browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Care sunt mai importante: dorinţele sau obiectivele?|| Leac pentru inima ta: Vin de pătrunjel, reţetă naturistă » »

Cum stabilim priorităţile?

Posted by on 22, January, 2016

Header Întrebări şi răspunsuri

 

Iată-ne în faţa unei noi întrebări!

Este poate una dintre întrebările care dau multă bătaie de cap tuturor şi puţini reuşesc să ajungă la rezultate importante, aşa încât, cu cât vom vorbi mai mulţi, mai des şi mai mult despre asta, cu atât vom căpăta mai multă experienţă în stabilirea priorităţilor!

Iată trei idei pe care îmi structurez povestea de astăzi:

 • Piramida nevoilor;

 • Instinctele şi atitudinile;

 • PRIORITĂŢILE CONŞTIENTIZATE.

În articolele în care am vorbit despre dorinţe şi obiective, am afirmat că un factor esenţial în atingerea succesului, este STABILIREA PRIORITĂŢILOR.

Sunt ferm convins că toată lumea este de acord că, e imposibil să faci 10 lucruri simultan. Prin urmare, trebuie să le faci câte unul, rând pe rând, dacă vrei să le termini vreodată şi, eventual, să le termini la nivel de excelenţă!

Ori asta, înseamnă că le vei face într-o ordine anumită, indiferent care ar fi această ordine. Ideea de bază este că, trebuie să te apuci „de undeva”, altfel vei rămâne într-o nedefinită contemplare păguboasă a unei liste de „am de făcut” şi, în loc de rezultate, vei fabrica justificări pentru amânări!

Îţi sună cunoscut „mecanismul”?

Ei bine, această ordine în care faci treburile, se numeşte „PRIORITATE”.

EXEMPLU:

Presupunem că activităţile tale preferate sunt:

 • Drumeţiile montane;

 • Vizionarea serialului „NCIS Los Angeles”;

 • Şahul;

De pildă, dacă dintr-un motiv oarecare ai stat nemâncat şapte zile (să zicem că ai rămas blocat undeva la munte, într-o râpă), care este activitatea cu prioritate maximă? O nouă drumeţie la munte? Serialul NCIS? O partidă de şah?

SAU… O masă copioasă?!

Din acest exemplu, cred că reiese clar că există priorităţi NATURALE, FUNDAMENTALE, intrinseci, care izvorăsc DINĂUNTRUL TĂU şi priorităţi SECUNDARE, CONJUNCTURALE, sau „EXTERIOARE”, adică, acele priorităţi care depind de situaţia în care te afli, de mediul în care te afli, de anturajul în care te afli şi de mulţi alţi factori.

PIRAMIDA NEVOILOR

Un american isteţ, a re-descoperit că există o anumită ordine naturală în care ne desfăşurăm viaţa. Această ordine, este dictată de NEVOI. Numele lui, este Abraham Maslow şi el a elaborat pe baza studiilor de sociologie efectuate, că există o „piramidă” a nevoilor. Această piramidă a nevoilor, este şi astăzi asociată cu numele său, adică, „Piramida lui Maslow” sau, PIRAMIDA NEVOILOR.

Eu o consider un bun punct de plecare, dar am o opinie diferită privind STRUCTURA. Încă mai lucrez la o carte numită „Piramida nevoilor”, în care am structurat nevoile, în corelaţie cu cei şapte centri psihici, numiţi şi „chakras”.

Între timp, psihologii, sociologii şi cei care studiază creierul (neurologii) şi CONŞTIINŢA, au ajuns pe calea cercetării ştiinţifice la concluzia că piramida lui Maslow este incompletă, deci abordarea mea este oarecum „la frontierele cunoaşterii”.

Există şi alte modele ale nevoilor şi găseşti la coachul Elisabeta Stănciulescu un material despre nevoi, mai multe detalii despre modelele: Rick Hanson, SCARF, Robbins-Madanes, Steven Reiss.

INSTINCTE ŞI ATITUDINI

Am căutat o viaţă răspunsuri la enorm de multe întrebări. Am şi găsit enorm de multe răspunsuri. Ca să le enumăr, ar trebui să scriu de cel puţin 50 de ori mai multe cărţi decât am scris deja. Mi se pare contraproductiv şi pentru mine, dar mai ales pentru tine.

Esenţa acestor căutări, poate fi redată astfel:

Omul, ca specie, este aşa cum spune şi biblia, „Coroana Creaţiei”. Acesta este însă UN POTENŢIAL. Altfel spus, „ce este posibil”. Între „posibil” şi „realitate”, ne desfăşurăm cu toţii existenţa, mecanismul de dezvoltare personală, fiind numit generic „alegeri” sau, LIBERUL ARBITRU.

Există două stadii majore ale dezvoltării individului uman şi, se pare că mai există şi alte specii pe Pământ care se încadrează aici. Mă refer acum însă doar la specia umană.

 • A. Animalul evoluat. Orice animal şi orice specie, evoluează pe baza instinctelor. Discuţia cu privire la „instincte”, este prea lungă şi trece prin ceea ce Rupert Sheldrake numeşte „Câmp morfic” şi „Rezonanţă morfică”. Evoluţia unui animal oarecare (inclusiv a omului!), trece prin trei stadii, guvernate de INSTINCTE sau NEVOI INTINCTUALE: INSTINCTUL DE AUTOCONSERVARE, INSTINCTUL DE REPRODUCERE ŞI INSTINCTUL DE ORGANIZARE. În cultura orientală, aceste trei stadii, corespund unor elemente fundamentale şi unor vibraţii fundamentale: Pământ, Apă şi Foc. Animalul evoluat, este FUNDAŢIA pentru o Fiinţă evoluată. Şi omul evoluează tot instinctual. Până când? Răspunsul îl dă fiecare, după alegerile CONŞTIENTE pe care le face.
 • B. Fiinţa evoluată. De la stadiul „Animal evoluat”, Viaţa continuă cu o nouă structură complexă, Fiinţa evoluată. Spre deosebire de animalul evoluat, Fiinţa evoluată se dezvoltă („creşte”) PE BAZA UNOR ATITUDINI DELIBERATE, CONŞTIENTE, interioare şi exterioare. Altfel spus, un sistem de valori interioare, pe baza cărora îşi dirijează singur evoluţia, atât în raport cu sine cât şi în raport cu mediul de viaţă. Eu fac distincţia FORMALĂ în această etapă de dezvoltare, pe patru nivele: ATITUDINEA COEZIVĂ (a iubi, coerenţă, energia coeziunii), ATITUDINEA EDUCATIVĂ (a învăţa, a te educa şi a transmite învăţătura/educaţia), ATITUDINEA CREATIVĂ (a crea) şi ATITUDINEA EXISTENŢIAL-INTEGRATĂ (a exista, a fiinţa, a fi, fiinţarea integrată).

PRIORITĂŢILE CONŞTIENTIZATE

Aici cred eu că se află răscrucea în care se află civilizaţia umană: facem saltul de la o specie de animale organizate pe baza instinctelor primare (autoconservare, reproducere şi organizare socială) la o specie de FIINŢE ORGANIZATE PE BAZĂ DE ATITUDINI?

Este foarte uşor să observi în jurul tău cam în ce zonă de dezvoltare se află cei din jurul tău: INSTINCTUAL sau ATITUDINAL?

INSTINCTUAL, înseamnă că priorităţile sunt stabilite AUTOMAT, de către INSTINCTELE FUNDAMENTALE: individ, familie biologică, organizaţie socială.

Doar când individul atinge nivelul maxim de integrare într-o formă de organizare socială, are fundaţia pregătită pentru nivelele următoare de dezvoltare, către INDIVIDUL GUVERNAT DE ATITUDINI adică, individul ATITUDINAL.

CONCLUZII

Dacă am ajuns în acest punct cu prezentarea, iată şi câteva concluzii pe care le-am desprins eu din Viaţă şi pe care oricine le poate observa şi identifica:

 1. EGOISTUL, INDIVIDUALISTUL. Priorităţile sale absolute sunt AUTOCONSERVAREA şi este motivat de verbul A AVEA. Aceştia sunt oamenii care vor să schimbe lumea.

 2. FAMILISTUL. Priorităţile sale sunt familia biologică, atât timp cât priorităţile de supravieţuire individuale sunt satisfăcute. El este motivat de verbele A FACE şi A AVEA. Aceştia sunt oamenii care vor să schimbe pe cei din jurul lor.

 3. ORGANIZATORUL, CONDUCĂTORUL. Priorităţile sale sunt conducerea unei organizaţii şi organizarea indivizilor. El este motivat de verbele A FACE, A AVEA, A ORGANIZA şi A CONDUCE. Aceştia sunt oamenii care vor se schimbe pe ei înşişi.

 4. COMUNICATORUL COERENT. Priorităţile sale sunt coerenţa dintre gând şi vorbă şi comunicarea. El este motivat de verbele A FACE, A AVEA, A ORGANIZA, A CONDUCE, A IUBI, A FI COERENT şi A COMUNICA. Aceştia sunt oamenii care vor se ÎMPACE CU ei înşişi.

 5. EDUCATORUL, ÎNVĂŢĂTORUL. Priorităţile sale sunt educaţia, sub ambele sale aspecte: AUTOEDUCAŢIE şi TRANSMITEREA EDUCAŢIEI către semeni. El este motivat de verbele Comunicatorului ŞI de A MĂ CUNOAŞTE, A TRANSMITE CUNOAŞTEREA. Aceştia sunt oamenii care vor să se ÎMPACE CU cei din jur.

 6. CREATORUL. Priorităţile sale sunt CREAŢIA. El este motivat de toate verbele anteriaore ŞI de verbul A CREA. Aceştia sunt oamenii care vor să se ÎMPACE CU lumea.

 7. FIINŢA. Priorităţile sale sunt FIINŢAREA, ca proces complex. El este motivat de toate verbele anterioare ŞI de verbul A FI. Aceasta este Fiinţa CONŞTIENTĂ, INTEGRATĂ sau TREZITĂ SPIRITUAL.

PRACTICĂ

Scrie într-un caiet sau într-un fişier, care sunt nevoile pe care ţi le satisfaci în cea mai mare măsură.

CUM IDENTIFICI PRIORITĂŢILE ACTUALE. Analizează cu SINCERITATE şi ATENŢIE felul în care îţi consumi TIMPUL şi BANII. Dacă ai un caiet de cheltuieli, atunci ştii pe ce îţi cheltui banii.

Dacă ai un program de activităţi, atunci ştii pe ce îţi cheltui timpul.

Dacă îţi lipsesc şi caietul de cheltuieli şi programul de activitate, atunci… TE CONDUC CELE TREI INSTINCTE PRIMARE. De tine depinde dacă vei merge mai departe, sau îţi place să fii condus/ă de impulsurile primare. Încă eşti în etapa în care construieşti fundaţia pentru viitoarea Fiinţă.

Toţi suntem mai mult ori mai puţin în etapa asta, pentru că totul este perfectibil şi, dacă fundaţia a fost prost „turnată”, vei voi sigur să o refaci, să o perfecţionezi. Şi eu fac asta, sistematic!

Seneca, ne învaţă că:

 1. Durata Timpului, este lipsită de importanţă. Ceea ce contează (= ceea ce FACE DIFERENŢA!), este modul său de întrebuinţare înţelept.

 2. Mulţimea banilor e lipsită de importanţă. Ceea ce contează (= ceea ce FACE DIFERENŢA!), este modul lor de întrebuinţare înţelept.

Presupunând că ai depăşit stadiul acumulărilor materiale (a avea), al realizării unei familii (a face), al organizării unei echipe (a organiza), atunci ai ajuns în stadiul în care ÎŢI STABILEŞTI TU PRIORITĂŢILE, ţinând cont de unul dintre următorii indicatori:

 • COMUNICAREA CU CEILALŢI. Oamenii cu care te înconjori, oamenii pe care îi iubeşti, oamenii cu care comunici frecvent, oamenii pe care îi ajuţi , sunt indicatorul numeric al gradului de realizare pe treapta a patra de dezvoltare. Cât timp, câţi bani şi în final, câtă energie pui în asta, îţi dă măsura exactă a nivelului la care ai ajuns.

 • EDUCAŢIA. Oamenii de la care înveţi, cărţile pe care le citeşti, cursurile la care participi, cărţile pe care le scrii, cursurile pe care le organizezi, oamenii pe care îi înveţii ce ştii cel mai bine, îţi dau măsura a ceea ce înseamnă pentru tine, EDUCAŢIA, CA PRIORITATE. Cât timp, câţi bani şi câtă energie consumi în procesele educative?

 • CREAŢIA. Oamenii pe care îi inspiri prin creaţiile tale, volumul creaţiilor tale, îţi dau măsura CREATIVITĂŢII şi a rangului pe care creaţia îl ocupă în lista ta cu priorităţi. Cât timp, câţi bani şi câtă energie consumi în procesele creative?

 • FIINŢAREA. Fiinţa, este preocupată de A FI. Pentru o Fiinţă, semnificaţia esenţială a lumii, este A FI şi mai precis, A FI ÎN ECHILIBRU. Iar Fiinţarea, este acel joc spectaculos al CREAŢIEI ŞI DISOLUŢIEI aflate LA ECHILIBRU.

Pune pe hârtie sau într-un fişier, care sunt activităţile care se încadrează în cele patru tipuri de ATITUDINE CONŞTIENTĂ.

Un calcul simplu, te va ajuta să determini care este stadiul de dezvoltare la care ai ajuns.

O Fiinţă echilibrată, are o pondere de 14,28% din toate nivelele prezentate aici (1/7*100 = 14,28) şi, implicit, acordă aceeaşi prioritate (14,28%) oricărei acţiuni, atitudini din viaţa sa.

Ce trebuie să înţelegi este faptul că, poţi să stabileşti CONŞTIENT o prioritate care este NATURAL înscrisă în acest mecanism descris mai sus.

E puţin probabil că vei supravieţui dacă îţi aloci tot timpul şi toţi banii de care dispui, cititului şi cumpăratului de cărţi (de exemplu). Mie mi se pare evident DE CE stau lucrurile astfel, dar dacă ai neclarităţi, îţi stau la dispoziţie, în condiţii pe care le negociem după ce mă contactezi.

Voi ignora TOATE mesajele cu întrebări la care în articolele pe care le-am publicat, în cărţile pe care le-am scris, AM OFERIT DEJA RĂSPUNSURILE.

Cine vrea mai mult decât atât, trebuie să fie conştient că SCHIMBUL DE VALORI, este o CONDIŢIE OBLIGATORIE.

Articol citit de 79 vizitatori

Comments are closed.

« « Care sunt mai importante: dorinţele sau obiectivele?| Leac pentru inima ta: Vin de pătrunjel, reţetă naturistă » »