browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Cinci zile la Măgura (1)|| Un an de existenţă a sitului Şcolii ZENLA » »

Cinci zile la Măgura (2)

Posted by on 8, May, 2015

Casa Măgura, Stâlpul 2

Spuneam în prima parte a articolului, despre grădina noastră de la Măgura.

Acum, îţi voi vorbi despre ce am făcut în cele două zile cât am fost singur acolo.

Am vorbit în seria de articole despre problema apei şi am oferit şi o soluţie pe care am gândit-o în intervalul de timp de când am cumpărat casa, până prin februarie.

Cum costurile s-au dovedit mai mari decât posibilităţile noastre şi întrucât urgenţa rezolvării apei primează din multiple motive, am regândit soluţia pentru un buget în care să ne putem încadra.

Aşa încât, în cele două zile cât am stat singur la Măgura, m-am ocupat de construcţie.

A PATRA ZI – 4 MAI

M-am trezit devreme şi trebuie să recunosc, chiar mi-a făcut plăcere să admir Natura, la această oră!

M-am apucat de treabă şi, primul lucru făcut, a fost să refac măsurătorile pentru amplasament. Deşi în cele 3 zile cât am fost cu Monica am făcut o simulare a podelei, ca să avem o imagine mai clară, au rămas în neclaritate detaliile privind înghesuiala de la fântână şi cum voi amplasa stâlpii.

Aşa cum se vede şi în imaginea de la început, acolo există o improvizaţie şi mai este şi corcoduşul din spate…

Am început să sap gropile de amplasare a stâlpilor. Povestea s-a dovedit foarte anevoioasă şi s-a dovedit în final că mi-a luat practic toată ziua. Am muncit vreo 12 ore la gropile astea. Primul inconvenient, a fost faptul că pe terenul respectiv, cred că s-au împrăştiat de-a lungul anilor mai multe basculante de pietriş. A trebuit să folosesc o rangă de vreo 20 kg să pot da la o parte stratul de pietriş, care este de vreo 15 cm şi mi-a cam mâncat sufletul.

În fine, al doilea mare inconvenient care mi-a mâncat mult timp, sunt rădăcinile corcoduşilor, care formează o ţesătură destul de deasă în jurul fântânii şi care au îngreunat foarte mult săpatul.

Cu chiu cu vai, pe la ora 16:00, am reuşit să termin gropile de săpat.

Am trecut la „Faza 2”, plantatul stâlpilor. Ca să pot realiza o structură de rezistenţă convenabilă şi utilizabilă în perspectiva unor îmbunătăţiri ulterioare (un pod mai înalt…), am folosit profil pătrat de 100×100 mm.

Am îngropat stâlpii la 50 cm, iar înălţimea stabilită este de 210 cm.

Pozarea a fost relativ uşoară comparativ cu săpatul gropilor. M-am folosit de o sculă cu mare tradiţie în construcţii o riglă cu dublă bulă de nivel („poloboc”), atât pentru verticală cât şi pentru orizontală. Mă mândresc chiar că am pus stâlpii foarte vertical! Pentru o lucrare făcută de unul singur, eu zic că am reuşit chiar excelent!

O singură nemulţumire am avut… Diagonalele inegale. O eroare pe diagonală de circa 100 milimetri. Fără să fie ceva care să incomodeze capital, mi-a dat însă bătaie de cap în ziua următoare…

Cauza, este poziţia celui de-al doilea stâlp, cel din stânga, în imagine.

Groapa cădea cam în dreptul crengii corcoduşului. Să modific dimensiunile, însemna să cresc consumul de materiale. Din calcule a reieşit că sunt în imposibilitatea de a modifica dimensiunea, pentru că ducea la consumuri mult mai mari decât materialul de care dispun, aşa încât… am săpat groapa „la risc”. S-a dovedit că „ce putea să meargă prost a mers prost”, vorba lui Murphy.

Am aflat asta abia a doua zi de lucru…

Am încheiat ziua cu plantatul celui de-al treilea stâlp. Când am vrut să plantez şi ultimul stâlp, am depistat eroarea dintre diagonale şi am amânat pentru ziua următoare, pentru că eram deja frânt de oboseală…

Şcoala ZENLA, Casa Măgura, Stâlpul 3

A CINCEA ZI – 5 MAI

Din nou m-am trezit devreme şi la ora şase, eram deja la treabă.

Am reluat măsurătorile şi am căutat să văd ce e de făcut. Nimic… Pentru a putea remedia, trebuiau replantaţi stâlpii; ca să îi pot replanta, trebuia să tai creanga corcoduşului, dar creanga era suport pentru ţeava de care atârna scripetele, aşa că… vorba unchiului Sam „We’re back to square one!”. Adică, suntem ca la început…

Am lărgit groapa dinspre noi, cum priveşti poza de mai sus. Altă muncă!

În fine, am plantat şi cel de-al patrulea stâlp. Am măsurat din nou şi am reuşit să reduc diferenţa dintre diagonale de la 145 milimetri cât a ieşit la măsurătoarea cu stâlpul pus, la 100 mm. A fost tot ce am putut face… Diagonala ar fi trebuit să fie 3,60 metri şi a ieşit doar una din ele; cealaltă, are 3,70 metri. Deşi măsurătoarea la gropi a ieşit corect (3,60 m), cu stâlpii puşi, chiar cu verticalitate perfectă, a ieşit de-a-ndoaselea!

În fine, după ce am luat o pauză să-mi mai treacă amărăciunea, m-am apucat de grinzi.

Am folosit pentru grinzile longitudinale tot material de 100×100.

Lucrul a început să fie mai greu că a fost nevoie să mă tot urc şi să cobor de pe scară, dar am reuşit să plasez grinzile perfect orizontal, fără să mai am nevoie să ajustez înălţimea vreunui stâlp.

După grinzi, am trecut la traverse. Am folosit de această dată pătrat de 80×80 mm şi am pus patru traverse.

Partea cea mai incomodă, a fost bătutul cuielor la traverse. Am folosit cuie de 180 mm, pentru a asigura o prindere mai solidă şi o rezistenţă transversală mai mare. Longitudinal, voi asigura rezistenţa cu pereţii din OSB 8 mm, care vor fi montaţi pe pătrat de 50×50.

Am încheiat astfel ziua cu scheletul clădirii finalizat şi trebuie să recunosc, chiar îmi place ce am realizat!

Voi continua împreună cu Monica sâmbătă şi duminică şi sper să ajungem chiar la un oarecare grad de funcţionalitate a clădirii!

Vom reveni şi cu poze cred, săptămâna viitoare.

Închei cu imaginea de ansamblu a scheletului bucătăriei, aşa cum este el acum. Mai avem cam o jumătate de oră şi plecăm iar deci, la revedere, pe săptămâna viitoare!

Şcoala ZENLA, Casa Măgura, scheletul bucătăriei

 

Articol citit de 154 vizitatori

Comments are closed.

« « Cinci zile la Măgura (1)| Un an de existenţă a sitului Şcolii ZENLA » »