browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Trei luni fără carne|| Permacultură Interioară – Plantarea pomilor » »

Mâncare de ştevie

Posted by on 21, April, 2015

Mâncare de ştevie

 

 Bun găsit!

Dacă tot am vorbit despre grădină şi pentru că am cam lăsat reţetele la o parte de mai multă vreme, m-am gândit să vorbesc puţin despre ce am făcut de Paşte.

Ideea mi-a venit de la o discuţie care s-a derulat pe Facebook, pe grupul Cervantes, cu privire la post, la Paşte şi la ghiftuitul de după post…

Există o perioadă de mulţi ani de când mănânc „după ureche”.

„După ureche”, însemnând că mă strădui să pun pe primul plan INTUIŢIA şi INSPIRAŢIA DE MOMENT.

Astfel, de multă vreme asta însemnând mulţi ani, peste 30 adică îmi place să mănânc mâncare de ştevie şi ciorbă de ştevie.

Dintr-o scăpare, am neglijat să mă informez cu privire la cauzele care determină apetitul meu pentru această plantă. Acum că avem grădină însă, vorbeam cu Monica despre acest apetit ciudat al meu pentru ştevie şi ea a căutat pe internet şi mi-a zis doar atât: „Potasiu”.

Pentru cei mai puţin informaţi, deficitul tipic în microelemente al zodiei Gemeni, este POTASIU!

Când am aflat pentru prima oară, am fost sceptic. Pe urmă, am aflat despre mai multe vegetale care conţin potasiu: ţelină, banane, pepene galben, cireşe „amare”, sfeclă, conopidă, broccoli, mure, kiwi.

TOATE CELE DE MAI SUS, sunt pe lista mea de preferinţe alimentare, de când le-am descoperit şi până astăzi!

Au fost mulţi ani, mai ales în perioada copilăriei şi adolescenţei, când mă tot întrebam „De ce îmi place…?

Pe măsură ce am reuşit să îmi formez o educaţie esoterică (spirituală), răspunsurile au tot venit şi aşa am ajuns să înţeleg că multă lume ar putea fi „sănătoasă tun”, dacă şi-ar asculta pur şi simplu INTUIŢIA sau VOCEA INTERIOARĂ.

Închei introducerea cu privire la ştevie, cu o trimitere la enciclopedia Wikipedia: ŞTEVIE.

MÂNCARE DE ŞTEVIE

Ingredientele
Ştevie, ceapă (verde, dacă se poate!), morcov, roşii (sau pastă de roşii, pastă de ardei o să public reţetele mele!), sare, ulei, condimente (piper, ardei iute, oregano, chimen, busuioc, etc. după preferinţe), apă

Prepararea

Se spală frunzele de ştevie şi se pun la foc moale. Între timp, se toacă ceapa, se rade morcovul mărunt, se adaugă roşiile, se pun în tigaie la muiat cam 2 – 3 minute cu ulei, apoi se adaugă apă, pentru a evita prăjirea. După ce s-au fiert, se adaugă (dacă e în afara sezonului), fie pastă de roşii, fie pastă de ardei şi se lasă spre omogenizare pe foc foarte mic. La nevoie, se completează cu apă, astfel încât sosul să fie de consistenţă medie.

Cum ştevia fierbe repede, ar trebui ca în momentul în care sosul este gata, să putem finaliza mâncarea de ştevie, prin adăugarea sosului la compoziţie, a sării şi a condimentelor. Se mai lasă puţin la foc mic, pentru ca aromele să difuzeze.

Se poate servi cu: pâine neagră (delicios!); orez; hrişcă; secară; alte cereale, dacă dispunem (orz, ovăz)

Reţeta porţiei din imagine, este:

Ştevie, ceapă, pastă de roşii cu rozmarin (mai avem încă! :) ), sare, ulei, apă.

Reţetă minimală:

Ştevie, ceapă, pastă de roşii, sare, ulei, apă.

Pentru Dieta Hiper-Hidratată:

Mâncarea se diluează cu apă de izvor sau de la fântână şi se prepară cu blenderul. Mâncarea se consideră ca având concentraţia în solide 40% şi, funcţie de strategia alimentară adoptată, se calculează concentraţia în solide dorită şi se adaugă acea cantitate de apă, care conduce la concentraţia dorită.

Exemplu: 200 grame mâncare, înseamnă la 40% concentraţie în solide, 80 grame solide şi 120 grame apă. Pentru DHH 5 (adică, 5% solide), avem nevoie de 95 grame apă + 5 grame solide, deci, la 80 grame solide, avem nevoie de 16*95 = 1520 grame de apă. Cum avem doar 120 grame în mâncare, vom adăuga diferenţa de apă (1400 grame sau 1,4 litri) în vasul blenderului şi apoi omogenizăm.

Calculul este similar pentru orice altă concentraţie dorim să realizăm. Pentru DHH 10, avem nevoie de 600 grame apă (8*90 = 720; 720 – 120 = 600 grame), etc.

Articol citit de 256 vizitatori

Comments are closed.

« « Trei luni fără carne| Permacultură Interioară – Plantarea pomilor » »