browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Dieta Hiper-Hidratată – Ustensilele de bază|| Sirop de roşii (tomate) » »

Laptele

Posted by on 29, August, 2014

Header Şcoala ZENLA - Reţete pentru Dieta Hiper-Hidratată

 Încep seria reţetelor cu „lapte”, deoarece este un aliment care mie îmi place şi în cadrul Dietei Hiper-Hidratate, este un element cheie, dat fiind conţinutul redus în solide şi foarte mare în apă.

Astfel, o să fac o scurtă caracterizare a formelor de lichide care sunt cunoscute sub denumirea generală „lapte”.

  1. Laptele anorganic. Este o suspensie de particule foarte fine în apă. Astfel, în scopuri terapeutice putem realiza reţete de lapte anorganic, a căror bază (solventul) este APA iar substanţa pe care o dizolvăm respectiv dispersăm pentru a realiza suspensia, sunt ARGILELE. Pentru detalii, poţi consulta situl Virginiei Faur, unde se găsesc suficiente informaţii privind cura cu argile sau, cura cu zeoliţi (răşini naturale anorganice).

  2. Laptele vegetal. Spre deosebire de laptele anorganic, laptele vegetal este o emulsie de grăsimi şi alte substanţe organice şi anorganice în apă. Emulsiile pot fi şi pe bază de uleiuri vegetale însă, cum sunt maionezele de pildă. Acest tip de emulsii, pe bază de grăsimi, iese din cadrul Dietei Hiper-Hidratate şi ţin de domeniul artei culinare tradiţionale. Emulsiile pe bază de grăsimi pot conţine doar urme de apă şi adăugarea de apă, destabilizează („sparge”) emulsia. Gospodinele ştiu ce înseamnă „maioneză tăiată”. Din punct de vedere tehnic, „maioneza tăiată” este o emulsie cu bază ulei, destabilizată sau SPARTĂ, cum se mai spune.

  3. Laptele animal. Ca şi laptele vegetal, laptele animal este tot o emulsie de grăsimi şi alte substanţe organice şi anorganice în apă. De fapt, la rigoare, este o combinaţie între emulsie şi suspensie, ca şi laptele vegetal de altfel. Laptele mamiferelor însă, se distinge de cel vegetal prin tipul grăsimilor care sunt emulsionate în apa de bază. Laptele mamiferelor, are grăsimi organice, în vreme ce laptele vegetal, are grăsimi vegetale în compoziţa sa.

Astfel, în Dieta Hiper-Hidratată, fiind o dietă fără restricţii, poţi consuma oricare dintre cele trei forme de lapte, dar condiţia de bază este SĂ CONŞTIENTIZEZI EFECTELE PE CARE LE PRODUCE FIECARE TIP ÎN PARTE!

Dacă vei mânca de dragul gustului, intri în categoria oamenilor care sunt sclavii limbii şi stomacului şi e păcat! Desigur însă, fiecare cu experienţa şi cu lecţiile sale de viaţă! În Dieta Hiper-Hidratată, e loc pentru toată lumea!

Ce recomand eu:

Aşa cum am precizat mai sus, poţi consuma orice, dacă CONŞTIENTIZEZI EFECTELE asupra Fiinţei tale.

Totuşi, eu îţi recomand să elimini treptat ATENŢIE! Am scris clar, TREPTAT!!!toate formele de lapte animal şi produsele derivate, dacă vrei să ajungi departe pe calea sănătăţii, longevităţii, a dezvoltării personale şi a evoluţiei spirituale. Laptele animal şi derivatele (lactatete) sunt alimente grele şi necesită un consum foarte mare de energie, comparativ cu vegetalele. Pe lângă asta, conţin TIPARE MENTALE EXTREM DE COMPLEXE, bacterii şi viruşi şi de aici, o serie de complicaţii pot apare.

Acestea fiind spuse, mai jos ai câteva dintre reţetele mele preferate. Din punct de vedere chimic, sunt emulsii-suspensii de substanţe solide (seminţe diverse), ÎN APĂ.

Reţeta 1 – Lapte de arahide. Se cântăresc arahidele, care pot fi coapte sau crude, astfel încât proporţia arahide – apă, să corespundă concentraţiei în solide pe care ţi-ai propus să o respecţi.

Cântărirea eu o fac direct în râşniţă, pentru a scuti timp. Astfel, pornesc cântarul cu râşniţa pusă pe el, astfel încât să îmi facă tararea la zero, cu râşniţa şi să cântăresc efectiv, doar seminţele şi sarea.

Pentru o concentraţie de 20% şi 1 litru apă, ai nevoie de două râşniţe a 100 grame cu arahide şi între 5 şi 7 grame de sare brută. Sarea este necesară ca emulgator (iniţializează şi stabilizează temporar emulsia). Fără sare, rezultatul este o suspensie foarte instabilă de pulbere de arahide în apă. Sarea transformă apa într-un electrolit (soluţie de NaCl, clorură de sodiu), care favorizează apariţia procesului de emulsionare pe cale mecanică.

După ce am cântărit arahidele şi sarea, măcinăm cu râşniţa seminţele, până în punctul în care permite râşniţa. Vei observa că, datorită frecării intense a particulelor de arahide, exudează (se extrage) uleiul din ele şi totul devine o pastă destul de consistentă.

Pregătim vasul în care preparăm emulsia, introducând în el circa 200 ml apă, din vasul în care am măsurat 1 litru de apă de izvor sau apă de fântână. Turnăm din râşniţă pasta de arahide, amestecăm în cană cu o linguriţă de lemn sau un beţişor chinezesc (am acasă şi un set de beţişoare din bambus este foarte ieftin!), să omogenizăm amestecul.

Introducem în cană blenderul, cu accesoriul cutter-blender montat şi începem omogenizarea. Procesul se consideră încheiat, când lichidul are un aspect foarte omogen, foarte asemănător laptelui de animale (de unde i-am şi preluat numele!).

Reţeta 1. Variaţiuni. Mie îmi place creativitatea, aşa încât, m-am jucat cu reţeta asta de bază şi am realizat lapte cu arome naturale, prin adăugarea a 5 – 10 grame de: scorţişoară; mărar; pătrunjel; leuştean; chimen (se macină împreună cu arahidele, evident!); mac; boia de ardei (pulbere de ardei deshidratat) susan. În cazul susanului, atenţie, l-am folosit ca aromatizant! 😉 De aici încolo, cred că ai o imagine bună asupra a câteva sute de feluri de mâncare din clasa HRANĂ LICHIDĂ.

Reţeta 2. Lapte din arahide şi floarea-soarelui. Floarea-soarelui, e importantă deoarece are conţinut mare în crom, spre deosebire de alte seminţe. De această dată, spre deosebire de Reţeta 1, vom folosi ca emulsie de bază un amestec de oleaginoase, pe care îl realizăm prin amestecarea în părţi egale a seminţelor de floarea-soarelui decorticate şi a arahidelor.

Pentru aceeaşi cantitate, cântărim de această dată 100 grame de arahide şi 100 grame de floarea-soarelui. Rezultă aceeaşi concentraţie de 20%, dar compoziţia chimică este mult diferită de reţeta 1.

Reţeta 2. Variaţiuni. Multe reţete poţi inventa pornind de la aceasta. Astfel, dacă reduci de la 100 grame arahide la 90 şi respectiv 90 grame floarea-soarelui, faci loc pentru alte seminţe, cum ar fi în, susan, chimen, nuci, migdale, etc. sau, pentru legume şi fructe deshidratate. Orice combinaţie e o reţetă unică, prin efectele particulare pe care le produce ASUPRA TA!

Procedura de preparare, este la fel ca mai sus.

Reţeta 3. Lapte din Ovăz, arahide şi floarea-soarelui. Această reţetă, este o reţetă combinată de seminţe din clasa oleaginoase cu cereale. Evident, procedura este identică cu cea de la primele două, doar că împarţi cantităţile în mod egal: 65 grame fulgi de ovăz, 65 grame arahide şi 65 grame floarea-soarelui.

Reţeta 3. Variaţiuni. Poţi realiza plecând de la această reţetă şi combinând după sugestiile de la prima reţetă, cel puţin 100 de meniuri diferite. Există două căi de a diversifica: mergând pe înlocuirea a 10 – 30% din ingredientele de bază şi adăugând în locul lor alte seminţe sau, prin adăugarea de fructe şi legume deshidratate sau chiar crude, după cum îţi dictează senzorii. Ideal, este însă să limitezi la cel mult şase compuşi (ingrediente), între care unul este apa. Altfel, va fi extrem de dificil să conştientizezi ce efect produce ingredientul X asupra ta.

Poţi folosi reteţe complicate, în situaţia când ai nevoie de energie în regim de urgenţă. Chiar şi în astfel de situaţii, trebuie manifestată prudenţă mare, deoarece alimentele complexe, consumă multă energie în procesul de digestie şi randamentul global al conversiei, este foarte foarte scăzut.

OK!

Mă opresc aici, considerând că ai un câmp de experimentare care se poate întinde pe o durată de la câteva luni la câţva ani, funcţie de cât de amănunţit vrei să studiezi un aliment sau altul.

Pentru a studia amănunţit, foloseşti metoda contrastelor.

Acesta este articolul patru din seria maratonului „ZIUA 100 a Dietei Hiper-Hidratate

Articol citit de 168 vizitatori

Comments are closed.

« « Dieta Hiper-Hidratată – Ustensilele de bază| Sirop de roşii (tomate) » »