browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Leac pentru inima ta: Vin de pătrunjel, reţetă naturistă|| Ce drum să alegi în viaţă? » »

De unde-mi iau proteinele?

Posted by on 29, January, 2016

Header Întrebări şi răspunsuri

Întrebarea ne-a fost pusă telefonic cu ceva timp în urmă. O prietenă de-a noastră s-a decis să încerce (la recomandarea cuiva) un regim de alimentaţie de tip vegan, pentru rezolvarea unei probleme de sănătate. După aproximativ trei zile a început să aibă probleme, motiv pentru care ne-a dat telefon. În ce constau problemele? Îi era foame, se simţea fără putere, apoi au intervenit şi… proteinele. Adică lipsa lor. Şi-atunci m-am apucat de scris… 

Deci!

După peste 40 de ani de consum de alimentaţie completă (carne, preparate din carne, lapte, preparate din lapte, ouă, brânză, legume, fructe, seminţe) trecem brusc la consumarea doar de legume-fructe!

E ok, este o schimbare… Dar cum?!? Aşa, brusc şi dintr-odată?!? S-a pus cineva în locul organismului?!? Era învăţat să ridice “greutăţi” zilnic, timp de ani de zile, apoi l-am pus la “muncă de birou”. Şi-apoi ne mirăm că tot el începe să de-a rateuri! Fain!!

Oameni buni, orice schimbare de regim de acest gen are nevoie de timp. Organismul are nevoie de timp pentru învăţare. Este nevoie de “antrenament” pentru a atinge performanţe, pentru a deveni un “expert”. Orice părinţe ştie cum se introduc în alimentaţia copilului său alte alimente decât laptele matern. Fiecare aliment este introdus treptat, de-a lungul timpului, unul câte unul! La fel se procedează, dar în sens invers, în cazul unui regim, indiferent de care. Se poate scoate UN SINGUR ALIMENT odată, astfel încât să deranjăm cât mai puţin! Ultimul aliment “învăţat” este şi cel mai greu de procesat, adică tocmai alimentul care conţine proteine (carnea). O perioadă de timp reduci orice conţine carne. Îţi stabileşti un termen: o săptămână, două, o lună, ş.a.m.d. Apoi, dacă e ok, mergi mai departe! Reduci brânza, apoi ouăle.

Şerban s-a născut vegetarian. A mâncat şi carne, brânză, ouă. I-a fost mult mai uşor să renunţe la orice aliment de provenienţă animală. În schimb, consumă cantităţi mari (uriaşe zic eu!) de seminţe.

Eu am început acest lucru cu ani în urmă, e şi normal să-mi fie uşor ACUM să ridic “greutăţi”, să ţin diferite regimuri, inclusiv post cu apă timp de câteva zile. Pe vremea când am început, priveam cu neutralitate orice idee legată de proteine (sau de lipsa lor). Dacă persista senzaţia de foame, măream cantitatea de legume/fructe consumată. Apoi am descoperit soia, ciuperci consumam oricum, chiar şi crude.

În articolul următor am pregătit o reţetă: piftele din soia texturată. :)

Fiţi pe fază!

Articol citit de 328 vizitatori

One Response to De unde-mi iau proteinele?

 1. Şerban Stănescu

  Faină treabă!
  Da, MODERAŢIA şi PERSEVERENŢA sunt cheia către schimbarea regimului alimentar DAR ŞI A STILULUI DE VIAŢĂ!
  Sunt enorm de multe de spus şi cu timpul, vom aborda paşii care pot fi făcuţi de către oricine. Pe moment, cred că vom aborda aspectele practice, cum sunt reţetele pe care le folosim noi.
  Sunt convins că multe dintre aceste reţete sunt deja în “biblioteca culinară” a multor oameni care au reuşit să îşi schimbe alimentaţia, dar sunt mult mai mulţi care încă mănâncă mâncăruri grele şi care vor să schimbe ceva în viaţa lor, pentru a se feri de doctori, doctorii şi, mai grav, operaţii chirurgicale.
  Eu unul, mă mândresc cu faptul că am încetat să bat pe la uşile medicilor acum 31 de ani!
  Am terminat cu doctorii, cu doctoriile şi pot spune că sunt mult mai sănătos decât majoritatea celor de vârsta mea (AM 56 DE ANI!). Şi asta, pentru că m-a preocupat în toţi aceşti 30 de ani, SCHIMBAREA STILULUI DE VIAŢĂ PRIN ALIMENTAŢIE!

« « Leac pentru inima ta: Vin de pătrunjel, reţetă naturistă| Ce drum să alegi în viaţă? » »