitio mater studiorum est”, adică, repetarea este mama învăţăturii. Astfel, pentru frecvenţa 789 Hz, un clarvăzător, vede „flacăra violet”, cea atât de mistificată şi artificial înconjurată de fantastic şi mistere, în ştiinţele zise „oculte”. Pe de altă parte, un muzician, AUDE NOTA MUZICALĂ SOL 5!

Din păcate, datorită tiparelor mentale pe care le folosim automat, ignorăm faptul că una şi aceeaşi informaţie poate fi reprezentată diferit în creierul fiecăruia, EXACT funcţie de TIPARUL MENTAL UTILIZAT!!

Din nefericire, ştiinţa oficială abia acum a pătruns în domeniul corelaţiilor care pot fi făcute între sunet – lumină – gust – miros – pipăit, etc., şi felul în care ne reprezentăm în creier acest semnal electromagnetic venit din mediul înconjurător sub forma unei frecvenţe oarecare am dat doar un exemplu, întreg Universul însă este VIBRAŢIE!

Din acest exemplu, este uşor de înţeles că, între un muzician care PERCEPE frecvenţa 789 Hz şi un pictor care percepe ACEEAŞI FRECVENŢĂ, poate apărea un conflict ireconciliabil cu privire la „ce înseamnă frecvenţa 789 Hz”.

Pentru pictor, frecvenţa este o culoare roz diafan, eterat, uşor electrică, pe care doar el o poate vedea, de la înălţimea măiestriei sale. Şi aşa este, este perfect adevărat!

Pentru muzician însă, este nota Sol 5, adică primul Sol mai înalt de după „Gama Do natural”.

Variaţiile ultraviolete de pildă, pictorul le percepe ca fiind „nuanţe diafane, extrem de fine” ale culorii roz, în vreme ce muzicianul le percepe ca fiind „o muzică în gama Do 5”.

Pe de altă parte, pentru un fizician, cearta dintre cei doi e motiv de râs şi se va tăvăli pe jos, spunându-le la amândoi „Sunteţi nişte ignoranţi!”

Care dintre cei trei are dreptate?

Toţi trei, pentru că fiecare priveşte Realitatea Unică dintr-o perspectivă UNICĂ, PERSONALĂ, care este construită pe baza setului personal de tipare mentale.

Aşadar, după cum se poate observa cu uşurinţă, lumea în care trăim este extrem de diferită pentru fiecare dintre noi, deşi lumea în sine, este ACEEAŞI PENTRU TOŢI: UN OCEAN (CÂMP) DE ENERGIE ŞI INFORMAŢIE!

Până şi ceea ce numim „dumnezeu”, este un tipar mental oarecare, de unde şi cearta interminabilă între diferitele religii. Fiecare vede în „dumnezeu” ceea ce vrea să vadă şi şi-l asumă ca fiind ceva „proprietate personală”. În fapt, singura „proprietate personală” pe care o poate deţine un individ oarecare, este COLECŢIA DE TIPARE MENTALE pe baza căreia îşi construieşte o realitate mai „frumoasă” sau mai „urâtă”, mai bogată sau mai săracă, etc.!

Pe cale de consecinţă, de fapt „a schimba lumea” este posibil într-un singur fel: SCHIMBAREA MODULUI DE GÂNDIRE. Iar asta, o putem realiza cel mai uşor SCHIMBÂNDU-NE ALIMENTAŢIA!

Mă opresc aici pentru a îţi putea îngădui să reflectezi asupra exemplelor pe care ţi le-am oferit!

Şi reţine că şi acest text, este şi el, o colecţie de tipare mentale, care induc o rezonanţă specifică ÎN MINTEA TA. Nimic mai mult!

Cuvintele mele, evocă o serie de tipare mentale în mintea ta. Numărul şi bogăţia lor, depinde de EXPERIENŢA TA DE VIAŢĂ.

Dacă poţi citi printre rânduri, asta înseamnă pur şi simplu că pentru fiecare cuvânt scis de mine, tu ai asociat mai mult de un tipar mental şi drept urmare REALITATEA TA, este mai bogată, „mai colorată (văz)”, „mai parfumată (miros)”, „mai muzicală (auz)”, „mai gustoasă (gust)” sau „mai şlefuită (pipăit)”.

Ea poate fi la fel de bine mai solidă, mai lichidă, mai caldă (Foc, Căldură), mai gazoasă, etc.

Din nou, totul depinde de bogăţia şi varietatea tiparelor mentale pe care ŢI LE-AI ÎNSUŞIT PRIN ÎNVĂŢARE ŞI REPETARE. Asta e tot ce se poate spune despre o Realitate sau alta: ea există pur şi simplu şi există sub o „formă” oarecare, care DEPINDE DE TINE şi de nişte LEGI UNIVERSALE, care sunt, fiinţează, există, ca şi noi.

Dacă eliminăm variaţiunile, ajungem la axioma fundamentală a oricărei religii privitoare la Dumnezeu: „Sfânta Treime”! Altfel spus, CÂMPUL + ENERGIA + INFORMAŢIA.

Cum numim noi aceste Existenţe Fundamentale, e treaba noastră şi e complet irelevant pentru ele!

Felul în care le percepem noi este diferit de la individ la individ şi întrebarea finală este:

Crezi tu cumva că dacă tu percepi frecvenţa 789 Hz ca Sunet şi eu ca Lumină, asta schimbă cu ceva frecvenţa respectivă, sau… REALITĂŢILE NOASTRE SUNT DIFERITE?

Această realitate din interiorul nostru este ceea ce orientalii numesc MAYA sau ILUZIE.

Este vorba aici despre faptul că, în raport cu Realitatea Mare, realitatea mea este o simplă iluzie pe care eu mi-o fabric cu privire la ea şi care se poate schimba oricând, care chiar se schimbă clipă de clipă, pentru că ÎNVĂŢ TRĂIND ACEASTĂ REALITATE. Înmagazinez tipare mentale toată viaţa sau, poate chiar îmi fabric eu propriile tipare mentale, care sunt unice pentru mine şi poate pentru oricine îşi însuşeşte de la mine acel tipar mental!

De aceea religiile şi şcolile spirituale spun că „dumnezeu poate fi cunoscut doar prin experienţă directă”.

Suntem această realitate şi o experimentăm direct, SIMULTAN. De aceea se şi spune că „suntem scântei de dumnezeu”.

Articol citit de 208 vizitatori

4 Responses to Ce sunt tiparele mentale?

 1. Codreanu Petru

  Foarte interesante informațiile de pe acest blog, pentru mine aceste informații sunt noi, nouțe, mai uimit de fiecare dată prin articolele pe care le-ai publicat în ultimul timp.

  • Şerban Stănescu

   Salut, Petrică!
   Sunt nişte preocupări foarte vechi ale mele şi pentru că mulţi mă considerau “ciudat”, “habotnic”, “pustnic”, am vorbit mai puţin despre ele.
   Între timp văd că oamenii au căpătat curajul să încerce să trăiască ALTFEL şi m-am gândit că aceste materiale pot fi de folos multora.
   Cât priveşte tiparele mentale, sunt cunoscute şi în lumea oficială, “ştiinţifică” şi se lucrează întrucâtva cu ele, dar de pe nişte poziţii mercantile. E vorba depre NLP.
   Mult mai multe cunoaşte armata (ruşii, chinezii, americanii), care are proiecte complexe legate de aceste tipare mentale.

 2. Potanga Florian

  Pacat ca nu am avut internet de cand eram mai tanar.Spun asta deoarece acum este mai greu.Am incercat candva sa intru in detalii.am cumparat carti,am citit,am pus in practica ce am citit,dar neavand continuitate am pierdut sirul.Acum datorita intenetului am posibilitatea sa ma informez mai mult si mai bine si totodata sa si discut cu anumite persoane,ceea ce inainte nu puteam face ,pentru ca eram luat in deradere.Multumesc pe aceasta cale celor care au postat aceste informatii si pentru cei care nu sunt mai indrazneti.

  • Şerban Stănescu

   Mulţumim pentru vizită! :)
   Şi eu m-am apucat “student tomnatic”, la 36 de ani. Aşa erau vremurile, un calculator cerea un efort financiar uriaş.
   Internetul, l-am “pipăit” pe vremea dial-up-ului, prin toamna lui 2000. Din 2001, am fost însă relativ prezent pe net.
   Din 2006, când am trecut pe bandă largă şi aici, în Alexandria, am o prezenţă destul de bună… Zic şi eu, zice şi Google :)
   Ne bucurăm că putem fi de folos!
   Dacă am putea comunica în Astral, ar fi enorm de uşor. Scrisul cere eforturi colosale şi TIMP, TIMP, TIMP!
   Publicăm ce putem şi cât putem, dar scrisul şi publicatul mănâncă multe resurse, inclusiv mulţi bani.
   Deocamdată, costurile le suportăm noi, aproape integral.
   Clienţii noştri ne mai uşurează munca şi profit de ocazie să le mulţumesc şi cumpărătorilor de produse, şi de servicii şi DONATORILOR! :)

« « Postul cu apă – Pregătirea pentru post| Dieta Hiper-Hidratată – O strategie alimentară » »