browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Furtul de energie|| Ghidul spiritual – Busola Interioară şi Busola Exterioară » »

Cum recunoşti un ghid spiritual autentic?

Posted by on 24, February, 2015

Header Şcoala Zenla - Salt în Conştiinţă

 

Evoluţia spirituală, este un proces de învăţare care, ca orice învăţătură, poate fi parcurs “de unul singur” sau sub îndrumarea unui ghid spiritual.

Ghidul spiritual, trebuie privit şi înţeles ca o busolă care îţi arată direcţia în care trebuie să mergi. Nimic mai mult!

Din păcate, mai ales pentru cine se află la început de drum, a face distincţia între un ego hipertrofiat şi un ghid spiritual autentic, este un proces extrem de dificil şi aici, ar trebui să intru într-o mulţime de amănunte pentru a putea face cât de cât lumină. Poate o voi face într-un articol viitor.

În esenţă însă, este vorba despre anumite tipare mentale, care generează un anumit sistem de valori sau “credinţe” şi care, tocmai pentru că nivelul cunoaşterii este extrem de scăzut, sunt absolutizate.

Cu alte cuvinte, tindem să excludem orice altă părere diferită de a noastră, atât timp cât nivelul nostru de cunoaştere se rezumă la câteva experienţe de viaţă, modeste şi incomplete.

Hai să trecem acum în revistă câteva dintre caracteristicile de bază ale unui ghid spiritual autentic.

Fac precizarea expresă că, decizia privind autenticitatea, o luăm ÎNĂUNTRUL NOSTRU, PE BAZA A CEEA CE SIMŢIM CONCRET!

A decide doar raţional cu privire la ceea ce se petrece înăuntrul nostru, este o dovadă de limitare serioasă şi din acest motiv, am recomandat cititorilor în toate cărţile mele, în multe articole, să treacă prin filtrul experienţei personale tot ceea ce citesc!

  • Deschiderea. Deschiderea, este poate cea mai importantă caracteristică a unui ghid spiritual autentic. Astfel, el este deschis experienţelor noi, ceea ce conduce la o multitudine de alte caracteristici, derivate tocmai din această deschidere.
  • Toleranţa. Ca primă manifestare a deschiderii, putem observa TOLERANŢA. Orice ghid spiritual, este tolerant şi ca o caracteristică practică rezultată din toleranţă, remarcăm capacitatea acestuia de a găsi şi a negocia soluţii pentru situaţiile de viaţă. Trebuie făcută însă o distincţie clară între toleranţă şi SLĂBICIUNE! Tendinţa de a ceda continuu, este o dovadă de slăbiciune!! Toleranţa şi FERMITATEA sunt ceea ce caracterizează un ghid autentic!
  • Respectul de sine. Este o altă caracteristică fundamentală a unui ghid spiritual autentic. O persoană cu respectul de sine foarte scăzut, induce nesiguranţă în jurul său pentru că exact asta înseamnă lipsa respectului de sine, NESIGURANŢĂ şi în final, chiar teamă şi frică, pentru că o stare de nesiguranţă prelungită, degenerează în frică şi chiar în teroare, în multe cazuri, mai ales la fiinţele foarte sensibile!
  • Curajul. Curajul, contrar opiniilor multora, este exact capacitatea de a îţi depăşi fricile, capacitatea de a le înfrunta, nicidecum lipsa fricii! Lipsa fricii, înseamnă INCONŞTIENŢĂ, înseamnă IGNORANŢĂ. Atunci când îţi este frică, este ceva normal, este exact dovada faptului că simţi că pe umerii tăi apasă povara răspunderii. A trece peste frică, înseamnă a acţiona în sensul asumării răspunderii pe care o simţi ca pe o apăsare, înseamnă a îţi asuma răspunderea inclusiv pentru acele consecinţe imposibil de prevăzut!
  • Simţul răspunderii. Ghidul spiritual autentic, are un profund simţ al răspunderii, pe care îl percepi sub forma unei gravităţi, a unei seriozităţi “e foarte serios”, mai ales în ceea ce face. Îl mai simţi sub forma concordanţei dintre gând, vorbă şi faptă, care este cel mai clar semn de respect de sine, de asumare a răspunderii.
  • Smerenia. Personal, am avut mari dificultăţi în a înţelege în profunzime ce înseamnă smerenia şi le mulţumesc din suflet, tuturor celor care m-au ajutat să conştientizez până în punctul în care pot pune în cuvinte ce înseamnă smerenie. Astfel, este o distincţie fundamentală între slugărnicie şi smerenie! Spun asta pentru că cei mai mulţi confundă smerenia, cu amestecul viclenie plus slugărnicie. Distincţia dintre cele două atitudini, o poţi face înăuntrul tău, extrem de uşor: SMERENIA, ÎŢI CONFERĂ O SENZAŢIE SE SIGURANŢĂ pe care ţi-o transmite o persoană SMERITĂ. Omul viclean şi slugarnic, îţi stârneşte un sentiment de nesiguranţă, simţi ceva ca o ameninţare neclară, difuză, care pluteşte în jurul tău. Ca senzaţie (emoţie) caracteristică fizică, este “fluturaşi în stomac” sau “gol” sau “vârtej”. Această senzaţie, este caracteristică celor care vor să te domine prin forţă şi se leagă energetic de tine, secându-te de energie, de obicei pe la nivelul lui Manipura chakra (plexul abdominal), senzaţie pe care o simţi uneori chiar ca pe un nod în stomac care “se învârte”, tinde să urce spre gât şi chiar ca pe un nod în gât, dacă furtul de energie este violent declanşat. Foarte mulţi vampiri sociali atacă în acest mod. Mai mult şi mai grav, aceşti vampiri sociali au răspândit credinţa că asta ar fi un semn al iubirii. Nimic mai fals şi mai periculos decât asta! Voi reveni cu mai multe amănunte într-un articol special dedicat temei, pentru că SMERENIA, este unul dintre marile obstacole în evoluţia spirituală a oricui, indiferent de nivelul de cunoaştere atins. De fapt, acesta este unul dintre indiciile extrem de importante care disting nivelul de măiestrie spirituală la care a ajuns un ghid sau altul, pentru că există multe nivele de măiestrie spirituală: CAPACITATEA DE A TRANSMITE SENTIMENTUL DE SIGURANŢĂ CELOR DIN JUR. Cu cât ai această capacitate mai dezvoltată, cu atât nivelul smereniei tale este mai ridicat! Şi reciproca este la fel de adevărată: cu cât sentimentul de nesiguranţă al cuiva aflat în prezenţa ta este mai ridicat, cu atât nivelul smereniei tale este mai scăzut!
  • Dărnicia. Un ghid spiritual autentic, oricât ar fi el de “la început de drum” ca ghid spiritual şi precizez asta, deoarece sunt foarte multe niveluri de măiestrie pentru un ghid spiritual şi fiecare din noi are un anumit nivel de măiestrie!ARE CEVA DE DĂRUIT. De altfel, dacă ai citit romanul lui Daniel Quinn “Ishmael” şi ai văzut ecranizarea numită “Instinct” (cu Sir Anthony Hopkins în rolul Ethan), acolo sigur ai remarcat expresia “takers”, adică, “cei care iau”.

 

Fereşte-te aşadar ce cei care au doar de luat, care văd peste tot “datornici”, oameni care “trebuie să le dea ceva”!

Şi, mai ales, conştientizează că sunt şi ei oameni care evoluează şi care AU NEVOIE DE O GHIDARE SPIRITUALĂ, nicidecum de judecăţi, critici, condamnări, ostracizări, marginalizări.

Caută să vezi ce simţi când cineva “te pune la zid”. Doar aşa poţi face diferenţa între cel care GHIDEAZĂ SPIRITUAL şi cel care PRETINDE SUPUNERE OARBĂ!

Ghidul spiritual te ceartă, este sever, dar TE IUBEŞTE ŞI ÎL DOARE când o face! Şi durerea asta a lui, SE SIMTE, O SIMŢI TU ÎNSUŢI, ca pe o rană pe care o ai înăuntrul tău.

Valeriu Popa, când am fost la el, a fost foarte tăios cu mine. Dar AM SIMŢIT GREUTATEA URIAŞĂ PE CARE AM PUS-O PE UMERII LUI!

EU am fost cel care l-a strâmtorat şi, în străfundurile mele, AM SIMŢIT ŞI AM ŞTIUT ASTA!

Din fericire pentru mine, atunci când am ajuns la el, DEJA VEDEAM CÂMPURILE DE ENERGIE şi mi-am dat seama corect şi în timp util că asta voia să îmi spună, SĂ MĂ CUNOSC MAI BINE, PENTRU CĂ SUNT PE DRUMUL CORECT!

 

Articol citit de 472 vizitatori

Comments are closed.

« « Furtul de energie| Ghidul spiritual – Busola Interioară şi Busola Exterioară » »