browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Postul – Bibliografie esenţială|| Dieta Hiper-Hidratată – Ziua 70 » »

Postul: Metoda contrastelor – Accesibilitate pentru toţi

Posted by on 28, July, 2014

Header Şcoala ZENLA - Alimentaţia-Inteligentă

Atunci când am descoperit postul ca metodă de autocunoaştere dar şi ca instrument de detoxifiere şi echilibrare a organismului, de revitalizare a sănătăţii, m-am izbit de anumite inconveniente, între care percepţia celor din jur, fenomenele secundare şi simptomele specifice şi modul în care societatea priveşte ceea ce se petrece în timpul postului (chestiunea corpului emoţional).

De aceea, când am gândit Dieta Hiper-Hidratată, am gândit-o să fie accesibilă oricui şi mai ales, aplicabilă pe scară largă, fără riscul unor incidente neplăcute şi mai ales, fără riscul unor evenimente de tipul celor mult prea mediatizate, cu spitalizări şi consecinţe pe termen lung.

Cum majoritatea situaţiilor de gen au drept unică sursă teribilismele şi entuziasmul dublat de ignoranţă, spiritul de imitaţie fiind aici unul din “motoarele” de bază, alături de psihoza numită “modă”, aveam nevoie de o soluţie care, copiată şi pusă în aplicare de către o persoană mai puţin avizată, să dea un minimum de rezultate, care să încurajeze documentarea pe de o parte, dar şi de o metodă cu suficient de mare flexibilitate, care să pemită îndrăzneţului să experimenteze “la limită”, cu riscurile cele mai scăzute posibile.

Aşa s-a născut metoda contrastelor.

Dieta Hiper-Hidratată, este între altele acea metodă de post cu apă, care permite o tranziţie suficient de lentă dar şi suficient de rapidă, de la un mod de alimentaţie la altul, cu un minim impact negativ asupra organismului.

Voi discuta într-un articol separat chestiunea modificării metabolismului, din perspectiva #DHH şi a fiziologiei celulare.

Aveam nevoie de o metodă care să îmi permită să cercetez efectul unui aliment sau al altuia asupra organismului şi să obţin informaţii, în contextul stabilit: SIMPLU, FĂRĂ LABORATOR ŞI FĂRĂ APARATURĂ!

Accesul la un laborator de analize, pe lângă faptul că este limitat la zonele urbane mai dezvoltate, presupune costuri greu de suportat.

Experienţa Yoga acumulată în cei 7 ani de practică, m-a convins că organismul uman este o comoară uriaşă, că deţinem posibilităţi excepţionale şi că tot ceea ce avem de făcut, este să renunţăm la anumite tipare mentale (moduri de gândire particulare).

Dacă teoria e simplă, practica însă, e mai anevoioasă.

Posturile prelungite şi anii de Yoga, m-au condus la concluzia că depăşirea barierelor mentale, este strict dependentă de alimentaţie.

Există o corelaţie foarte strânsă între modul în care mâncăm şi modul în care funcţionează creierul dar şi ce fel de gânduri recepţionează mentalul, la toate nivelele sale. Cu timpul, am reuşit să înţeleg o parte dintre corelaţii, dar aveam nevoie de o metodă prin care să experimentez clar felul în care mă influenţează un aliment oarecare.

Dietele unilaterale de tip Oshawa, cu varianta Oshawa 10 şi similarele (post cu mere sau cu alt fruct, etc.) s-au dovedit a avea un deficit major: modifică aciditatea organismului către domenii periculoase, asta putând conduce la afecţiuni fizice destul de grave, cum ar fi ulcere, pancreatite şi chiar diabet. Era o perspectivă inadmisibilă în opinia mea.

Dar, Oshawa 10, m-a scăpat de acneea infecţioasă care mi-a întunecat zilele până pe la 31 de ani, deci… cum să renunţi la ceva bun, dar cu anumite limitări?

Am crezut la început că e vorba despre numărul mare al regimurilor repetate consecutiv (am ţinut 10 Oshawa 10, adică 130 zile de post cu cereale Yang), dar posturile ulterioare, cu alte reţete, au condus la aceeaşi concluzie: hiperaciditate şi probleme cu calcemia.

Aveam nevoie deci să mă focalizez asupra unui aliment şi să conştientizez pe parcursul a cel puţin o zi (minimum 24 de ore), efectele pe care le produce acel aliment.

Cum am început să fac fotografii pe la 10 ani, noţiunea de contrast, îmi era extrem de familiară. În anii de liceu, întrucât aveam cam 12 – 18 ore de laboratoare diverse săptămânal, am acumulat şi experienţa de laborator necesară înţelegerii dintr-o nouă perspectivă a conceptului “contrast”.

În volumetrie, ca şi în radiologie şi ecografie, sunt utilizate substanţe care chiar acest rol îl au şi aşa se şi numesc: substanţe de contrast.

Scopul pentru care se administrează, este să mărească contrastul între ceea ce există “în fundal” şi ceea ce vrem să observăm.

În cazul meu, acest lucru era aplicabil astfel:

  • Post cu apă, sau DHH 2,5. Ulterior, după ce am constatat că funcţionează Dieta Hiper-Hidratată, o dietă din segmentul DHH 2,5, adică, cu o concentraţie în solide situată între 1 şi 2,5%;
  • O zi dedicată consumului unui anumit aliment. De pildă, dacă vreau să văd efectul lactatelor, o zi în care consum O MASĂ CU BRÂNZĂ, cum ar fi telemeaua de vacă. Desigur, aici intră orice alt aliment, vegetal sau animal, căruia vreau să îi studiez efectul asupra mea.
  • Cel puţin o zi de post cu #DHH 2,5 sau post cu apă, preferabil două şi pentru cine poate, chiar mai multe zile.

 

Paşii de mai sus, asigură acel contrast necesar înainte şi după consumul unui aliment oarecare, contrast care să permită observarea atentă a modificărilor pe care le operează acel aliment sau fel de mâncare, după cum derulăm experimentul.

Experimentul, poate fi practic derulat cu orice fel de mâncare, fie că e preparată termic, sau salată de crudităţi şi chiar cu un singur aliment, pentru cei care experimentează mai în detaliu şi vor infomaţii mai rafinate, mai specifice. Am făcut de pildă experienţa cu roşii, castraveţi şi varză. Cel mai mult mi-a plăcut cu varza, care se pare că e un medicament fabulos!

Deşi am mâncat cam 400g (echivalent în solide = 100g) varză pe la ora 24:00, în afară de o uşoară oboseală sau mai curând senzaţia „sătul” timp de vreo 2 ore dimineaţa, totul a fost OK, spre deosebire de alte alimente, care crează şi mi-au creat probleme timp de peste 24 de ore după consum, ceea ce a necesitat o reţetă DHH 1,5%, timp de circa 3 zile după consum, plus disconfortul aferent…

Somnul a rămas neinfluenţat de la vegetalele crude, spre deosebire de alte alimente (vegetale preparate termic, carne de peşte sau pasăre).

Greutatea de pildă la vegetale, a rămas constantă şi chiar a scăzut de mai multe ori, în vreme ce la alimentele preparate termic, greutatea a crescut şi scăderea s-a manifestat lent, de-a lungul a circa 72 de ore, cu oscilaţii diurne mari, cuprinse între 1500 grame şi 3000 grame (1,5 – 3 kg).

Cum spuneam, postul prin metoda contrastelor, m-a ajutat să pun la punct un substituent al analizelor de laborator, bazat pe „instalaţiile” din interiorul meu şi desigur, al oricui (păi, DA, avem aceeaşi DOTARE!).

Mă opresc aici şi voi face sinteza METODEI CONTRASTELOR:

  1. Post cu DHH 2,5 sau POST CU APĂ = 2 zile;

  2. Consumul alimentului de studiat, o masă cu maximum 400g aliment, care trebuie să se încadreze la cel mult 100g concentraţie în solide. În opinia mea, două mese cu maximum 200g aliment (50 g concentraţie în solide) repartizate de-a lungul zilei, una dimineaţă şi una după ora 13:00, sunt o soluţie mai bună;

  3. Post cu DHH 2,5 sau POST CU APĂ = 2 zile. În perioada de după consumul experimental, este foarte important să îţi focalizezi atenţia asupra a tot ceea ce se întâmplă ÎNĂUNTRUL TĂU, înclusiv pofte, emoţii, gândurile care se perindă dar şi CE SE PETRECE ÎN EXTERIOR. Cea mai bună metodă de observare, este scrisul într-un jurnal. Asta, permite şi consultarea ulterioară a informaţiilor şi studii comparative între diferitele experimente făcute.

Evident, pregătirea pentru acest experiment sau pentru o serie lungă de astfel de experimente, trebuie să respecte REGULA JUMĂTĂŢII!

Astăzi, sunt în cea de-a 68-a zi a Dietei Hiper-Hidratate.

Articol citit de 71 vizitatori

Comments are closed.

« « Postul – Bibliografie esenţială| Dieta Hiper-Hidratată – Ziua 70 » »