browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Magia lui TE IUBESC|| Provocări 2015 – Compostul » »

Provocări 2015 – Cultura în straturi

Posted by on 15, December, 2014

Şcoala ZENLA, Casa Măgura, Teleorman - Prima grămadă de compost

Mulţumim pentru interesul arătat!

Astăzi, voi trece în revistă o altă mare provocare a anului 2015, de această dată, pe termen foarte lung! Este vorba despre CULTURA ÎN STRATURI.

Ideea este simplă şi derivă dintr-o necesitate a noastră: având deja o vârstă la care munca fizică e problematică, trebuie să găsim soluţii care să fie cât mai puţin consumatoare de muncă brută şi cât mai eficiente din perspectivă ecologică.

Am pornit de la o experienţă de viaţă personală, întinsă pe o perioadă de circa 50 de ani, în care am observat ce se petrece în natură şi am căutat să o sintetizez în TREI cuvinte: CULTURĂ ÎN STRATURI!

Acum, când în sfârşit, după o viaţă de visat la curte şi grădină, avem “obiectul viselor”, putem trece şi la etapele mai practice!

Grădinăritul clasic însă, este intensiv fizic şi la vârsta noastră, e ultima opţiune pe care am alege-o pentru a ne asigura existenţa!

Prin urmare, am răscolit internetul şi librăriile în căutarea unor cărţi din care să aflăm dacă şi cam ce anume există în lume, legat de “cultura în straturi”. Cărţi deocamdată încă mai căutăm, dar am găsit articole şi filme din care am concluzionat că, oricum s-ar numi tehnologia prin lume (cover gardening de pildă…), ideea cultivării prin adăugarea de straturi nutritive în locul săpatului, este cunoscută şi pusă în practică prin câteva locuri din lume.

Acestea fiind zise, hai să vedem ce anume înseamnă “cultură în straturi”:

 

 • Înlocuirea săpatului cu împrăştiatul şi greblatul materialului nutritiv, adăugat peste pământ;
 • Asigurarea materialului nutritiv, prin reciclarea solurilor slab productive sau neproductive, folosite ca strat în succesiunea de straturi a solei;
 • Realizarea straturilor din compost şi vermicompost;
 • Realizarea straturilor “verzi”, formate din vegetale verzi sau semi-uscate;
 • Realizarea straturilor din biomasă uscată (paie, fân, frunze, etc.)
 • Realizarea straturilor din deşeuri menajere vegetale şi celulozice;
 • Reciclarea completă a straturilor după utilizare, după ultima recoltă.

 

Este acest lucru realizabil la o vârstă înaintată?

Primele noastre încercări, ne spun că volumul de muncă fizică grea, este mult sub nivelul săpatului, cu atât mai mult cu cât după anumite culturi, în sistemul clasic, pământul se pietrifică şi este dificil de săpat. O solă realizată în straturi, rămâne poroasă şi afânată, deci reutilizarea acesteia, este mult mai uşoară decât a pământului, care se tasează după fiecare săpare, sub influenţa ploilor, zăpezilor şi a soarelui arzător din vară.

Un alt aspect care mă deranjează, ca chimist de data aceasta, este faptul că prin săpare sistematică, pământul este progresiv sărăcit în microelemente cationi şi anioni şi electroliţii necesari producerii hranei pentru plante, ajung să se rezume la ce conţin apele meteorice (apele din precipitaţii). Astfel, pentru mine cel puţin, este cât se poate de evidentă cauza scăderii producţiilor şi a necesităţii utilizării hibrizilor manipulaţi genetic şi a îngrăşămintelor! Prin secătuirea solului cu această tehnologie depăşită (săpatul, evident!), am ajuns să folosim solul doar ca suport FIZIC. Nutrienţii, sunt de fapt chimicalele pe care le fabrică cunoscutele concerne chimice. Mă abţin să exemplific, dar vreau să subliniez că am tot dreptul să aleg o altă soluţie şi IATĂ, SOLUŢIA EXISTĂ şi se numeşte CULTURĂ ÎN STRATURI!

 

Principala provocare însă, constă în faptul că va trebui să găsim soluţiile de a produce în grădina noastră straturile de nutrienţi, în cantităţi suficiente astfel încât să putem realiza producţia necesară şi chiar peste nevoile personale, pentru a dispune de valori de schimb, cu care să putem acoperi o parte din necesarul de alte resurse, cum ar fi de pildă lemnul, şi pentru foc şi pentru construcţii.

Lemnul, va rămâne o vulnerabilitate în cazul nostru, datorită suprafeţei foarte mici de pământ (aproape 1000 mp), care permite doar grădinărit şi parţial, pomicultură.

Astfel, căutând cu răbdare, am găsit soluţia care să ne permită să facem grădinărit şi peste 10 şi peste 20 de ani! Mai mult, îndrăznesc să afirm că vom reuşi asta şi după vârsta de 80 de ani, dacă vom şti să învăţăm din tot ceea ce facem ACUM!

Ca o concluzie la această temă, alegerea noastră este clară şi am doar două argumente de reluat aici, având în vedere şi ce am spus în articolele precedente:

 1. Cultura în straturi menajează şi, mai mult chiar, reciclează solurile sărace, producând o masă de nutrient de înaltă calitate, indiferent de numărul de culturi. În plus, elimină rotaţia culturilor şi alte artificii agricole, mai consumatoare de muncă brută şi rersurse de tot felul;
 2. Utilizarea serelor, ne va permite să exploatăm cel puţin două luni din an în plus, producând măcar un supliment de biomasă egal cu ce putem recolta în două luni din subprodusele grădinii

Cred că totul acum se rezumă la informaţiile furnizate de practică şi corelarea lor cu cele existente, replanificarea obiectivelor, venind de această dată pe un teren mult mai solid şi mai clar argumentat de VIAŢA ÎNSĂŞI!

Următoarea provocare a lui 2015 despre care voi vorbi, este COMPOSTUL.

Am amânat, ca să situez mai clar importanţa temei, în cadrul planurilor noastre pe termen mediu şi lung.

Mulţumim că ai citit până aici!

Aşteptăm comentariul tău, mai jos!

 

Articol citit de 97 vizitatori

4 Responses to Provocări 2015 – Cultura în straturi

 1. Ioan Nedisan

  Buna Serban,
  Asa cum am mai spus, cultura in straturi, cum o numesti, m-ar atrage si pe mine in cazul in care as avea posibilitatea practicarii. Este posibil ca, si daca as avea terenul, sa nu am libertatea de a o face. Dar, cu siguranta, ar fi si optiunea mea, cel putin interioara. Din aceste motive, am sa va urmaresc cu deosebit interes evolutia, si daca va fi cazul, am sa vin si cu sugestii, daca vor fi premise :)

  • Şerban Stănescu

   Mulţumim!
   Ştii, ideile sunt multe, dar dacă vin de la un singur cap… au acelaşi defect: sunt de la un singur cap! 😀
   Pe de altă parte… Practica mea şi practica multora care folosesc brainstorming, spune că oricât de Sci-Fi ar fi o idee, ea aduce o perspectivă nouă!.
   Alain Cardon, spune că e important să ai pe cineva alături, care priveşte imaginea de ansamblu. Mie (ca să discut aplicat!), oricând îmi pot scăpa detalii, pentru că sunt “băgat până’n gât”!
   Oricât de educat ar fi un om (Dar sunt totuşi om! “Errare…”), are scăpări. Şi eu am. Dovadă, entuzismaul cam nefondat din primele zile… :(
   A trebuit să vină zăpada “pe ne-ve”, să mă potolească…
   Acum, îmi pare bine, dar atunci, m-am cam dezumflat.
   Privitor la cultura în straturi.
   Ideea asta e o idee fixă, de pe vremea când băteam pădurile. Mă chinuiam să pricep de ce se face agricultura altfel decât în pădure (în mintea mea, era tot una…). Viaţa, a confirmat ulterior ceea ce eu doar intuisem. Îmi lipsesc argumentele “ştiinţifice”, “educaţia”, dar am experienţa de viaţă şi observaţiile de decenii. Asta, mă ajută să văd altfel şi pe Sepp Holzer şi pe Bill Mollison. Vorbim aceeaşi limbă (chiar dacă avem naţionalităţi diferite! 😀 ) Geoff Lawton de pildă, oferă destulă informaţie şi gratuit. Pentru cine pricepe, desigur!
   Mă uitam la o scenă în care Geoff gusta pământul ca să determine aciditatea şi compoţziţia. Am făcut asta de multe ori. Cu pământ, cu plante, cu ciuperci, cu apă din diverse locuri. Dacă am dubii, miros şi ştiu de pildă la multe produse, dacă e ceva în neregulă. Ştiu că e greu de explicat, că lipsesc nişte conexiuni în limbaj. Pentru mine însă, e clar. Ca şi cum m-aş uita la o poză.
   Astfel, mi se pare ceva NATURAL, ORGANIC, să adaugi material nutritiv. Să scoţi (săpat), mi se pare pe dos de tot!
   Chiar şi cu apa mi se pare pe dos să o scot, dar aici chiar sunt KO! Sunt în criză de soluţii aplicabile rapid şi mai cu seamă… GRATIS!!!

 2. Ioan Nedisan

  Buna Serban,

  In comentariul anterior, la final, in loc de “daca vor fi premise” am vrut sa scriu “daca vor fi permise”(sugestiile). Premise e clar ca sunt, acum vad ca exista si permisiunea de a aduce sugestii si observatii.

  Acum in prag de sarbatori, nu am prea multe de adaugat.

  SARBATORI FERICITE!. Si fie ca sarbatorile sa va aduca momente de liniste sufleteasca, liniste care la randul ei este izvor de inspiratie.

  • Şerban Stănescu

   Mulţumim, Ionel, asemenea şi vouă, tuturor!
   Aşteptăm “idei creţe”! Ne străduim să amenajăm urgent un hambar pentru ele! Cu cât mai multe, cu atât mai bine! 😀
   Oricum, ideea cu râmele, o am de mulţi ani în cap, doar că abia acum am putut să îi dau curs…

« « Magia lui TE IUBESC| Provocări 2015 – Compostul » »