browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « De ce slăbim în post (3)|| De ce slăbim în post (4) » »

Reţeta 5 – Lapte de in

Posted by on 5, September, 2014

Header Şcoala ZENLA - Reţete pentru Dieta Hiper-Hidratată

CUM TE-A AJUTAT ŞCOALA ZENLA?

(CLIC PE LINK)

 Astăzi, o să îţi prezint o reţetă care mă „roade” de vreo 3 ani.

Când eram în Grecia, mâncam multă pâine care la noi se găseşte foarte greu şi doar în oraşele mari. Grecii, au un sortiment foarte bogat de pâine şi produse de patiserie şi între alte feluri de pâine, pâinea neagră de secară şi pâinea neagră cu seminţe, se găsesc la orice magazin de specialitate, fiind vorba mai mult de particulari. Magazinele, seamănă destul de mult cu patiseriile noastre, produsele se fac fie chiar în magazin, fie la un laborator propriu.

Aşa am cunoscut o pâine care ne-a plăcut mult şi mie şi lui Monica, drept pentru care, am cumpărat multă vreme: Encarpo psomi „pâine cu seminţe”.

Între seminţe, „mi-a sărit în ochi” una neagră. Cu chiu cu vai, am reuşit să o identificăm: seminţe de in.

Din păcate, aici ne-am oprit. Am citit câteva articole, dar a procura un produs cu o piaţă dedicată, cum sunt seminţele de in, presupune cunoştinţe de limbă specifice. Pentru o parte din produsele naturale, ştiam denumirea latină pe de rost, dar multe dintre plantele comune la ei, au denumiri bizare pentru urechile noastre şi corelaţiile, se fac foarte greu, iar cultura generală a unui vânzător…

În fine, am revenit în ţară. Multe probleme de rezolvat, tracasări, dar mi-am amintit clar că şi la noi se făcea un fel de „pâine cu seminţe” şi aveam şi un magazin de specialitate, unde măcar în teorie! trebuia să pot găsi.

Prin iulie – octombrie 2013, a fost foarte greu să mă ocup şi cu altceva decât problemele legate de casă, aşa încât, seminţele de in, au căzut pe planul N.

A venit primăvara 2014, planurile mele legate de Dieta Hiper-Hidratată au devenit din ce în ce mai posibile, mi-am făcut socotelile şi prin mai 2014, am reluat.

Treptat, am început să structurez posibilităţile de hrană lichidă la nivelul întregului an, să elaborez variante de meniuri, etc. Seminţele, pentru mine cel puţin, ocupă un loc foarte important în alimentaţie. Cum hrişca a fost unul dintre alimentele mele favorite mai bine de 25 de ani, bineînţeles că asta a fost „prioritatea zero”. În Grecia, erau multe locuri unde se găsea vrac. La noi însă, e încă o problemă. Încet-încet, mi-am amintit de in şi iată, acum trei zile, m-am decis să trec la fapte.

Când a venit sora mea Oana, (eram în Z 90 cu DHH, am în lucru şi un film!), mi-a adus un mix de seminţe (ştia că ţin posturi lungi). Între ele, seminţe de in!

Abonamente exclusive la Şcoala ZENLA!

Asta mi-a redeşteptat dorinţa de a experimenta cu in. Oricum, se pare că am rezonat foarte bine cu planta asta şi mult timp, dintr-un motiv oarecare, deci…

REŢETA 5 – Lapte de in

Reţeta 5-1. Este o variantă de bază, derivată din Reţeta 1, „Lapte de arahide”. Ca metodologie de lucru generală, este practic aceeaşi reţetă, doar că am înlocuit arahidele cu seminţe de in.

O menţiune specială, rezultată din practică: După ce am măcinat seminţele şi am obţinut făina făina de ineste mai „uscată” decât cea rezultată din arahide, care este mai curând o pastă este important să amestecăm făina cu 200 grame apă şi să lăsăm la umezit făina. Făina de in, are o proprietate foarte utilă în dietele severe, DHH 5, DHH 2,5 şi DHH 1, unde e mare nevoie de multă apă şi foarte puţine reziduuri celulozice: gelifiază natural.

Datorită unei compoziţii particulare (alte principii active, alte minerale şi organice), făina de in produce un lapte mai consistent, la cantităţi de seminţe mai mici. Am în pregătire un video în care se va putea vedea cum arată, deşi concentraţia în solide, a fost de 3,56%.

Laptele de in, pare a fi mai „gros” şi combinaţia emulsie-suspensie din in, are o stabilitate mult mai mare în timp decât a laptelui de arahide, care începe să se separe după circa 10 – 15 minute de la preparare.

INGREDIENTE: Seminţe de in, 33 grame; sare, 4 grame; apă de izvor, 1000 grame. Concentraţia în solide = 3,56% Se încadrează la dieta DHH 5.

PREPARAREA: Ca la laptele de arahide. Se macină seminţele, se pun în cana în care preparăm (o cană de 1250 – 1500 grame), adăugăm apă, lăsăm cam 10 minute să absoarbă făina apă, apoi agităm cu blenderul. În timpul agitării, adăugăm treptat cantitatea de apă stabilită şi măsurată.

Laptele rezultat, are o stabilitate bună, cam 8 ore (atât am testat).

Este însă preferabil să îl consumăm pe loc, deoarece după circa 3 ore, încep procesele de hidroliză şi oxidare şi se poate chiar simţi după aproximativ 2 ore, o alterare uşoară a gustului. Schimbarea este foarte greu perceptibilă, dar am simţit, datorită practicii îndelungate şi amplificării percepţiilor gustative, date de cele peste 100 zile (astăzi sunt în ziua 106 cu Dieta Hiper-Hidratată).

Poftă bună! :)

Urmează să public în secţiunea Video şi două filme, unul cu LAPTE DE IN, în completarea acestui articol şi altul, cu LAPTE DE ARAHIDE, în completarea articolului în care am prezentat Reţeta 1, „Laptele.

Mă opresc aici şi voi publica în continuare, în secţiunea „Reţete”, încă două reţete de bază, pe care le-am testat ieri (03 septembrie 2014):

 • Reţeta 5-2, Lapte de in şi arahide;

 • Reţeta 5-3, Sirop de in şi lămâie.

Articol citit de 1333 vizitatori

2 Responses to Reţeta 5 – Lapte de in

 1. Ioan Nedisan

  La acest subiect (seminte de in) as putea sa amintesc si eu cateva lucruri pe care le-am invatat, destul de recent, de la Mimi Walter. Eu stiam insa de semintele de in de mai multa vreme, insa, asa ca mai toata lumea, scapam din vedere lucruri importante despre aceasta banala planta. Ma intreb acum retoric, oare cate informatii “banale” imi scapa, pe langa cate lucruri aparent nesemnificative, care mi-ar putea ajuta mult, poate chiar decisiv, trec chiar in acest moment, fara sa le bag in seama. Voi va intrebati ? :)
  Dar sa revin la subiect. Deci, multumita lui Mimi, am incetat sa mai trec absent pe langa semintele de in. Ea mi-a recomandat o carte numita “Save Your Body”, de dr.C. Kousmine. De unde am aflat pentru prima data de crema Budwig, cu ingredientul principal semintele de in. Odata cu asta am aflat mai multe si despre uleiuri si despre modul lor de extractie, despre uleiurile presate la rece, mai ales despre uleiul de in, bineinteles…
  Atentie insa, chiar si semintele de in pot face rau, pentru ca nimic nu este absolut bun sau rau, nici un ingredient, el singur, nu poate rezolva toate problemele.
  Am amintit despre episodul ignorarii semintelor de in, nu atat pentru a face din semintele de in cea mai importanta descoperire de-a mea, ci pentru a aduce in atentie felul in care lucreaza tiparele mentale, si felul in care informatii semnificative imi(ne) scapa. Si nu e de mirare, si nici nu e de blamat, e doar bine de constientizat…

  • Şerban Stănescu

   Frumos exerciţiu de conştientizare şi de creativitate!
   Într-adevăr, este important să dăm curs unui semnal interior, ca cel pe care l-am prezentat în această reţetă.
   Aceste semnale interioare, sunt busola cu care ne orientăm pe harta interioară, încă incompletă.
   Aş putea traduce asta, cam aşa:
   “1. Ia-o pe aici, dar cu mare atenţie şi admiră îndelung peisajul, până simţi că te-ai umplut de tot ce îţi oferă!
   2. Treci apoi la treabă şi completează pe hartă, toate detaliile!
   3. Dacă după ce termini vezi că ţi-au scpăat încă pete albe, ia-o de la capăt şi insistă pe acele pete albe!
   4. Totuşi, dacă simţi că harta e completă, e important să pleci mai departe!
   Altfel, cu cât amâni mai mult plecarea la drum, cu atât mai multe pete albe vei lăsa pe pe hartă!”

« « De ce slăbim în post (3)| De ce slăbim în post (4) » »