browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Manualul Magicianului|| Dieta Hiper-Hidratată » »

Conceptul Autosustenabilitate

Posted by on 28, May, 2014

Header Şcoala ZENLA - Autosustenabilitate

Astăzi, mi-am propus să inaugurez o secţiune extrem de importantă pentru noi, aici, la #scoalazenla : AUTOSUSTENABILITATE.

Preocupările mele mai serioase şi sistematice în domeniul autosustenabilităţii, au început prin 2004, când deja îmi devenise clar că vreau casă şi grădină. Doar că eu voiam ceva mai mult decât atât: eu voiam RUPEREA DE SISTEM.

Fiind eu un tip foarte tenace dar şi foarte lucid, mi-am dat seama că voi avea de făcut “săpături arheologice” îndelungate, prin memoria colectivă, în căutarea “reţetelor băbeşti” pentru o serie de probleme cu care se confruntă omenirea din ce în ce mai acut.

Poate voi trece cu altă ocazie în revistă factorii care m-au determinat să abordez o astfel de paradigmă existenţială. Rădăcinile sunt adânci şi îşi au originea începând de pe la vârsta de 5 ani, când s-a deschis pentru mine posibilitatea de a explora Natura, “la ea acasă”, în Valea Jiului, unde am copilărit.

Am început aşadar să răscolesc internetul şi, frazele cheie de început, bineînţeles că au fost “free energy”, “alternate energy” şi “unconventional energy”, cu variaţiunile lor.

Din păcate, la acea vreme, Google era cam “tinerel”, mai ales pe partea românească şi consecinţa era că rezultatele, erau 100% în Engleză.

Totuşi, am reuşit să îmi îmbogăţesc vocabularul de gen cu expresiile: “green energy”, “sustainability”, “zero grid”, “zero grid living”.

Când am ajuns la “zero grid living”, s-a produs “big-bang”-ul meu!

Am ştiut din prima clipă că am găsit conceptul care mă mulţumea, aşa încât, am început să-mi fac o listă cu situri care tratau problematica. Aşa am pătruns în Universul sustenabilităţii.

Internetul a evoluat, preţurile au scăzut, performanţele au crescut aşa încât, iată-mă în 2005, fericit proprietar al unei case cu grădină şi al unei experienţe internautice de aproape 5 ani.

Am început să răscolesc netul cu mai multă furie. În 2006, o mică explozie (“boost”) în segmentul “resurse”, a însemnat pentru mine internetul de bandă largă, care mi-a permis să stau pe net între 10 şi 18 ore zilnic, fără să am dureri de cap la factura de internet.

Am descoperit astfel, conceptul “self-sustainability”, precum şi o serie de comunităţi, cu oarecare tradiţie în ceea ce priveşte ruperea de sistem, fie printr-o tranziţie foarte lentă, fie printr-una mai rapidă.

De curând însă, m-am bucurat să descopăr că preocuparea pentru autosustenabilitate, se dezvoltă şi în România şi mai cu seamă, în ultimii doi ani.

Aşa încât, după ce de la Lazarev am ajuns la Megre (Anastasia) prin 2007 – 2008, anul acesta, am făcut o documentare ceva mai serioasă privind ce se petrece la noi.

În acest articol, vreau doar să trec rapid în revistă resursele şi microcomunităţile care consider că merită studiate serios şi cu care, vom păstra legătura în cadrul Şcolii ZENLA, cu care vom colabora pe diferite segmente ale vieţii de zi cu zi.

Ca să scurtez totuşi introducerea în această secţiune şi să ofer o concluzie consistentă, iată sinteza cercetărilor şi primelor colaborări:

Comunitatea Stanciova. Foarte interesantă pentru conceptele permacultură, schimb de valori, soluţii alternative pentru societatea monetaristă.

http://stanciova.wordpress.com/2014/03/18/romania-altfel

Comunitatea Armonia Brassovia. Foarte interesantă privind conceptele permacultură, schimb de valori, soluţii alternative pentru societatea monetaristă, cercetare aplicativă energie liberă, educaţie spirituală, remedii şi terapii naturiste, educaţie generală prin studiu autodidact, unschooling şi homeschooling.

Există un număr destul de mare de resurse ROMÂNEŞTI şi asta, mă bucură enorm!

Am pus accentul în prima etapă de cercetare pe OAMENI ŞI BLOGURI şi te anunţ cu mare bucurie că am reuşit deja să am o listă cu nume de oameni pasionaţi sau cel puţin interesaţi şi adresele blogurilor lor, care tratează subiecte din sfera grădinărit sănătos, întoarcerea la pământ, permacultură, arhitectură ecologică şi în general, tot ceea ce înseamnă A TRĂI VERDE, A TRĂI DECONECTAT DE SISTEM (Green Living, Zero Grid Living, pentru cine ştie foarte bine Engleză).

Din nefericire, încă sunt foarte puţine resurse româneşti şi baza, rămâne tot lumea anglofonă, dar am remarcat cu bucurie că se munceşte foarte mult.

Sper să reuşesc să conectez comunitatea Românească preocupată de A TRĂI DECONECTAT DE SISTEM de comunitatea internaţională, prin blogul meu în Engleză. Am ajuns la concluzia că dimensiunea unei culturi, e dată de VOLUMUL şi CALITATEA comunicării cu COMUNITATEA PLANETARĂ.

Cam atât pe moment…

Mulţumesc ghizilor mei în Universul Românesc al sustenabilităţii, Irina Tomici, Teodora B, Flavian Dumitrescu, Ileana Mavrodin şi tuturor celorlalţi pe care îi voi prezenta în continuare!

 

Articol citit de 85 vizitatori

2 Responses to Conceptul Autosustenabilitate

 1. johnnyntm

  cred ca ar trebui sa-i mentionezi si pe cei de la cartidintei.wordpress.com

  • banifarabani

   Salut Johnny!
   În principiu, vor apare undeva într-un blogroll. Ceea ce vreau momentan, este să refac lista cu ajutorul vostru şi să grupez (re-grupez, pe cât posibil…) pe tematici.
   E extrem de greu să răscoleşti pe net după informaţie “la noroc”.
   Cât priveşte rezonanţa…
   Gradul actual de conştientizare ne face pe mulţi să stăm în gară şi să întrebăm lumea “Ştiţi cumva cum pot ajunge la gară?”
   Am văzut asta, o văd zilnic…

« « Manualul Magicianului| Dieta Hiper-Hidratată » »