browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Postul cu apă – Regula jumătăţii|| Dincolo de tipare » »

O strategie a sustenabilităţii

Posted by on 24, July, 2014

Header Şcoala ZENLA - Autosustenabilitate

Atunci când vorbim despre sustenabilitate, trebuie să privim lucrurile dintr-o perspectivă foarte largă şi foarte cuprinzătoare.

Înainte de toate, trebuie să acceptăm faptul că omenirea în prezent, se află pe o cale a nesustenabilităţii. Dovezile sunt prea multe şi mi se pare inutil să reiau, mass-media clasică e plină de alerte de tot felul de la spitalele pline cu bolnavi la degradarea înspăimântătoare a mediului de viaţă, degradarea terenurilor agricole şi între altele, nenumăratele conflicte armate „locale”, în care se pierd milioane de vieţi omeneşti.

Ceea ce vreau să aduc în atenţa ta, este faptul că avem nevoie de O STRATEGIE A SUSTENABILITĂŢII.

Felul în care văd eu subiectul sustenabilităţii şi modul în care mi-am propus eu să abordez această temă de studiu şi practică, este înainte de altceva, ADOPTAREA UNUI MOD DE VIAŢĂ SUSTENABIL.

Asta înseamnă sintetic exprimat, O INTEGRARE PERFECTĂ ÎN MEDIUL DE VIAŢĂ, cu tot ceea ce înseamnă acest mediu de viaţă!

Ca elemente ale strategiei personale, am considerat că trebuie să parcurg următoarele etape:

  • Sustenabilitatea la nivel de individ. Din această perspectivă, am trecut la fapte, punând la punct în anul 2008, Dieta Hiper-Hidratată. Acest regim alimentar, mă ajută să conştientizez o multitudine de procese care au loc în interiorul meu pe de o parte iar pe de altă parte, să conştientizez felul în care interacţionez cu mediul de viaţă şi cu societatea. Pentru că, de modul în care ne alimentăm, depind foarte multe dintre tipurile de relaţii sociale pe care le stabilim şi în egală măsură, depind raporturile noastre cu mediul de viaţă.

  • Sustenabilitatea la nivel de familie. Al doilea mare pas pe calea sustenabilităţii, este a avea o familie care să existe după principiile sustenabilităţii. Astfel, dacă am găsit calea către o existenţă individuală sustenabilă, pot realiza şi o familie armonioasă, sustenabilă. Este vorba doar despre multiplicarea la scară a unor rezultate deja obţinute, deja verificate iar pe de altă parte, este o verificare „exterioară” a principiilor validate la nivel individual.

  • Comunităţile sustenabile. O familie care trăieşte după principii sustenabile, este în sine o comunitate. O microcomunitate, dar totodată şi un model social de „modus vivendi”. Astfel, oamenii cu acelaşi mod de gândire pot comunica, pot face schimb de experienţă şi se pot organiza în comunităţi ceva mai mari. Din aproape în aproape, sustenabilitatea câştigă astfel şi calitativ şi numeric.

  • Comunicarea şi schimbul de experienţă. Avem aceste tehnologii ale comunicaţiei. O să sar peste cât costă să comunicăm în acest fel, dar cum aceste tehnologii sunt prezente mai peste tot, e bine să le folosim CONSTRUCTIV. Să ne cunoaştem cât mai bine, să comunicăm şi să facem schimb de experienţă. Asta ne străduim să facem aici, la Şcoala ZENLA: să comunicăm cu cei care împărtăşesc aceleaşi vise ca şi noi, aceleaşi dorinţe şi idealuri. Am identificat oameni, microcomunităţi, am stabilit contacte. Lucrăm să dezvoltăm acestă comunitate virtuală şi mai ales, pe partea EDUCAŢIEI.

  • EDUCAŢIA. Este factorul cheie al sustenabilităţii. Dacă vrem să recuperăm handicapul societăţii umane privind integrarea în mediu, singura cale rapidă de a înlătura toate inconvenientele menţionate, este TRANSMITEREA EXPERIENŢEI. Acest proces, procesul partajării cunoaşterii, are o latură teoretică (studiul unor cărţi scrise de către cei care au abordat sustenabilitatea şi au obţinut rezultate) şi o parte practică, în care „copiem” de la cei care au experienţă, deprinderile (aptitudinile) practice necesare unui mod de viaţă sustenabil. În principiu, asta înseamnă seminare, conferinţe şi PRACTICĂ.

  • PRACTICA. Fără a aplica în practică ceea ce învăţăm teoretic, din cărţi, filme, înregistrări audio, e puţin probabil să ajungem la schimbările dorite. Pe de altă parte, lucrul alături de oamenii care au adoptat deja un mod de viaţă sustenabil, chiar şi doar în anumite limite, este un factor puternic mobilizator. Astfel, schimbul de experienţă are loc mult mai rapid când învăţăm practic de la cineva care deja are experienţă, am studiat şi teoretic şi ne-am însuşit învăţătura şi, poate lucrul cel mai frumos, învăţătura este distractivă. Ca să dau un singur exemplu, comunitatea Stanciova. Există pe YouTube (iată şi un exemplu de comunicare şi transmitere a experienţei via internet!) filme din care se poate vedea atmosfera de acolo.

Cred că am punctat etapele esenţiale ale strategiei sustenabilităţii. Fără îndoială, este dacă se poate spune aşa, un fel de schiţă a unei strategii. Dar, ca orice plan, pornim de la o literă, apoi formăm un cuvânt, o propoziţie, etc.

Este un început şi punerea în practică, va aduce în atenţie elementele lipsă şi cele care au caracter de urgenţă.

 

Articol citit de 67 vizitatori

Comments are closed.

« « Postul cu apă – Regula jumătăţii| Dincolo de tipare » »