browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Construcţii din lemn – Toaleta ecologică|| Sustenabilitatea şi grădinăritul ecologic: provocări 2015 » »

Noutăţi din grădină de la Măgura – cu drag pentru tine!

Posted by on 31, August, 2015

Noutăţi de la casa Măgura

 

Scriu în fugă, între două reprize de muncă la Măgura. Sunt gânduri pe care le înşir aici, într-o odine-fără-de-ordine, aşa cum se înşiră ele pe „aţa” minţii…

Am ajuns în Alexandria azi dimineaţă (31 august 2015), la ora 6:30. La întrarea în oraş, am avut pentru prima oară în peste 26 de ani de când locuiesc în Alexandria, un sentiment straniu: că am ajuns undeva „în străinătate”…

La Măgura, deşi condiţiile sunt foarte departe de ceea ce constituie „obiceiurile civilizate” cu care sunt familiarizat de peste 55 de ani, totul este foarte „altfel”!

În fine, am revenit în Alexandria pentru că am avut de rezolvat multe legate de ceea ce facem la Măgura. Am muncit mult şi, timpul necesar pentru a scrie şi publica artticole aici, mi-a lipsit.

Lucrez singur şi, când voi reuşi să finalizez ceea ce am planificat, vreau să cred că voi reuşi să vin cu materiale mai consistente!

Până atunci însă, trec în revistă doar câteva repere, ca să ai o imagine a ceea ce se întâmplă cu noi, cu casa de la Măgura, cu Universul fascinant de acolo.

PRIMA INSTALAŢIE DE APĂ

Prima chiuvetă la Măgura - 2015

Spuneam în articolele dedicate subiectului „Apa în casă” că este practic prioritatea zero. Am muncit mult, am şi dat înapoi mult din cauza incidentului legat de fântâna veche, dar am reuşit să rezolvăm minimal problema apei. Avem acum apă după nevoi. Primitiv, dar asta ne-a permis să locuim acolo în condiţii acceptabile şi să ducem o viaţă liniştită, iar mie, să lucrez la punerea în practică a mulţimii de proiecte legate de acest vis mare al nostru!

Instalaţia noastră de apă, după cum se vede, înseamnă fântâna, o pompă submersibilă de 1” şi câteva accesorii. Adică, mai pe româneşte, înseamnă un ţol sau 25,4 mm refularea pompei, sau, ca ţeavă, o ieşire pe diametru de 32 mm.

De la refularea pompei, după ţeava de PVC de 32 mm, am pus un robinet care s-a dovedit dificil de etanşat, aşa că, picură…

De la robinet, un ştuţ care duce apa la o cadă de plastic. În cadă, am practicat o gaură cu o freză de diametru 32 mm. Prin gaură am trecut un sifon de chiuvetă de un ţol. Racordul flexibil, l-am îmbinat cu un furtun de PVC tot de un ţol (32 mm), care duce la groapa de colectare a apelor gri. În perspectivă, sper ca acolo să se nască un mic iaz, care ar prinde extrem de bine microclimatului din acea parte de grădină. Deja, mici semne ale diversificării biotopului, au apărut!

Dar, despre microclimate, cu altă ocazie. O să adaug doar că grădina şi observaţiile din acest an, mi-au spulberat toate cunoştinţele din şcoli despre „microclimate”. Chestiunea este de o complexitate uluitoare!

Groapa are cam 350 litri şi a trecut testul a două zile cu ploi serioase, care au produs chiar şi inundaţii în unele judeţe!

În utilizarea curentă, face faţă cu succes. Acum, este dublă faţă de cea din imagine şi, sper ca în timp să o extind, măcar pentru a forma un mic lăculeţ care să asigure vaporii de apă, pe o suprafaţă de circa 350 mp din grădină.

Practica mi-a demonstrat cât de importantă e o băltoacă, chiar şi de UN METRU PĂTRAT!

Colectare ape gri Măgura - 2015

TOALETA ECOLOGICĂ MĂGURAToaleta ecologică, Măgura, 2015

Despre asta am scris cu mai multe amănunte în articolul despre toaleta ecologică. Între timp, am reuşit să o montez şi să o finisez. Mai am de dat cu ulei şi de probat „în sarcină”!!

Hehehe!! 😀

Aşa arată ea acum, monată „la final”. O să fac un film cu amănunte, un fel de tutorial pentru cei care sunt interesaţi să îşi construiască aşa ceva. Dar am nevoie de mult timp pentru asta, aşa că, rămâne pentru luna viitoare sau poate chiar mai târziu. O să văd. Deocamdată, abia am reuşit să ordonez materialele foto…

ŞOPRONUL PENTRU MATERIALE

Şopronul - Măgura Aug 2015

Una dintre marile (şi multele!) probleme cu care mă confrunt, este lipsa unui spaţiu adecvat pentru depozitarea temporară a unor materiale care îmi sunt necesare la lucrările pe care le efectuez. Ca să dau un exemplu, cheresteaua are 4 metri lungime şi ca să o pot folosi, am nevoie să o usuc înainte, măcar câteva săptămâni, altfel risc să apară probleme la construcţie.

În fotografia de mai sus, este doar imaginea structurii de rezistenţă, aşa cum era ieri, 28 august 2015.

Mai am de pus astereala (ştacheţi de 25x50x4000 mm) şi de montat acoperişul. O să punem policarbonat armat cu fibră de sticlă. Am văzut cum rezistă, după 7 ani!

Aşadar, la capitolul „Construcţii din lemn”, am mai adăugat o construcţie – ŞOPRON.

Am gândit mult această lucrare, pentru că mă interesează o viziune pe temen lung. În perspectivă, va fi loc pentru producerea de răsaduri în mediu semi-protejat. Voi reveni în timp cu detalii.

Şi aici am în pregătire un film, dar realizarea materialelor foto-video îmi mănâncă enorm de mult timp, aşa încât, fiind singur, lucrez cât şi cum pot şi documentarea, o fac după posibilităţi.

Atunci când se vor oferi voluntari care doresc să ne ajute, să îşi descopere şi să îşi înfrângă propriile limite, aşa cum o facem noi, vom vedea ce va putea fi făcut ÎN ECHIPĂ. Deocamdată, facem imposibilul posibil!

SERVIM MASA ÎN GRĂDINĂ!

Casa Măgura, Masa în grădinăAm lăsat la final o parte tare faină! În fiecare zi, am mâncat afară, la aer liber!

Mi-e foarte greu să spun ce înseamnă asta! Poate în ziua în care vei veni aici, la Măgura, vei ajunge să vezi lumea cu alţi ochi!

După cum se vede şi din imagine, masa e chiar lângă fântâna nouă. Undeva mai în stânga, e şi chiuveta „de campanie”… Se vede doar o mărginuţă.

Monica a gătit o ciorbă de fasole boabe şi am adăugat o salată de varză albă, cu morcov şi mărar mult! 😉

Ca desert, am avut nectar de corcoduşe, ultimele din recolta acestui an…

Mă opresc aici şi voi continua când voi reuşi să găsesc timp mai mult pentru scris…

Deocamdată, vremea îmi permite să lucrez şi asta e prioritatea maximă, momentan!

Articol citit de 113 vizitatori

Comments are closed.

« « Construcţii din lemn – Toaleta ecologică| Sustenabilitatea şi grădinăritul ecologic: provocări 2015 » »