browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Terenul meu de joacă în 2015|| Carte – Cum să scapi de sărăcie » »

Permacultura interioară

Posted by on 13, January, 2015

Şcoala ZENLA - Grădinarit Ecologic

 

Astăzi, voi aborda un subiect extrem de delicat, referitor la permacultură: PERMACULTURA INTERIOARĂ.

Studiez de mai bine de şapte ani, conceptele legate de sustenabilitate şi desigur, permacultura, este un domeniu important.

Ceea că mă surprinde însă este că, aşa cum este pusă în practică permacultura acum, trădează tipare mentale învechite, care mă conduc la concluzia deja arhicunoscută “Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”.

Se vorbeşte mult despre “bio”, culturi ecologice, etc., etc. etc.

Am căutat cu Google de curiozitate să văd dacă preocupă pe cineva soluţionarea problemelor globale, DE LA INTERIOR, LA EXTERIOR măcar pentru a vedea dacă cineva înţelege corect faptul că e exclus să rezolvi orice problemă, oricât de simplă sau complicată ar fi ea, pornind de pe aceleaşi poziţii de pe care a fost creată: MODUL DE GÂNDIRE.

Am vorbit deja destul de mult despre tiparele mentale, am precizat deja că 68% din populaţia mondială este tributară tiparelor mentale ale Vibraţiei Solidelor (Pământ) şi totuşi, văd că preocuparea pentru a soluţiona ACEASTĂ problemă, SCHIMBAREA TIPARELOR MENTALE, este aproape nulă.

Şi spun aproape nulă, pentru că în afară de preocuparea pentru dezvoltarea unei literaturi care începe să devină inflaţionistă, constat că cei care promovează şi practică permacultura, vor să rezolvăm în continuare de pe aceleaşi poziţii, CU ACELAŞI MOD DE GÂNDIRE TIPIC LUMII SOLIDELOR, probleme care ţin de înţelegerea MANIFESTĂRII, ca ansamblu.

Am arătat că există şapte tipuri de hrană, care determină şapte moduri de gândire.

Omenirea este încă la PRIMUL NIVEL DE GÂNDIRE, care este guvernat de LEGILE SOLIDELOR.

Pentru a putea schimba modul de gândire, este necesar să ne schimbăm MODUL ÎN CARE NE HRĂNIM!

Ceea ce face acum permacultura şi cei care o practică, se numeşte “cosmetizare” şi asta, pentru simplul motiv că, aşa cum am spus mai sus, folosind acelaşi mod de gândire care a generat problema, vom genera doar un singur rezultat: schimbarea direcţiei din care vin problemele şi nimic mai mult.

Se vorbeşte în permacultură despre “abundenţă”. Deci, scopul final, este mai multă hrană solidă, în nici un caz, O ALIMENTAŢIE ECHILIBRATĂ, din perspectiva celor şapte tipuri de hrană.

Mai multă hrană solidă, ne va conduce la alte crize, acum necunoscute şi nebănuite, dar care se vor manifesta, pentru simplul motiv că se caută soluţii acolo unde e imposibil să fie găsite: ÎN AFARA FIINŢEI.

Soluţia schimbării tiparelor mentale şi de aici, a modificării modului de gândire, este RENUNŢAREA LA HRANA SOLIDĂ.

Fără îndoială, este dificil de trecut după zeci de secole de hrană solidă, direct la hrană lichidă. Este şi motivul pentru care am conceput strategia alimentară Dieta Hiper-Hidratată.

Anticii dar şi contemporanii, ne învaţă să ne cunoaştem întâi pe noi înşine şi ei ne spun că astfel, vom cunoaşte lumea.

Mi-ar fi plăcut să văd în discuţiile despre permacultură o abordare din perspectiva celor şapte chakre, să citesc articole care să clarifice legătura dintre alimentaţie şi felul în care funcţionează aceşti centri psihici, despre modul în care alimentele ne schimbă modul de gândire, despre ce soluţii putem adopta atunci când gândirea noastră este dominată de elementul subtil “Pământ”.

Scrierile vedice (adică DACICE!!), sunt pline de învăţăturile acestea şi acolo este redată o cunoaştere la care noi abia putem visa în următorul mileniu.

Nimic din toate acestea. Există doar o frenezie a lui “hai să ne-apucăm” şi a certificatelor PDC. Din nou, marketingul şi-a făcut treaba magistral!

Din ceva care promitea să schimbe lumea din temelii, am făcut o afacere care atrage bani şi dă rezultate cosmetizate, care se adresează ochiului. Adică, oligarhia a reuşit să dezamorseze bomba care putea să îi pulverizeze hegemonia. Probabil că cei din vârful oligarhiei, jubilează şi răsuflă uşuraţi că a trecut urgia care era cât pe-aci să le dărâme şandramaua…

Vor creşte desigur vânzările de mici utilaje agricole, sclavii de pe plantaţii în loc să împrăştie saci cu chimicale vor împrăştia saci cu compost, bineînţeles tot de la Monsanto şi gaşca…

Am făcut un tur de orizont al comunităţilor…

Constat că, revenim treptat la “what was good for father”. Adică, “ce era bun pentru tata”…

Ce e de făcut?

Asta am de gând să pun în practică în 2015!

Voi căuta să văd care este structura ideală a alimentaţiei, în condiţiile în care exploatez o suprafaţă de teren de NUMAI 800 mp.

Voi căuta să descopăr cum anume pot declanşa alte tipuri de metabolism (metabolismul cetonic!), care consumă mult mai puţine resurse SOLIDE, dar care activează procese latente încă în Fiinţă. Sunt convins că cei care au construit piramidele se hrăneau cu energie radiantă, în nici un caz cu hrană solidă sau lichidă! Şi există destule dovezi care, dacă sunt corect interpretate, demonstrază asta.

Fără îndoială, dacă omenirea are un viitor, el se numeşte HRANĂ LICHIDĂ!

Cam asta ar fi, pentru moment. Pe măsură ce vor apare rezultatele, voi reveni cu detalii.

Evident, acest articol se adresează mai ales iubitorilor postului cu apă!

Postul cu apă, este în opinia mea soluţia care ne va conduce la ceea ce îmi permit eu să numesc Permacultura 2.0!

 

Articol citit de 122 vizitatori

8 Responses to Permacultura interioară

 1. Tudor

  Sper ca apa sa ramana apa pana cand vom intelege cu totii importanta ei

  • Şerban Stănescu

   Salut!
   Depinde de fiecare dintre noi!
   Din fericire, la Măgura, avem o apă foarte bună. Povestea (pisica moartă, adecătelea…) acum, e cum o gestionăm! 😉
   Sper să găsesc o soluţie bazată şi pe apele meteorice. O să fie ceva cheltuială cu sistemul de stocare, dar cu vremea, sunt sigur că vom reuşi! :)

 2. Vasile V.Rascanu

  “….cei care au construit piramidele se hrăneau cu energie radiantă, în nici un caz cu hrană solidă sau lichidă!” Am tot respectul pentru oarice opinie, daca si numai daca se incadreaza ratioal in disciplina argumentului, altfel e zero ! Am citit destul ca sa zambesc amuzat mult la asa ceva : http://www.vitalitate.com/Tehnicaradianta/Tehnica_Radianta/tabid/148/Default.aspx ! Multumesc, inutil, fara Organonul lui Aristotel sau Noul Organon al lui Francis Bacon, ori vrem avantaje materiale , ori batem campii fara niciun fundament logic, stiintific, transcedental chiar ! Punct ! Vasile V.Rascanu…un oarecare … erudit …spun toti ! Nu eu !

  • Şerban Stănescu

   Stimate domnule Vasile Răşcanu…
   V-am aprobat comentariul tot din respect pentru opinii! Asta, la modul general vorbind!
   Totuşi, vă sugerez să ieşiţi din contextul erudiţiei pur literare şi să citiţi şi altceva decât literatură şi critică literară.
   Am înţeles că sunteţi în căutarea unui partener de polemică pe care să îl combateţi cu argumetele dumneavoastră RAŢIONALE.
   Vedeţi dumneavostră, eu îmi preţuiesc TIMPUL la un nivel care depăşeşte standardele dumneavoastră, motiv pentru care consider o pierdere catastrofală de vreme să accept astfel de provocări. Mă intereseată mult mai mult să îmi cresc GRADUL DE UTILIZARE A CREIERULUI, decât gradul de erudiţie!
   Cu toată părerea de rău pentru dumneavoastră, POLEMICA PROPUSĂ, SE ÎNCHEIE AICI!
   Îmi permit însă, pentru că SUNT ACASĂ LA MINE, să vă recomand să vă completaţi golurile în erudiţie cu următoarele lecturi:
   — Mihail Eminescu – Glossă;
   — Dumitru Constantin Dulcan — Inteligenţa materiei şi următoarele;
   — Biblia;
   — Coranul;
   — Mahabharata;
   — Ramayana;
   — Patanjali – Yoga Sutra;
   — Immanuel Kant – Critica Raţiunii Pure şi Critica Raţiunii Practice
   — Aurele corpurilor (Coordonator dr. Cornelia Guja şi colectivul, Editura Enciclopedică, Bucureşti 1993)
   Ar mai fi vreo câteva sute de titluri, dar pentru un novice, e suficient dacă reuşiţi să parcurgeţi şi atât…

 3. Daniela

  Buna seara,
  acum am dat si eu de articolul dvs si mi se pare interesanta abordarea subiectului.Imi aminteste de faptul ca in cartea ,una dine multele carti ale lui Samael Aun Weor vorbeste ca pe coloana unui templu din Delphi scrie:Homo Nosce Te Ipsum…omule cunoaste-te pe tine si vei cunoaste Universul si Zeii.Omenirea din pacate este sclava banului chiar daca nu recunoastem,totul se raporteaza la bani ,cine mai are timp sa se gandeasca si la suflet?Ne-am identificat cu lumea fizica,cu corpul fizic,nu stim cine suntem ,de unde venim si ce misiune avem in aceasta existenta,pt ca evident nu am venit doar sa mancam,bem,facem copii si murim.Teoretizam foarte mult ,insa faptic…suntem repetenti.Ce-i de facut,mai avem vreo sansa? Nu vreau sa fiu pesimista insa parerea mea este ca suntem in …cadere libera.

  • Şerban Stănescu

   Bună seara, Daniela!
   La mulţi ani! :)
   Înainte de toate, o corectură:
   Templul din Delphi se află în Grecia şi acolo scrie în greacă. Latina se vorbea la Roma.
   Textul, transliterat din greacă în caractere latine, arată cam aşa “GNOTHI SEAUTON” şi se citeşte “GNOSI SE AFTON” iar traducerea este “CUNOAŞTE-TE PE TINE ÎNSUŢI” sau, mai literal, “AUTO-CUNOAŞTE-TE”.
   Romanii au tradus prin “Nosce te ipsum”, respectiv “Temet Nosce” — inscripţia de deasupra uşii Oracolului din Matrix, la care Neo priveşte de mai multe ori şi are “revelaţii”…
   Mi-ai pus o avalanşă de întrebări!
   Citeşte toate articolele publicate, pentru că sunt mai multe răspunsuri în fiecare dintre ele.
   Poate că cel mai important şi care îţi va da o serie de clarificări, este COBORÂREA ÎN MATERIE, pentru că tot ai spus “părerea mea este că suntem în …cădere liberă”.
   DA, ai dreptate, de la nivelul planului fizic, (al Pământului, al Vibraţiei Solide) aşa stau lucrurile. Dar această cădere liberă, poate fi STOPATĂ.
   Am început o serie de articole şi vom continua să le scriem şi să le publicăm.
   Dacă te interesează să ieşi din această cădere liberă, STUDIAZĂ-LE şi FĂ CEEA CE SIMŢI CĂ TREBUIE SĂ FACI!
   Altfel, ar însemna să predic apă şi să beau vin…
   Repet deviza Şcolii ZENLA
   “Ce este Înăuntru, este şi Înafară!”
   Dacă vezi o soluţie Înăuntru, ea poate fi găsită şi Înafară.
   Dacă vezi un “defect” Înafară, el este SIGUR, 100% ŞI ÎNĂUNTRU!
   Lectură plăcută şi SPOR LA PRACTICA SPIRITUALĂ!
   Că doar cu teorie, ajungem parlamentari (wow, bucurie mare!!) în primă fază, apoi inculpaţi (nasol, a venit nota de plată!), apoi… deţinuţi (părăsirea locului accidentului!).
   Şi avem deja exemple destule…

   • Marian

    Dragilor, recunosc cu sfiala ca am intrat pe acest site in cautarea de materiale legate de permacultura. Din ceea ce am citit si am vizionat pana acum cred niciun permaculturist sau adept al agriculturii biodinamice ori al agrologiei nu ramane inchistat in ideea de hrana solida sau lichida, ci de cum trebuie sa ne comportam de acum inainte ca mama GAIA sa nu ne extermine in viitorul apropriat. Daca vom avea grija ca marketingul si diplomele PDC sa nu contribuie la subtilizarea conceptului ( vezi cazul agriculturii bio) ci cu pasi mici, chiar de furnica (in contextul opozitiei societatii/corporatiilor), la schimbarea etapizata a paradigmei, eu cred ca este suficient. Cred ca nu suntem in cadere libera decat daca lasam sa se intample lucrul acesta. Eruditia implica umilinta, umilinta in fata naturii, natura care nu poate fi explicata de catre noi, pentru ca natura e Dumnezeu si Dumnezeu e natura. Avantajele materiale chiar n-au ce cauta in aceasta discutie.
    Seara buna!

    • Şerban Stănescu

     Bun venit, Marian!
     DA, acesta era sensul profund, sugerat foarte vag, al articolului.
     Din nefericire, lucrurile degenerează şi există deja “profesori” care propovăduiesc extinderea jafului de la Pământ, la Apă, Foc şi Aer, exact cum mi-ai arătat tu.
     Am sperat că mă înşel eu.
     Pe de altă parte, doctrina în sine, ca schelet, este corectă. Lipseşte însă ceva şi acest Ceva, dinspre partea mea SE VEDE.
     Să zicem că e datoria mea să văd. Mă bucur ori decâte ori mă întâlnesc cu ‘cineva care SIMTE ca mine şi SLUJEŞTE ADEVĂRULUII DIN EL.
     O zi faină să ai! :)

« « Terenul meu de joacă în 2015| Carte – Cum să scapi de sărăcie » »