browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Sustenabilitatea şi grădinăritul ecologic: provocări 2015|| Grădinărit şi PET la Măgura – Primele răsaduri » »

Permacultură aplicată: Cum gestionează Natura apa?

Posted by on 10, September, 2015

Monica, Pleurotus Gigant

Monica, admirând un pleurotus gigant, crescut pe corcoduşul de la poartă…

Astăzi, voi vorbi despre unul dintre cele mai fascinante experimente de grădinărit şi permacultură pe care l-am făcut la Măgura, în cursul anului 2015: GESTIONAREA NATURALĂ A APEI.

Există mai multe argumente pentru care am vrut să fac acest experiment:

 • Omul intervine în natură, după nevoile sale, fără a ţine seama de factorii naturali şi de legile naturii. Ce ştim noi cu adevărat despre circulaţia apei, din perspectiva necesităţilor Pământului? Mai nimic!

 • Ce mă poate învăţa Pământul, despre cum reţine el apa în sol? În copilărie, am cutreierat mult pădurile din Parâng şi Retezat şi, poate cel mai fascinant spectacol, a fost faptul că vegetaţia în pădure, era extrem de diversă şi bogată, chiar în perioadele secetoase! Aşadar, era normal să mă întreb „Care este marele ei secret?

 • Cum se ajută plantele între ele şi cum se explică faptul că Natura, populează cu vegetaţie orice loc părăsit de om?

 • Cum pot preveni efectele secetelor prelungite din această zonă a ţării şi, în general, care este modalitatea de a împiedica apariţia secetelor devastatoare?

 • Cum pot fi influenţate creşterea şi dezvoltarea plantelor şi respectiv cum poate fi stimulată biodiversitatea, folosind câmpurile şi energia gândurilor?

Ultimul punct, este poate subiectul cel mai fascinant şi, de aici de fapt, a pornit aventura!

De-a lungul anilor, căutând să mă înţeleg pe mine, am observat că anumite câmpuri de energie, pot fi modelate prin gând, folosind anumite metode. Am început prin a mă vindeca cu Lumină, de diferite dureri şi ceva mai târziu, de diferite afecţiuni. Efectul în timp, a fost că sănătatea mea s-a îmbunătăţit simţitor şi, în ultimii ani, chiar trebuie să spun că am fost foarte sănătos.

Iniţial, am pus asta pe seama deselor mele perioade de post, fie cu lichide fie doar post cu apă.

În ultimii 10 ani însă, mi-am dat seama că asta este doar o imagine de suprafaţă şi că ţine mai curând de o logică matematică decât de logica viului.

Oricum ar fi, mi-a venit ideea de a stimula dezvoltarea plantelor şi diversificarea biotopului, amplificându-mi propriul câmp de energie şi extinzându-l. Prin anii 2005 – 2008, am făcut experimente cu porţiunea de teren din faţa geamului de la bucătărie şi faptul că am reuşit să stimulez apariţia „spontană” şi chiar inexplicabilă a unor plante pe care le-am vizualizat (glădiţă, de pildă), am pus-o pe seama „întâmplării”. Deşi am încetat de mulţi ani să mai cred în întâmplare, m-am speriat destul de tare de ideea că gândurile chiar se materializează! Paradoxal, am o educaţie esoterică destul de lungă, am şi mulţi ani de practică, dar parcă o aşa realizare, e dificil de acceptat.

A venit perioada Grecia, m-am ocupat cu alte subiecte de cercetare (studiul Entităţilor, invocarea lor, cum apar, etc.) şi utilizarea energiei gândului şi a câmpurilor extinse conştient în grădinărit, am amânat-o, cu atât mai mult cu cât voiam nişte experimente mai concludente, la o scară mai mare de 2 – 3 metri pătraţi. Voiam ceva la scara unei grădini, unde să observ foarte atent felul în care elementele fundamentale (Pământ, Apă, Foc, Aer) răspund vizualizărilor mele şi materializărilor gândurilor, la nivelul de Lumină subtilă.

Astfel, imediat ce am cumpărat proprietatea din Măgura ştiam cu precizie că acesta e experimentul de bază pe care urma să îl fac, pe întreg parcursul anului 2015.

Iată primele concluzii şi observaţii:

 • Natura profită de apa din iarnă, pentru a popula un teren cu vegetaţie mică, cu talie între 1 – 15 cm;

 • Dacă este recoltată, procesul se reia de la aceeaşi talie, cu specii de sezon, dar pământul trece printr-o perioadă de „pustiu”, când resturile vegetaţiei care a fost cosită sau altfel recoltată, se usucă. Totul arată dezolant, cam 30 – 45 zile.

 • Dacă vegetaţia este lăsată să crească liber, după circa 30 de zile, apare etajul doi de vegetaţie: plante cu talie între 15 – 50 cm;

 • În fine, dacă în continuare pământul este lăsat liber, el produce etajul 3 de vegetaţie, cu talia între 50 şi 250 cm;

 • Mai departe, dacă lăsăm în continuare Pământul (Geea) să-şi facă treaba, apare etajul 4 de vegetaţie: arbuşti, arbori şi pomi. Astfel, în cursul acestui an, în grădină au răsărit o puzderie de corcoduşi, de salcâmi şi de vişini!

 • Roua de dimineaţă, a fost foarte abundentă cât am lăsat vegetaţia să crească liber! Acolo unde am recoltat însă pentru biomasă, deşi am făcut-o „pe sărite”, roua a dispărut şi solul s-a uscat treptat, crăpând. Noul val de vegetaţie pitică (1 – 15 cm), a crescut mult mai încet şi mult mai mică. Al doilea etaj (15 -50 cm) s-a dezvoltat foarte greu iar al treilea etaj, aproape a dispărut.

 • Cu cât am reuşit să extind câmpul de energie mai mult asupra grădinii, cu atât dezvoltarea plantelor (indiferent de talie!!) a fost mai rapidă şi mai frumoasă, mai viguroasă!

 • Structurarea grădinii pe etaje de vegetaţie, împiedică în proporţie de minimum 75% pierderile masive de apă, cauzate de căldură şi vânt, chiar şi când aerul se deplasează cu viteze mai mari şi vântul este mai puternic.

Ce a fost momentan imposibil să verific, este cum reţine apa mediul meu, când are vegetaţie pe 5 etaje, respectiv vegetaţie cu talie între 2,5 şi 15 metri înălţime. La al 6-lea etaj, mi-e cam greu să mă gândesc acum, fiind vorba despre arbori cu înălţimi de peste 15 metri… E destul de limpede şi de ce… E nevoie de minimum 15 ani pentru a crea un biotop de o astfel de anvergură şi complexitate. Cel puţin, din informaţiile pe care le-am putut culege de la oamenii cu mai multă experienţă ca mine.

Acum, mă întreb, după rezultatele pe care le-am obţinut doar într-un an şi chiar mai puţin practic:

Şi dacă ajut grădina sistematic, extinzându-mi câmpul de energie zilnic, pe întreaga grădină şi chiar şi dincolo de grădină? Cum vor evolua elementele biotopului?

Salcâmii ieşiţi după luna mai, au crescut mult mai mari, mai repede şi mai bogaţi. Prin contrast, cei circa 4 salcâmi de anul trecut, pe care i-am găsit când am cumpărat, au murit în iarnă… I-am găsit uscaţi, prin martie…

Mai mult decât atât!

Deşi cireşii au fost atacaţi de păduchele de San Jose, după câteva şedinţe de extindere a câmpului în care i-am prins (înglobat), s-au refăcut.

Viţa de vie, deşi a fost atacată de molii sau/şi filoxera, tratată tot cu câmpuri de energie, s-a întremat şi a dat rod frumos!

Zilele trecute, chiar am mâncat vreo două dejunuri, doar struguri din grădină şi ne-au plăcut la amândoi!

Toate aceste observaţii, mă conduc la concluzii uluitoare privind „Cum se face?” în privinţa grădinăritului NATURAL.

Şi dacă tot ce ştiam noi până astăzi despre grădinărit, este greşit? Şi dacă adevăratul grădinărit, se face pur şi simplu CERÂND PĂMÂNTULUI CE ÎŢI TREBUIE şi, susţinând cererea prin câmpuri de energie, amplificate zilnic?

Sunt întrebări tulburătoare, dar coincidenţele repetate, impun nişte concluzii. Recunosc, sunt concluzii care şochează omul obişnuit, dar oricine poate experimenta şi oricine se poate convinge! De altfel, multe femei care iubesc florie ŞTIU că dacă vorbeşti cu florile, ele cresc mult mai rapid, înfloresc mult mai des şi florile oferă un spectacol mult mai bogat! Aşadar…

Grădinăritul… ÎNCOTRO?!

Tot cu sapa? Sau învăţăm să ne amplificăm puterile mentale, să ne folosim mai mult de 1,5 – 2% din creier?

În fine, închei, spunând că mi-ar face plăcere să lucrez cu o echipă mai mare de entuziaşti, dispuşi să spargă tiparele ţepene ale grădinăritului clasic şi curioşi să afle ce pot face ei înşişi şi cu mai mult de 2% din creier…

Să vedem însă, dacă există astfel de oameni, curajoşi, îndrăzneţi, perseverenţi şi creativi!

Articol citit de 149 vizitatori

Comments are closed.

« « Sustenabilitatea şi grădinăritul ecologic: provocări 2015| Grădinărit şi PET la Măgura – Primele răsaduri » »