browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Lucy – Creşterea gradului de utilizare a creierului|| Zona mea de confort » »

Meditaţia (1)

Posted by on 21, January, 2015

Header Şcoala ZENLA - Meditaţia

 

Vreau să încep astăzi prin a mulţumi tuturor celor care au citit articolul privitor la creşterea gradului de utilizare a creierului. Pentru mine, asta înseamnă că are rost să discutăm despre un subiect foarte important şi anume, MEDITAŢIA.

Astăzi, voi vorbi despre un subiect care decurge firesc din articolul anterior, subiect destul de controversat, deşi există cercetări destul de extinse cu privire la rolul şi efectele meditaţiei, atât asupra SĂNĂTĂŢII cât şi asupra multor alte aspecte ale vieţii interioare şi exterioare.

Voi da aici doar o recomandare: vizionează filmele publicate pe YouTube căutând “Nassim Haramein” şi vezi ce anume găseşti.

Deşi există o cantitate de literatură impresionantă în domeniu, am primit de multe ori de-a lungul anilor de când practic meditaţia, foarte multe întrebări, pe care le pot sintetiza în două întrebări importante:

Ce este meditaţia?

Cum să meditez?

Marea majoritate a celor care întreabă, fie au probleme de sănătate fie alt gen de probleme şi sunt în căutarea unui remediu.

Este meditaţia un remediu pentru orice problemă?

Dacă ar fi să răspund după experienţa altora, aş putea da multe răspunsuri, inclusiv răspunsuri CONTRADICTORII sau chiar negative. Le-am auzit la tot felul de oameni, le-am citit în cărţile cu şi despre meditaţie, etc.

Foarte mulţi oameni au reacţii de respingere şi consideră că meditaţia înseamnă filosofie orientală.

Această atitudine, consider că este greşeală extrem de gravă, pentru că meditaţia este cu totul altceva decât o filosofie. Şi s-a ajuns la aşa ceva, tocmai datorită prea multor cărţi care leagă meditaţia de anumite practici religioase.

Ca să dau un exemplu: Una dintre cele mai răspândite forme de meditaţie în România şi în spaţiul creştinismului, este recitarea “Tatăl nostru”.

Din păcate însă, mulţi reduc meditaţia ca practică, la astfel de practici destul de rudimentare, cum sunt recitarea de rugăciuni.

În orient această practică se numeşte “japa mantra” şi este acelaşi lucru cu recitatul repetat al “hare krishna, hare, hare…” sau orice alt şir de cuvinte, cu sau fără semnificaţie pentru alţii dar cu o semnificaţie precisă pentru practicant.

Hai să ne gândim de pildă la “Tatăl nostru” recitat în Română, dar ÎN CHINA, sau în GRECIA, de către un chinez respectiv un grec ! Cam cum ar suna pentru un localnic, neobişnuit cu limba Română şi cu această incantaţie?

Pot continua cu o multitudine de exemple, dar consider că deja există destulă confuzie în mintea multora, ca să mai complic lucrurile şi eu.

Pentru cei care vor să progreseze în autocunoaştere, dincolo de aspectele particulare ale unei tehnici sau ale alteia, dincolo de felul în care este practicată meditaţia într-o ţară sau alta, într-o biserică sau alta, într-un ashram (asta înseamnă de fapt în practică “ashram”, biserică, indiferent de cum i-ar place unii să i se spună), voi oferi o definiţie pe care o consider eu mai potrivită:

MEDITAŢIE = ARTA DE A COMUNICA CU TINE ÎNSUŢI

 

Prin urmare, dacă vrei să te cunoşti mai bine, ceea ce ai de făcut este SĂ COMUNICI CU TINE ÎNSUŢI!

Asta spun în esenţă toate marile filosofii, toate marile religii, toate marile căi spirituale AICI te îndrumă să ajungi!

Alte exemple de tehnici de meditaţie:

Munay Ki;

Fizică;

Reiki;

Chimie;

Laya Yoga;

Matematică;

Radiestezie;

Muzică;

Pictură;

Inforenergetică;

Bioenergetică;

etc., etc., etc.

 

Oricât de ciudat ţi s-ar părea, toate acestea şi încă mii altele, sunt FORME DE MEDITAŢIE, SUNT FORME DE A STA DE VORBĂ CU TINE ÎNSUŢI.

Datorită însă apetitului anumitor oameni pentru putere, s-a semănat de-a lungul mileniilor ideea că ar fi ceva supranatural.

Meditaţia e la fel de supranaturală ca şi cunoaşterea unor limbi străine.

A învăţa un limbaj prin intermediul căruia să comunici cu tine însuţi, e la fel de complicat sau la fel de simplu ca învăţarea unei limbi străine.

Iar limbajul pe care alegi să îl înveţi, este cel care te atrage cel mai mult şi cu care te simţi cel mai confortabil înăuntrul tău. Tot aşa cum unii aleg să înveţe Franceză, alţii Germană, alţii Engleză, tu poate vei alege din mulţimea de variante, o tehnică ce ŢIE ţi se pare a fi “singura tehnică de meditaţie valabilă”. Şi în mod cert, ESTE ADEVĂRAT! Fiecare dintre noi este o unicitate şi a găsi o metodă general valabilă, o tehnică universală, este o simplă utopie.

Tot ca fapt divers, ZENLA este tot o metodă de a medita, o metodă de a vorbi cu mine însumi. Doar că spre deosebire de celelalte, ZENLA este o metodă 100% ROMÂNEASCĂ, pusă la punct de un român, deci este mai aproape de modul de a fi al Românilor decât de cel al japonezilor, al chinezilor, al ruşilor, al hinduşilor, al amerindienilor, etc.

Închei aici şi într-un viitor articol, voi căuta să îţi ofer răspunsul meu la întrbarea

CUM SĂ MEDITEZ?

Ne place să interacţionăm cu cititorii noştri! Aşteptăm deci comentariul tău şi dă mai departe şi cunoscuţilor tăi acest articol, dacă ţi-a plăcut!

 

 

 

Articol citit de 88 vizitatori

3 Responses to Meditaţia (1)

 1. Stanescu V.Ion

  Cand plec de acasa dimineata, rostesc in gand Tatal Nostru si inca vre_o doua rugaciuni invatate de la raposata mama mea.Cand sant plecat pe santiere, spre regretul meu le cam neglizez.

  • Şerban Stănescu

   Bun venit în casa noastră virtuală!
   Eu cred că dacă există Dumnezeu, el apreciază mai mult efortul depus.
   El ştie mai bine ca oricine că suntem oameni şi mai uităm.
   Mai greu e pentru cine uită că există.
   Cum bine spunea Descartes, dacă crezi şi crezi într-o fantezie, cel mult poţi fi un visător incurabil.
   Dar dacă EXISTĂ şi eşti un necredincios… Atunci e încurcată rău!
   Pe de altă parte, mie îmi plac poveştile frumoase. Şi chiar dacă totul e o poveste, îmi place să cred în ea!
   Marii înţelepţi spun că cei care cred cu adevărat, îşi văd visurile împlinite.
   Îmi place să visez la Dumnezeu. S-a dovedit de-a lungul anilor, un vis foarte folositor în viaţa mea.
   Mult mai folositor decât multe altele, în care cred o mulţime de oameni. De pildă bani, averi…
   Dar… desigur, fiecare e liber să creadă în ce vrea.
   Alexis Carrel, din ateu, a devenit credincios, după ce s-a convins că rugăciuneile au efect vindecător.
   Să fi fost şi el un visător incurabil?
   Poate… Dar a visat frumos. Şi cred că asta contează cel mai mult.
   Să fi fost şi Michelangelo tot un visător incurabil? Poate…
   Dar Capela Sixtină, a rămas în istorie, pentru că milioane de oameni o poartă în suflet…
   Prefer să trec drept un visător incurabil şi să cred într-un Dumnezeu inexistent, decât altfel.
   Pentru mine, are mai mult sens aşa, decât altfel.

 2. Gina Pietreanu

  Este foarte frumos ceea ce ai spus si foarte adevarat

« « Lucy – Creşterea gradului de utilizare a creierului| Zona mea de confort » »