browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Viaţa de la capăt!|| Începem lucrul la casă! » »

Primii paşi în grădina ZENLA

Posted by on 17, October, 2014

Şcoala ZENLA, Măgura, Teleorman. Bucătăria

Şcoala ZENLA, Măgura, Teleorman. Stânga – bucătăria; dreapta, atelierul.

 Încep prin a vă mulţumi tuturor celor care aţi fost şi sunteţi alături de noi în marea aventură în care am pornit şi pe care am intitulat-o pentru început, “Viaţa de la capăt!

Ieri (scriu la ora 3:25’…) am fost iar la Măgura, să facem o recunoaştere în teren şi să lichidăm cu DMH-ul (Direcţia Mersului Hârtiilor :) ). Am fost la primărie, potrivit obligaţiilor rezultate din legislaţie.

Pentru momentul “Acum”, putem spune că suntem în regulă cu toate!

Avem curent electric pe tema asta o să scriem mai multe, dar toate la momentul potrivit! 😀 am rezolvat cu toate hârtiile şi am făcut un prim tur de orizont al grădinii. Prima imagine, cea de la începutul articolului, reprezintă ceea ce în schiţa cadastrală se numeşte “Bucătărie”. Din perspectiva mea, rămâne de văzut ce va fi, dar pentru tine, imaginea are semnificaţia punctului de pornire al amenajărilor. Exact “peste drum” de această uşă, se află fântâna şi am avut nevoie să fac ridicările topometrice pentru a putea face primele calcule (antecalculaţia) privind amenajările.

Acea zonă este foarte vulnerabilă termic pe de o parte, pe de alta, este zona la care am cel mai mult de lucru pentru a putea aduce apă în casă şi a construi ceea ce va fi într-o bună zi o baie mai specială.

Tehnic şi tehnologic vorbind, am decis să organizez partea de instalaţii hidraulice pornind de la principiul permacultural fundamental: “Totul la locul unde se desfăşoară activitatea!”

Astfel, întrucât apa este o resursă vitală şi pentru om şi pentru micul biotop din jur, am decis să construiesc totul în jurul fântânii. Asta înseamnă că voi acoperi totul şi mă voi înălţa pe verticală.

E vorba despre vasul de stocare a apei, instalaţia de transport-distribuţie şi un mic spaţiu de producţie (cam 60 mp, la prima evaluare) , în care potrivit estimărilor iniţiale am fi putut produce ceva legume şi zarzavaturi.

După ceva cercetări, am înţeles că ciclurile de vegetaţie sunt de pildă la roşii (tomate) foarte lungi şi de aici, a rezultat o dependenţă de tip Spaţiu (suprafaţă activă) – Timp, care ne condiţionează destul de dur. De aceea, suprafaţa iniţială construită va fi destinată producerii de răsaduri, care pot fi produse tot anul, dar au şi ele un ciclu relativ mare (40 – 75 zile). Aici însă vreau să speculez avantajul spaţiului redus necesar fazei de germinare şi apariţiei “copilaşilor”, până la prima repicare şi respectiv tehnologia culturilor supraetajate.

Am de rezolvat jurnalizarea regimurilor termice şi dependenţa dintre regimul termic interior şi numărul de straturi al pereţilor.

Soluţia pe care am adoptat-o este pereţi din policarbonat 4 mm, pe schelet din lemn 110×110. În primă fază, voi merge pe pereţi simpli şi funcţie de resursele financiare, voi testa o variantă cu pereţi dubli, cu distanţiere de 7 – 9 mm între pereţi (soluţie anti-convecţie).

Structura celulară a policarbonatului îmi dă un prim coeficient de rezistenţă termică, apoi stratificarea îmi va da o a doua rezistenţă termică. Dacă prin cumulare căderea termică rezultată va conduce la un minimum de + 10 grade Celsius interior la o temperatură exterioară de 25 – 20 grade Celsius, asta înseamnă că la un strat triplu, pot asigura producţie tot anul, fără aport de căldură extern.

Întrucât cheltuielile acum sunt foarte mari, probabil că tot restul culturilor vor fi de tip deschis, neprotejat.

În primă fază, vom testa varianta “Vegetariua profesorului rus Alexandr Vasilievici Ivanov.

Principala dificultate tehnică, este sinteza principiilor teoretice între sere îngropate şi vegetariu şi aplicarea lor în practică.

Ideile pe care le am, deja rezolvă problema ventilaţiei (raportul bioxid de carbon – oxigen). Ce am însă neclar, este cum conduc regimul termic, mai ales pe timp de vară. Ceva idei am de la motorul Stirling, dar mai am nevoie de timp să modelez (evident, în lobul frontal!) procesele şi dependenţele şi pentru asta, am nevoie de multă linişte!

Ca idee de bază, un capăt al motorului Stirling e fântâna, dar trebuie analizate ciclurile termice ale întregii construcţii şi aici e mult de muncit…

Ca să fac o digresiune acum, avem deja ceva care ne place la amândoi: fasole ornamentală(Dolicos lablab, fructe necomestibile).

O să mă gândesc cam cum pot folosi asta într-un lanţ trofic, deci trebuie să studiez obiceiurile şi viaţa ei şi cam pe unde se încadrează ca poziţie în biotop. De arătat arată super-fain, după cum se vede!

Şcoala ZENLA, Măgura, Teleorman. Fasole decorativă.

Puţină energie de vibraţie superioară (Violet = Sahasrara!): Fasole decorativă (ornamentală), Dolicos lablab.

În fine, revenind la ce am făcut, am măsurat amplasamentele să văd cum mă încadrez cu construcţia şi să pot face primele calcule tehnico-economice.

La interior, am avut nevoie să măsor înălţimea în camere.

Ultima imagine, prezintă ceea ce acum e magazie, dar va fi atelierul meu şi foarte probabil, spaţiul de depozitare al materialelor.

Şi aici e mult de muncă, voi avea nevoie de multă lumină, deci posibil o jumătate de acoperiş o voi face tot din policarbonat, de data asta, multi-strat din start, din motive de rezistenţă mecanică.

Deocamdată sunt simple idei, e multă muncă de depus, dar totul începe de la o idee…

Pe moment, trebuie rezolvată problema apei şi a protejării fântânii de temperaturile scăzute, pentru că instalaţiile de transport la interior, sunt vulnerabile la îngheţ, indiferent de soluţia tehnică adoptată.

Din fericire pentru noi, aptitudinile mele tehnice rezolvă problema manoperei, a proiectării şi a calculelor aferente iar programul Sweet Home 3D, rezolvă timpul pierdut cu experimente “pe viu”.

Sper să vă pot bucura ochiul în curând cu o primă modelare 3D a ceea ce vreau să fac şi desigur, câteva imagini cu Monica prin grădină. O să mai dureze ceva, dar vrem să facem o primă încercare cu usturoi, ceapă şi ceva pomi, acum, în toamnă.

Dacă ne mai ajută şi vremea, o să fie OK.

Oricum, ne-am interesat de preţuri şi am putea pune măcar câţiva pomi. Probabil migdal, păr, piersic. Ar mai fi de luat în calcul zmeură, mure, cătină şi coacăze. Să vedem cum putem pune şi ceva tei, pentru miere, dar mai ales pentru asigurarea polenizării. În seră, vom avea nevoie de ajutorul albinelor. Mai e şi soluţia cu bondarii, dar ne mai gândim…

Până una-alta, Şcoala ZENLA are un sediu fizic, deci am ieşit puţin din Virtualia, deşi marea majoritate a activităţilor şcolii, se vor desfăşura în continuare online.

Avem desigur în vedere şi workshopuri, seminarii, cursuri, amenajarea unui spaţiu de cazare pentru întâlniri de lucru cu oamenii “like-minded” care gândesc şi simt la fel ca noi.

Ne exprimăm convingerea că vom putea oferi soluţii de down-shifting pentru o gamă largă de situaţii, prin propriul exemplu.

Vom realiza desigur şi multe materiale video, vom amenaja un spaţiu dedicat pentru studioul nostru, MoSeS Home Recording Studio, locul în care vom realiza producţiile audio-foto-video şi care va putea fi şi un model micro-economic de lucru de acasă.

Avem vise multe, idei multe şi cu timpul, le vom face vizibile.

Dieta Hiper-Hidratată, aşa cum oricine poate ghici deja, avea deja o ţintă precisă şi acum avem şi cadrul de a o apropia de conceptul de TERAPIE.

TERAPIA ZENLA, se apropie deja de un alt stadiu decât cel experimental, stadiu pilot. Principalele componente au fost testate, funcţionează, acum muncim să le integrăm şi să elaborăm scenarii terapeutice, pornind de la evident, de la ce altceva?! ALIMENTAŢIA INTELIGENTĂ – DIETA HIPER-HIDRATATĂ.

Suntem convinşi că putem ajuta mulţi oameni să realizeze SALTUL ÎN CONŞTIINŢĂ care să le permită să trăiască o altfel de viaţă, mult mai sănătoasă şi mai plină de satisfaţii decât cea pe care o ştiu deja, cu toate cele ale ei…

Cam atât pentru astăzi!

Şcoala ZENLA, Măgura, Teleorman. Viitorul atelier.

Şcoala ZENLA, Măgura, Teleorman. Viitorul atelier.  În stânga imaginii, este bucătăria.

Articol citit de 180 vizitatori

3 Responses to Primii paşi în grădina ZENLA

 1. TudorTudor

  Iti trimit eu butasi de zmeura dupa ce revenim de la Brasov :)

  • Şerban Stănescu

   :) Mulţam fain!
   Acuma, sunt frânt, că am venit acuma vreo oră de la Măgura, dar o să scriu pentru mâine un nou articol.
   Mâine, începem lucrul la casă. Avem de făcut nişte reparaţii să putem sta şi să tragem apa în casă.

  • Monica Stănescu

   Tudorică! Mi-a sărit inima în sus de bucurie! Mai ales că mi-am adus aminte de fructele aduse de voi…
   Am şi ochit un loc pentru aşa ceva, un loc ceva mai umbros şi răcoros. Dacă poţi, scrie şi câteva instrucţiuni odată cu butaşii,. Experienţa mea actuală se reduce doar la cules şi păpat. De! M-am născut şi crescut la oraş! :)
   Mi-ar prinde bine să ştiu mai ales cum se sădeşte şi se îngrijeşte peste an.
   Mulţumesc!!!

« « Viaţa de la capăt!| Începem lucrul la casă! » »