browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Sădirea fizică a pomilor|| Cinci zile la Măgura (2) » »

Cinci zile la Măgura (1)

Posted by on 8, May, 2015

Ceapa şi usturoiul, Magura - Şcoala- ENLA

 

 

Alaltăieri după-amiază (6 mai 2015), am revenit la Alexandria, după o şedere de 5 zile la Măgura.

În primele trei zile, am fost împreună cu Monica şi ne-am ocupat de grădină. Am căutat să observăm cât mai atent ce se petrece acolo, am cosit verdeaţa pentru a ne asigura o anumită cantitate de biomasă în vederea realizării solelor, a compostului, am făcut puţină ordine prin casă. Pe scurt, am făcut o mulţiume de treburi mărunte şi care consumă mult timp…

Dar hai să spunem o poveste, că până la urmă, este o poveste foarte faină!

Monica a avut trei zile libere cu ocazia zilei de 1 mai şi am vrut să profităm de ele, să ne construim amintiri frumoase, energizante şi am vrut să fie chiar ceva de poveste, în cadru natural.

Grădina ni s-a părut cel mai potrivit loc în care să ne petrecem aceste zile libere şi dacă e să privim prin prisma muncii, noi credem că munca în grădină, este ceva care poate fi privit ca mod de odihnă şi învăţătură, pentru că da, este o realitate, avem enorm de multe de învăţat, după o viaţă trăită la oraş!

PRIMA ZI – 1 MAI

Ziua de 1 mai, a fost o zi dedicată mai curând aranjării diferitelor lucruri pe care în fine, am reuşit să le ducem la Măgura! Multe lucruri aduse din Grecia şi pe care le-am ţinut la un amic, pentru că la noi înghesuiala este încă cumplită…

Pe lângă cutiile cu lucruri opt la număr! au fost şi nişte cumpărături special făcute pentru grădină. Am făcut un efort financiar foarte mare să cumpărăm o serie de materiale pentru refacerea gardului, care este într-o stare jalnică, motiv pentru care cultivarea grădinii, este blocată. Animalele vecinilor vin şi pleacă şi în aceste condiţii, a pune ceva în grădină e o utopie. Aşa încât, refacerea gardului este una dintre priorităţi.

Cum veniturile noastre sunt modeste în raport cu costurile presupuse de reparaţii şi amenajări, soluţia este să adunăm puţin câte puţin materialele necesare, să organizăm depozitarea lucrurilor şi, pe măsură ce avem cele necesare, să trecem la treabă.

Astfel, ziua de 1 mai, am petrecut-o aranjând lucrurile aduse, făcând puţină ordine prin casă, stabilind locurile cele mai potrivite pentru tot felul de lucruri şi, foarte important, VISÂND, PLĂNUIND şi BUCURÂNDU-NE DE AMBIENT.

Am căutat să ne umplem de lumea aceasta formidabilă, să observăm ce plante cresc spontan, să ascultăm păsările, să observăm florile.

Liliacul a înflorit şi arată superb, corcoduşele, vişinele, strugurii, dudele, păreau să crească văzând cu ochii.

Ceapa şi usturoiul puse de Monica în toamnă s-au făcut mari şi sunt foarte gustoase! Deşi eu am o foarte redusă „tangenţă” cu usturoiul Monica e pasionată de usturoi! — ceapa îmi place şi trebuie să recunosc, asta din grădină e de departe mai bună decât ce luam din piaţă!

Am făcut şi puţină socializare, asta însemnând că am început să ne cunoaştem vecinii, să descoperim ce şi cum prin comună…

A DOUA ZI – 2 MAI

Ziua a doua, a însemnat şi o noapte dormită acolo. După oboseala de peste zi, am dormit duşi şi trebuie să spun că am putut dormi fără foc şi a fost bine. Eu m-am trezit foarte devreme, cam pe la ora 4 şi am făcut nişte calcule şi o schiţă pentru amenajarea pe care vrem să o facem la fântână.

Cum banii de care dispuneam pentru materiale au fost insuficienţi, a trebuit să regândesc totul la o scară mult mai mică decât proiectul prezentat iniţial aici, în seria articolelor „Apă în casă”.

Am refăcut deci schiţele şi calculele pentru o suprafaţă de 6 mp (2×3 m) şi am ajuns la concluzia că e suficient pentru a rezolva urgenţa zero, APA.

În timpul zilei, am făcut o inspecţie a grădinii şi am reuşit să identificăm opt puieţi de salcâm, ceea ce este important, pentru că vom avea materialul săditor pentru o resursă meliferă foarte valoroasă!

Am mai descoperit că avem şi doi arbuşti de soc (Sambucus – Sambucus Nigra) o altă resursă meliferă! şi cum ne place ceaiul de soc la amândoi, o să fie o mare bucurie să culegem şi să uscăm flori de soc. Unul dintre arbuşti e foarte tânăr, deci va fi puţin de recoltat şi fructele vor putea fi recoltate doar în anii viitori.

În această zi ne-am ocupat şi de udatul grădinii. Deşi am stabilit că Monica e cu grădina şi eu cu pomii, am ajutat-o la scos apă din fântână. Fiind la mare adâncime, e greu de scos apa cu ciutura, deşi, dacă ne gândim ca exerciţiu fizic, e de preferat dusului la o sală unde să tragi de fiare…

Eu m-am ocupat pe partea de amenajări, cu aranjatul podului magaziei, pentru că trebuie făcută ordine şi acolo. Spaţiile sunt mici şi organizarea lucrurilor este în aceste condiţii importantă.

Pe de altă parte, e necesar să verific ce anume reparaţii sunt necesare, pas cu pas.

Cum statul călare pe grinzi şi poziţia „cocoşat” sunt mai puţin plăcute, am cam obosit tot trăgând de diversele vechituri de pe acolo.

În fine, după udat, a urmat cositul. Curtea era plină de verdeaţă mare, cam 40 – 45 cm, preponderent traista ciobanului (Capsella Bursa-Pastoris) deplasarea la cabina toaletei din grădină, era dificilă. Pe de altă parte, aveam şi avem mare nevoie de masă verde pentru compost şi mulci. Apa se evaporă repede din sol şi asta s-a văzut la plante, deci vom avea nevoie de un strat suplimentar de sol, care să reţină apa. Cum singurul material disponibil local este masa vegetală, trebuie să adunăm o cantitate destul de mare.

Aşa încât, iartă-ne şi cositori!

Monica a făcut inaugurarea absolută la chestia asta, iar eu, am cosit pentru prima oară după 45 de ani! Partea proastă cu cositul, este că suntem amândoi stângaci! Pentru cine a pus mâna pe coasă, e clar ce înseamnă asta!

Partea cea mai urâtă însă, e mai puţin cositul, cât ascuţitul coasei cu gresia. Vine total pe dos!

A TREIA ZI – 3 MAI

A doua noapte, a fost şi mai grozav! Eram rupţi de oboseală şi ne întrebam cum se face că tonusul e cu totul altul decât la oraş!

Pur şi simplu, cred că redescoperim de ce acum un secol în urmă, oamenii trăiau mai mult şi erau mai sănătoşi!

Am descoperit de pildă că sistemul de termoreglare funcţionează mult mai bine acolo, în acel mediu, că rezistenţa la oboseală este mult mai bună, că mâncăm mai puţin şi ne simţim mult mai bine decât la oraş…

Am început ziua la ora 6 dimineaţa. E grozav să asculţi tot felul de păsărele cântând, mai ales dimineaţa! Vrăbiile, graurii, pupăza, cucul, cintezoiul (cred că în Engleză îi zice mockingbird), rândunica, cocoşul… O biodiversitate greu de întâlnit la oraş!

Spectacolul sonor, ne-a amintit de zilele petrecute la Asprovalta, prin 2012.

Am început ziua tot cu cositul. Fiind însă duminică, ne-am gândit să ne bucurăm de ceea ce avem în jurul nostru. Cum ceea ce mai rămăsese de cosit era puţin, undeva prin fundul curţii, Monica a zis că vrea să cosească ea. Eu m-am ocupat puţin de vie, de căratul cu roaba a verdeţurilor la grămada pe care am inaugurat-o acum câteva săptămâni. Una peste alta, am reuşit să adunăm cam 480 litri de masă verde (biomasă). Este încă foarte puţin faţă de cât avem nevoie pentru suprafaţa pe care am cultivat-o.

Făcând o medie, cred că putrem conta pe circa 120 litri de masă verde lunar. Cu puţin noroc, cred că ar ajunge pentru o suprafaţă de circa 20 mp de cultură.

Cum spuneam, în această zi am căutat să ne bucurăm de peisaj şi de ambient, asm făcut planuri, am visat şi am stat mult la aer şi spre finalul zilei, ne-am odihnit.

Monica a plecat în Alexandria cam pe la ora 19:00, pentru că luni a reînceput serviciul. Eu am rămas să lucrez mai departe acolo.

Mă opresc aici şi voi povesti ce am mai făcut în următoarele două zile, în partea a doua a articolului.

Închei cu o imagine care sper să îţi facă plăcere, măcar câtă ne face nouă!

Liliacul, Măgura - Şcoala- ENLA

 

Articol citit de 176 vizitatori

Comments are closed.

« « Sădirea fizică a pomilor| Cinci zile la Măgura (2) » »