browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Problemele din grădină|| Cui i-e frică de postul cu apă? » »

Postul cu apă – O strategie realizabilă

Posted by on 14, June, 2015

Header Şcoala ZENLA - Alimentaţia-Inteligentă

 

 

Am ezitat mult până să mă decid să scriu şi să public acest articol.

Am ţinut seama însă de rezultatele pe care mi le-a adus această strategie despre care voi vorbi şi care, în esenţă, este foarte, foarte simplă.

Există mai multe argumente care m-au determinat să public acest monolog interior. Dintre ele însă, voi enunţa doar două, pentru că m-au impresionat într-o măsură mare pe de o parte şi pentru că, se pare că există un interes real al foarte multor oameni în a se schimba pe ei înşişi:

O discuţie recentă. Acum trei zile, am avut cu un tânăr absolvent de Politehnică – Mecanică, o discuţie foarte faină, aşa, ca un zbor fascinant cu un avion biplan. Am ajuns la un moment dat cu discuţia la schimbarea vieţii şi, inevitabil, la postul cu apă. Băiatul era foarte uimit de ce i-am spus şi în final, mi-a spus „Voi încerca şi eu!”. Îi urez încredere în sine şi mult curaj!

Popularitatea articolelor din secţiunea „Postul cu apă”. Articolele publicate deja, sunt foarte citite, foarte căutate. În acest context, îmi amintesc cât de mult am simţit eu de atâtea ori, nevoia de a sta de vorbă cu cineva care posteşte şi o face din spirit de explorator, din dorinţa de a se cunoaşte pe sine şi mai puţin pentru că „sunt ortodox” sau „cred în dumnezeu” sau „să mă spăl de păcate”. Poate că postul cu apă face şi din astea, dar pentru mine, aşa cum am mai zis-o de câteva ori deja, el este un instrument de autocunoaştere extrem de valoros, de profund şi, mai ales… SIMPLU!

Strategia este cum am spus, extrem de simplă: POST CU APĂ ÎN FIECARE VINERI.

Am revenit de două luni la această strategie, pe care am aplicat-o vreo câţiva ani, la începutul deceniului 9 al secolului trecut…

Eram încă începător în ale postului cu apă, postisem mai curând posturile clasice ortodoxe şi, postul cu apă începuse prin 1990 să exercite o fascinaţie din ce în ce mai mare asupra curiozităţii mele.

Aşa încât, într-o bună zi m-am decis şi am ţinut post cu apă. Mi s-a părut mult mai uşor decât se zvonea prin biserică!

Evident, o zi de post a fost exact o zi de post. Prea puţin adică, pentru a putea înţelege ceva. A fost totuşi o piatră de hotar, pentru că „am pus mâna şi-am făcut”, cum vine vorba!

În 1991, am decis să fac din asta, ceva de durată şi aşa, am ajuns să postesc în fiecare vineri.

Iată acum o perspectivă extrem de diferită de cea ortodoxă şi religioasă în general, pe care ţi-o prezint aici: SUSTENABILITATE.

Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre sustenabilitate, despre ecologie, permacultură, schimbarea stilului de viaţă, etc.

Se prezintă tot felul de strategii sofisticate, se fac cursuri pe bani grei un certificat foarte ieftin de permacultor, costă 500 euro!

Eu îţi propun să vezi TU însuţi, ce poţi realiza cu POST CU APĂ, fără să mai dai banii pe cursuri, certificate, diplome şi altele asemenea.

AVANTAJE ALE POSTULUI CU APĂ

Cincizeci şi două de zile! Un an, are 52 de săptămâni. A posti în fiecare vineri, înseamnă într-un an, 52 de zile de post cu apă. Înseamnă că, timp de 52 de zile, ai dat liber aparatului tău digestiv şi încă multor alte sisteme şi subsisteme ale uzinei numită „CORPUL MEU FIZIC”.

Creşterea sustenabilităţii. Hai să recunoaştem cinstit, fără ifose şi fasoane, că specia umană este complet deraiată în biotop! Distrugem fără noimă tot ce ne cade în mână, inclusiv pe noi înşine! Dacă facem o aritmetică simplă, 52/365*100 obţinem creşterea gradului de sustenabilitate de la 0%, la cel puţin jumătate din valoarea procentuală a rezultatului! Rezultatul aritmeticii de mai sus, este 14,24%, deci devin mai sustenabil cu minimum 7% şi maximum 14%, printr-o manevră banală: POST CU APĂ!

Detoxifierea organismului. Dacă crezi că organismul tău poate funcţiona la infinit fără incidente în condiţiile nenumăratelor noxe de tot felul din toată lumea, asta e problema ta. Eu am însă convingerea că citeşti aceste rânduri, tocmai pentru că ai o inteligenţă suficient de dezvoltată, de antrenată şi ai decis SĂ FACI CEVA PENTRU TINE. Eu am venit doar cu experienţa mea înaintea ta şi atât.

Impactul tău asupra mediului. Organismele noastre, produc şi ele destule deşeuri: fecale, urină plină de produşi chimici toxici, transpiraţie. Ziua asta de post săptămânală, o să reducă măcar cu 7% impactul negativ pe care îl am, îl avem toţi ca oameni, asupra mediului de viaţă! Impactul pe care îl ai, îl produci şi tu. Şi asta, fără dosare de mii de pagini, fără „studii de fezabilitate”, fără fonduri de la FMI, Consiliul Europei şi alte idei fantasmagorice şi bine argumentate politic, pentru a creşte nivelul taxelor şi impozitelor pe care le plăteşti şi le plătesc şi eu şi încă destui alţii. Comportă-te ECOLOGIC! E mult mai ieftin!

Schimbarea modului de gândire. Făcând din postul cu apă un element al regimului tău de viaţă, contribui la schimbarea modului tău de gândire. Încet, DAR SIGUR! Şi odată realizată această schimbare, crezi tu că va mai exista vreo piedică în calea viselor tale, ale aspiraţiilor tale, fie ele astăzi şi „science-fiction”? Eu zic să le acorzi o şansă acestor vise! Deşi, dacă crezi că FMI sau vreo bancă europeană o să le trateze cu mai multă seriozitate şi respect decât tine, desigur, poţi face un împrumut, aplica pentru un credit european „nerambursabil”, etc.

Modificarea frecvenţei de vibraţie. DA. Dincolo de multe alte argumente, mai mult ori mai puţin raţionale, postul cu apă îţi modifică frecvenţa medie de vibraţie. Ce înseamnă asta? Foarte intuitiv vorbind, e ca şi cum dintr-un aparat radio care are doar un buton pentru unde lungi, devii treptat, unul care are mai multe butoane: unde lungi, unde medii, unde scurte şi unde ultrascurte. Asta înseamnă că vei putea recepţiona şi alte „posturi”, care emit în alte benzi de frecvenţă şi cu alte tehnologii. De aici mai departe, te las să îţi imaginezi cât de departe poţi ajunge. Un exemplu este oferit în filmul „The Celestine Prophecy”, la final: „We have been showed Heaven!”. Pentru că DA, Raiul se află AICI, ACUM. Doar că pentru a îl putea trăi, vedea, trebuie să te acordezi pe o altă frecvenţă de emisie-recepţie. Şi trebuie să o faci CONŞTIENT. Tot aşa cum de pildă iei decizia de a merge în concediu la mare, ori la munte, ori în străinătate, pentru că ASTA VREI. Pentru cel care munceşte în concediu, toate acestea sunt simple poveşti… La fel e şi cu Raiul pe Pământ!

REDUCEREA DEPENDENŢEI DE BANI. DA: Mai e şi chestia asta! Reduci dependenţa de bani cu 7 până la 14 % anual! Poate că merită să reflectezi şi la asta!

Închei spunându-ţi că de două luni, am revenit la strategia de care ţi-am vorbit aici.

Post cu apă, în fiecare VINERI.

Pentru că, pe lângă renunţarea la carne, mai vreau un instrument ajutător în schimbarea pe care vreau să o fac ÎN MINE. Pe mine, mă pot schimba. Lumea, e greu, e extrem de greu şi oricum, mă întreb ce rost ar avea să schimb o lume care se simte bine aşa cum e ea?

Şi pentru că sunt convins că drumul către sustenabilitate, e mai scurt dacă merg pe calea asta, decât dacă îmi irosesc viaţa într-un laborator de cercetări în care să descopăr dacă am un noroc chior! vreun material sofisticat şi imposibil de realizat de către oricine, cu care să fac o maşinărie imposibil de realizat de către oricine, care să rezolve… exact problemele enunţate mai sus! Doar pentru mine? Sau doar pentru o elită?

Mai reflectează!

 

 

 

Articol citit de 228 vizitatori

3 Responses to Postul cu apă – O strategie realizabilă

 1. Aura

  Buna ziua, cata apa beti intr-o zi de post?

  • Şerban Stănescu

   Bun găsit!
   În principiu, cam 2 litri, dar depinde mult de efortul termic. Dacă e foarte cald afară, pot ajunge şi la 6 litri de apă. Cel mai mult, am consumat 7,5 litri, când am ţinut post mai mult de 24 de ore (48 – 96 ore, adică 2 … 4 zile) şi a fost şi foarte cald afară.
   Caută să priveşti apa ca pe un aliment şi ca pe un fel de “radieră” care “şterge greşelile de ortografie”. Practic, apa va spăla o mare cantitate de toxine, ea participă — foarte important! — la descompunerea depozitelor de substanţe asmiliate incomplet, de unde şi senzaţia de sete destul de pronunţată uneori.
   Ştiind asta, consum atât cât simt nevoia, fără să pun o limită superioară, dar mă strădui să consum măcar 2 litri zilnic. Urmăresc însă cu atenţie aspectul urinei şi mirosul, care mă informează dacă se elimină multe toxine (culoare intensă, miros puternic şi neplăcut) şi în astfel de situaţii, consum mult mai mult decât cei 2 litri de apă minimali.
   Ca medie, în perioadele cu temperaturi “normale”, adică undeva între 19 şi 27 grade, consum cam 3 – 4 litri de apă. Iarna, cam 1,5 – 2 litri.
   Trebuie să precizez însă că am sistat consumul de carne, deci elimin mai puţine toxine complexe şi am de procesat substanţe mai puţin complexe, deci şi consumul intern de apă, e ceva mai mic.

 2. Aura

  Multumesc de sfaturi.

« « Problemele din grădină| Cui i-e frică de postul cu apă? » »