browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Are filosofia consumatoristă o parte bună în ea?|| Priorităţi, personalitate, relaţii » »

Cum să treci peste frica de schimbare

Posted by on 19, May, 2017

Salt-citat

Da, mi-a fost cumplit de teamă (ani de zile!) când venea vorba de schimbări. Indiferent de care sau ce fel. Mă feream, mă împotriveam, doar-doar oi avea linişte… Da de unde! Ele vin, oricum, oricând şi oriunde!

Aveam de ales între a trăi toată viaţa cu astfel de temeri sau… să le rezolv, înţelegând prin “rezolvare” cu totul altceva decât le “înfrunt”. 😉

Primul pas. Conştientizarea

Mi s-a schimbat cumplit de mult perspectiva (la urma urmei teama!) faţă de schimbare, în clipa când m-am apucat să scriu despre schimbările prin care am trecut deja! Mi-am schimbat de-a lungul timpului: numele, căminul, domiciliul, ţara (câţiva ani), corpul, interesele, priorităţile, educaţia, şcolile, job-urile, relaţiile, prietenii, credinţele, mentalitatea. Unele s-au schimbat cu 180 de grade, altele au dispărut, au apărut altele. O parte au rămas pe loc, stabile. E ca şi cum m-aş fi învârtit în jurul unor centri. Aşa am ajuns la concluzia că este imposibil să schimbi ceea ce eşti.

Al doilea pas. Întrebările fundamentale (de ce, cum şi ce).

De ce” şi “ce” sunt feţele ale aceluiaşi lucru, iar între ele se află “cum”.

De ce au loc schimbările?

Se schimbă ordinea în acest sistem. Abia atunci au loc schimbările.

Cum au loc schimbările?

Funcţie de ordinea valorilor se stabilesc priorităţile. Decizi, gândeşti, acţionezi.

Ce se schimbă?

Realitatea în care trăieşti, cu oameni, cu locuri, obiecte. Este ultima parte, cea mai vizibilă. Motivul pentru care se dă vina atât de repede pe exterior, pe ce se află în exterior, este că este cel mai vizibil (de parcă ar avea vreo vină!). Ea corespunde în mare parte cu sistemul de valori avut! Sunt unele schimbări conştientizate de-a lungul timpului destul de repede (cum sunt nevoile şi necesităţile corpului fizic şi emoţional), altele ceva mai greu.

Al treilea pas. Cum să treci “peste”?

Doar despre asta era vorba! Întrebare şi răspuns! De ce schimbare îţi e teamă? Îi dai un nume, o “botezi” cum s-ar spune!

Iar aici se petrece un fenomen destul de ciudat.

În clipa când deja ţi-ai formulat în minte “numele” (descrierea), teama s-a redus deja cu 50%. Atunci când o vezi tu pe ea, te vede şi ea pe tine. Până atunci te vedea doar ea. Acum, este imposibil să se mai ascundă, să te manipuleze.Şi-a pierdut puterea ieşind la “lumină” din “întuneric”. Este în faţa ta, staţi faţă în faţă (eventual şi de vorbă, la o ceaşcă cu cafea sau ceai. :) )

Ce urmează?!?

Să vă luaţi la revedere! Eşti liber. Eventual, poţi să-ţi faci un plan scurt, simplu, legat de cum să procedezi în caz de se întâmplă schimbarea “X”. 😉

Cu drag,
Monica Stănescu

Sursă imagine:

http://www.keywordsuggests.com/nFT007XlJoZExMxVQ9oGEAWUampF8Zj947ub6p9sA0P6e1MaxayJywxhf9Q4Kz*OTNuGjcUs9Pxoh4STRaew3g/

Articol citit de 62 vizitatori

Comments are closed.

« « Are filosofia consumatoristă o parte bună în ea?| Priorităţi, personalitate, relaţii » »