browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Primii paşi în grădina ZENLA|| Şcoala ZENLA – Casa Măgura. O primă etapă s-a încheiat! » »

Începem lucrul la casă!

Posted by on 21, October, 2014

Şcoala ZENLA - Casa Măgura - Montaj 01

Aici începem lucrările de renovare…

Mulţumim din nou tuturor celor care ne susţineţi!

Deşi sunt obosit, m-am decis să fac o mică actualizare a situaţiei, pentru că mâine, vom fi iar amândoi la Măgura, la lucru.

Astăzi, am făcut o nouă inspecţie a unei porţiuni din clădire şi am venit cu un prieten, mare meşter în construcţii, să vadă cum putem rezolva nişte probleme ale construcţiei pe care le-am remarcat încă de la început.

În articolul “Primii paşi în grădina ZENLA”, spuneam că avem deja un nou sediu. Din păcate resursele noastre financiare sunt limitate şi aşa cum este casa, are nevoie de multe reparaţii şi îmbunătăţiri. Am decis ca în primă instanţă să remediem ce este urgent şi anume, tavanul a două încăperi; anume, cele prezentate la exterior în fotografiile din articolul precedent şi în primul montaj foto, respectiv camerele 5 şi 6, ultima fiind bucătăria.

Cum această încăpere este cea mai apropiată de fântână, vom trage apa în casă acolo şi ulterior, vom dezvolta reţeaua de apă, pe măsură ce posibilităţile ne-o vor permite.

Pe moment însă, avem de rezolvat tavanul, care este foarte lăsat şi curbat şi de eliminat soba cu hotă, care este o construcţie şi o soluţie de încălzire foarte proastă din punct de vedere termodinamic şi al bilanţului energetic. Pierderile termice cu actuala configuraţie, sunt uriaşe şi din perspectivă ecologică, e ceva de eliminat! Acest tip de sobe, favorizează predominant procesele de piroliză şi producerea de mult fum, adică, arderi incomplete, cenuşă multă şi evident, noxe pe măsură…

Cum vom merge mai departe, vom vedea. Aş opta pentru o sobă din cob, dar vreau ceva cu circuit de apă, deci e mult de gândit. Un fel de centrală pe lemne, pe principiul sobei-rachetă, combinată cu soba de cob, aşa cum explică Ianto Evans şi Leslie Jackson în cartea “Încălzitoare cu masă termică”. Profit de ocazie pentru a promova Editura TEI – Traduceri Ecologice Independente.

Mai există şi alte soluţii, vom mai analiza, dar mai e până acolo destul…

Astăzi, am luat materialele pentru reparaţii aşa încât, o să prezentăm câteva imagini din timpul lucrului, într-un mini-montaj. Când voi avea timp, voi face şi un filmuleţ cu câteva secvenţe scurte, filmate în timpul lucrului. Deocamdată, imaginile!…

În imaginea de la începutul articolului, am prezentat exterioarele celor două încăperi (cele cu lupa roz) şi respectiv interioarele. Se poate vedea tavanul scund şi puternic curbat, precum şi hota imensă din bucătărie. Din punct de vedere tehnic, cu tavanul, s-a adoptat o soluţie de tip “buget de criză”, prin prinderea tavanului cu tiranţi, între un cornier lung în pod şi profile “U” pe tavan, în interior, pentru a împiedica o vreme prăbuşirea tavanelor din cele două camere.

La inspecţia făcută în pod, am concluzionat că reparaţia poate fi făcută fără a reface şi acoperişul, deşi lucrarea se impune, pe termen mediu. Poate voi reveni cu poze din timpul lucrului, în zilele următoare.

Am optat pentru o soluţie pe lemn, profil pătrat 100×100, 50×50 şi respectiv placarea dublă cu OSB de grosime 8 mm.

În pod, vor fi plasate două rezervoare pentru apă, 2×150 litri, care vor fi alimentate de la o pompă submersibilă. Mai departe, vom folosi un hidrofor care să asigure presiunea constantă în instalaţia interioară.

Evacuarea apelor menajere, o vom face într-o groapă în care vom realiza compost, din resursele grădinii. Apa reciclată în acest bazin, va asigura umiditatea necesară fermentării biomasei, care apoi va ajunge în grădină şi când vom avea şi sera, probabil vom folosi acolo cantitatea cea mai mare.

Scurgerea de la sanitare am proiectat-o pe conductă de 50 mm, şi deversarea într-o conductă generală de 110 mm, care va avea terminalul la groapa de compost.

Pe viitor, probabil voi umbla puţin la automatizarea circuitului de apă, dar momentan, încă studiez variantele posibile.

După ce realizăm tavanul celor două camere, funcţie de resursele financiare disponibile, vom merge mai departe cu amenajarea camerei 6 (actuala bucătărie). Acum e prematur să avansez ipoteze, dar voi reveni cu detalii pe parcurs.

E foarte mult de muncă şi vor intra şi multe materiale. Sperăm să putem oferi orientativ şi nişte date privitoare la construcţie şi desigur, planurile de viitor privind continuarea renovărilor şi a construcţiilor.

În ce priveşte grădina, sperăm să putem planta circa 6 – 9 pomi fructiferi. Cine a citit comentariul lui Tudorel Bezea, a putut remarca faptul că vom avea şi zmeură de plantat, al cărei loc era deja stabilit, la gardul estic al grădinii, cel care dă spre câmp.

Din informaţiile culese, rezultă că vântul bate predominant pe direcţia Est-Vest şi o perdea de protecţie va fi foarte bine venită pentru toate vietăţile din grădină!

În fine, al doilea în set de imagini, ne puteţi vedea la treabă, cărând “căpriorii” – profile din lemn 100×100.

În stânga, e Monica cu Marius, un alt prieten care ne ajută.

În dreapta, subsemnatul, tot cu Marius.

V-am pus tot aici şi “taxiul” nostru transportul intern trebuie asigurat! 😀

În zilele următoare, sper să mai realizez câte ceva material foto şi video, din timpul lucrărilor.

Până atunci, aşteptăm idei, sugestii, soluţii pentru:

  • Încălzirea casei, apă caldă. Posibilităţi şi alternative;
  • Realizarea compostului prin reciclarea apelor menajere;
  • Soluţii tehnice de automatizare a fluxului apei în instalaţie. Componentele de bază sunt pompă submersibilă, hidrofor şi două vase de stocare de 150 litri fiecare.
  • Structura ideală a unei livezi care să asigure hrana fructe şi seminţe pentru tot anul
  • Cultivarea legumelor intercalat între pomii din livadă;
  • Soluţii de conservare a produselor pentru iarnă, fără preparare termică (foc sau congelare);
  • Soluţii de programare a culturilor neprotejate şi protejate, atât în sistem solarii cât şi în seră;
  • Soluţii pentru producerea răsadurilor în spaţii protejate (seră);
  • Soluţii pentru producerea vermicompostului şi mai ales date tehnice privind ciclurile de producere, condiţiile, etc.

După cum se vede, avem destule de învăţat şi de soluţionat.

Cei care doresc să ne viziteze şi să contribuie la dezvoltarea proiectelor noastre, sunt bine veniţi şi ne pot contacta pe adresa sserbanro[at]gmail[.]com.

Vom răspunde cu plăcere oricăror mesaje şi oferte de colaborare! :)

Cu drag, Monica şi Şerban

Şcoala ZENLA - Casa Măgura - Montaj 02.

Articol citit de 115 vizitatori

Comments are closed.

« « Primii paşi în grădina ZENLA| Şcoala ZENLA – Casa Măgura. O primă etapă s-a încheiat! » »