browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Ce drum să alegi în viaţă?|| Doi formatori şi un Manager Proiect pentru Şcoala ZENLA » »

Indiferenţă vs neutralitate. Arta de a alege

Posted by on 9, July, 2016

Sunt asemănătoare. Graniţa dintre ele este atât de subţire încât poate fi uşor trecută.

Au fost momente dificile, chiar foarte dificile prin care am trecut. Căutam să înţeleg. Mi-a fost destul de greu să înţeleg ce e viaţa ca atare! Furie?!? Cu toate cele înrudite! Neputinţă, durere, greaţă, frică, ură… Până la indiferenţă. De la indiferenţă şi până la neutralitate a fost doar un singur mic pas. Atunci am ales… capitularea. Eram într-un fel de “în the middle of nowhere”. :)

În perioada de capitulare stările interioare au început să se schimbe. Îmi veneau în minte o sumedenie de gânduri sub formă de întrebări (aşa-zis existenţiale), începând cu:

1. “de ce m-am născut”

2. “la ce mi-s bună”

3. “de ce am trecut (prin ce-am trecut)”

terminând cu

4. “încotro?”

şi

5. “ce fac mai departe”!

Abia atunci am înţeles că de-a lungul vieţii alegem. Conştient, inconştient, treji, dormiţi, oricum alegem. Ce înseamnă “alegem”?!?

Suntem de acord cu “ceva”!

Acel ceva poate fi orice, începând cu o situaţie, persoană, rol sau o idee. În urma unor astfel de acorduri, vin alegerile.

Alegerile sunt, de fapt, nişte consecinţe. Astfel de efecte apar în urma unor evenimente. Fie:

Varianta A:

Primim “şuturi”. Sunt o urmare a făcutului de “nimic” şi/sau “nimicuri”.

Testând această variantă am descoperit că trăiam viaţa altcuiva. Viaţa cuiva complet străin de mine. Prea puţine lucruri mi se potriveau mie. Această nepotrivire (dintre ceea ce simţeam şi ceea ce trăiam) a ajuns la un moment dat, la un prag de insuportabilitate. Lăsam viaţa să mă trăiască ea pe mine în loc să o trăiesc eu pe ea.

Atunci am testat şi cea de-a doua variantă.

Varianta B:

Îţi dai tu singur un “şut” sau “şuturi” (…undeva…, vorba lui Petre Ţuţea). Faci ceva care îţi place şi te atrage, ceva cu care eşti mai nou de acord sau/şi curios.

În urma testării variantei B am descoperit, m-am descoperit trăind într-o altă/altfel de realitate. Parţial, această realitate mi se potrivea ceva mai bine. Îmi folosisem doar o parte din propria-mi creativitate, o cantitate foarte mică din ceea ce sunt.

CUM am făcut?

Am îndrăznit să fac ceva nemaifăcut încă (de mine!). Am visat! Mi-am imaginat! Experienţele au dus la nişte rezultate care, sincer, m-au speriat cumplit. Poate părea comică ideea, dar am ajuns să mă sperii cumplit eu de mine…

Am testat ambele variate şi, doar testându-le, trăindu-le, conştientizându-le, am descoperit că ele, variatele, fac parte din categoria extremelor.

Concluzii:

0. Alegeri

1. Ambele variante duc la rezultate duale. Au şi părţi (aşa-zis) “bune” şi (aşa-zis) “rele”.

2. Momentan fac cercetări legate de “Arta de a alege” sau “Cum se fac alegeri înţelepte”. În şcolile/cursurile urmate au lipsit astfel de lecţii.

3. Mai am de muncit. În primul rând eu cu mine. Încă îmi mai este teamă… De mine! :(

4. Un adevăr cam… În fine! Este la finalul acestui articol.

Monica Stănescu

Provocare: Un schimb de experienţă!

V-aţi dat vreodatî “şuturi”? Ce a urmat?

Aţi primit vreodată “şuturi”?!? Ce s-a întâmplat “după”?

 

Concluzia 4:

Indiferenta vs Neutralitate

 

V-a fost de folos acest articol? Distribuie mai departe!

 

Surse imagini:

http://myyearwithoutclothesshopping.com/shopping-clothes-emotions/defining-moments-and-powerful-choices/

https://www.pinterest.com/explore/don’t-care/

Articol citit de 208 vizitatori

2 Responses to Indiferenţă vs neutralitate. Arta de a alege

  1. Ioan Nedisan

    Nu stiu daca mi-a fost de folos. Dar mi-a placut.

  2. Codreanu Petru

    Monica Salut! O notiță care am învățat-o tot din materialele educaționale de la ZENLA „Cum să faci bani” Șerban Stănescu spunea cam așa „Știința de a face alegeri bune vine din alegeri greșite” pentru mine am reformulat-o altfel – știința de a face alegeri plăcute vine din alegeri dureroase. Despre șuturi – în ultimii 5 ani am redus mult din atitudinea de am-mi da șuturi mai ales în momentul când am început să mă educ în domeniul spiritual și de dezvotare a personalității mai ales atunci când am aflat că la nivel interior este foarte periculos, este categoric interzis să-ți dai șuturi, cineva spunea că aceasta este un alt aspect al mindriei, la exterior este nevoie să dăm șututi și să primim șuturi asta face parte din principiul dezvoltării, evoluției. – șuturile te ajută mai ales dacă ai orientarea corectă, dacă orientarea îți este greșită atunci îți faci iar probleme :).
    Ai atins aici teme care imi place să le descoper și să le întorc pe toate părțile pentru ca să înțeleg rostul. Vă salut, Pa, Pa!

« « Ce drum să alegi în viaţă?| Doi formatori şi un Manager Proiect pentru Şcoala ZENLA » »