browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Prezentare generală curs CSPPV|| Alina Rotaru » »

SĂ VEZI sau… SĂ PERCEPI?

Posted by on 30, November, 2015

Header Şcoala ZENLA - Meditaţii

 

Fie-ţi Îngerii aproape!”

Vorbeam în articolul „Ghidul Spiritual şi Maestrul Spiritual” despre Sfânta Treime sau Câmp-Energie-Informaţie sau Dumnezeu sau Allah, sau cum ţi se pare mai comod şi mai potrivit pentru tine.

Spuneam acolo că, dacă vrei să ajungi să TRĂIEŞTI ACEASTĂ REALITATE, trebuie să faci o serie de paşi.

Unul dintre paşi, este să înveţi să faci distincţie între

A VEDEA = procesul (un singur proces!) de percepere a semnalelor luminii vizibile cu ajutorul organului specializat OCHI şi,

A PERCEPE = totalitatea proceselor de recepţionare a semnalelor venite din mediu, cu toate organele de simţ şi LA TOATE NIVELELE DE COMPLEXITATE ALE FIINŢEI.

Astfel, dacă remarci, cam toată lumea şi chiar eu însumi, mulţi ani din viaţă, am confundat „a vedea” cu „a percepe”.

În acest fel, mi-am limitat singur orizontul cunoaşterii, la cunoaşterea acelui Univers care poate fi construit DOAR CU SEMNALE DE TIPUL LUMINII VIZIBILE.

Astfel, a acorda importanţa maximă VĂZULUI şi a ignora celelalte ORGANE DE PERCEPŢIE sau „simţuri”, înseamnă a îţi amputa 80% din corp şi 96% din FIINŢA TA.

MEDITAŢIA, VIZIUNILE ŞI SINCRONICITĂŢILE

La început, descoperim această Entitate indivizibilă TRINITATEA prin fenomenele numite „Viziuni” şi „Sincronicităţi”. Sunt acea clasă de evenimente pe care raţiunea le consideră imposibile, deşi ele SE PETREC, le trăim şi mai mult decât atât, ele ne comunică un mesaj anumit.

Mulţi ignoră aceste mesaje visele de pildă sau viziunile în stare de veghe — şi asta, deoarece aceasta este educaţia ateistă sau, „materialist-dialectică”. Fără să intru într-o discuţie lungă, o să precizez că inclusiv materialismul dialectic este o cale spirituală, doar că în comunism, el a fost BRUTAL TRUNCHIAT, A FOST REDUS la noţiunile sale cele mai primitive, la ceea ce materialismul dialectic oferă simţurilor comune. Iar simţurile comune, ne pun în legătură cu CEL MULT 14,28% din ceea ce înseamnă ADEVĂRUL şi ADEVĂRATA REALITATE.

Un singur grup de exemple: poţi vedea sunetele? Poţi vedea gândurile? Poţi vedea emoţiile? Poţi vedea undele radio sau microundele sau undele termice? POŢI VEDEA IUBIREA?

Pentru că e o mare diferenţă între A SIMŢI CĂ EŞTI IUBIT şi A VEDEA CĂ EŞTI IUBIT!

Dacă iubirea ar fi ceva VIZIBIL, ai putea să îi faci zilnic fotografii, cu orice aparat foto, oricât de prăpădit ar fi, chiar şi unul de plastic, de jucărie!

A PERCEPE ŞI A VEDEA

A PERCEPE, înseamnă ceva, iar A VEDEA, înseamnă doar 20% din ceea ce PERCEP cele cinci simţuri clasice.

Aşadar, caută să reflectezi adânc la diferenţa dintre A PERCEPE — PERCEPEM (auzim) sunetele; PERCEPEM (gustăm) gusturile; PERCEPEM (mirosim) mirosurile; PERCEPEM (pipăim) formele fizice prin atingerea lor.

SINGURUL LUCRU PE CARE ÎL VEDEM, ESTE LUMINA VIZIBILĂ REFLECTATĂ DE OBIECTE!

Putem nega oare că 80% din existenţa noastră suntem sclavii ochiului?!? Fii de o sinceritate fără egal cu tine însuţi şi recunoaşte că ultimul lucru care ţi-a dat prin gând, este să mergi pe stradă cu ochii legaţi!!

Astfel, creierul nostru, este antrenat SĂ PERCEAPĂ EXCELENT LUMINA VIZIBILĂ şi să INTERPRETEZE (aproape!) TOATĂ REALITATEA, SUB FORMĂ DE IMAGINI COLORATE!

Acum, hai să CONŞTIENTIZĂM CUM PERCEPEM REALITATEA, făcând o analiză simplă, intuitivă şi uşor de verificat pentru ORICINE:

 • Considerăm toate semnalele venite la noi din mediu ca fiind 100%.

 • CÂTĂ ATENŢIE ACORDĂM FIECĂRUI TIP DE SEMNAL?

 • Avem 5 simţuri, deci în principiu atenţia noastră este DIVIZATĂ ÎN CINCI SEGMENTE. Percepem aşadar CU ATENŢIE, 20% DIN SEMNALELE OPTICE (văzul), 20% DIN SUNETE, 20% DIN SEMNALELE TACTILE, 20% DIN MIROSURI, 20% din GUSTURI. Pe ansamblu deci, PERCEPEM abia 20% din REALITATEA ÎNCONJURĂTOARE!!

 • Din aceşti 20%, noi căutăm cu ajutorul creierului să creăm ASOCIERI CU IMAGINI CUNOSCUTE pentru TOATE CELE 5 TIPURI DE SEMNALE: miros, auz, gust, pipăit ŞI VĂZ. Dar ochiul, este SPECIALIZAT DOAR PE SEMNALE LUMINOASE şi încă, doar pe un segment derizoriu al spectrului RADIAŢIILOR. Ce facem noi de fapt? Ignorăm 80% (iar Principiul lui Vlifredo Pareto!!!) din semnalele venite din mediu din care deja am ignorat preluarea a 80%!! Asta ne conduce la un total de 20% din 20%, adică 0,2 x 0,2 = 0,04.

 • Ce înseamnă 0,04 semnale percepute din totalul semnalelor? Înseamnă exact 4% din Realitatea înconjurătoare, AŞA CUM ESTE EA!!! Mie, mi se pare izbitoare asemănarea dintre ce au descoperit savanţii privitor la gradul de utilizare a creierului aproximativ 4% la persoanele mai educate!! şi cât anume PERCEPEM CU ADEVĂRAT DIN REALITATE!

Şi, închei articolul, cu o întrebare la care te rog să îmi răspunzi după cum consideri tu:

Ce este mai important pentru tine:

ADEVĂRUL, ca ÎNTREG, perceperea cât mai complexă a Realităţii sau… „SĂ VĂD”?

Articol citit de 54 vizitatori

5 Responses to SĂ VEZI sau… SĂ PERCEPI?

 1. Bogdan Popescu

  2 mici completari:
  1. “A VEDEA = procesul (un singur proces!) de percepere a semnalelor luminii vizibile cu ajutorul organului specializat OCHI şi”
  Vazul nu se rezuma doar la ochi. Ochii sunt doar lentila care capteaza semnalele luminose. Toata interpretarea acestor semnale este facuta de creier. De aceea functioneaza iluziile optice, de aceea apar starile de visare sau meditatie cu ochii deschisi.

  2. Lumea subestimeaza foarte mult auzul. Daca procesarea semnalelor luminoase este oprita prin inchiderea ochilor, auzul ne insoteste in permanenta(chiar si cand dormim). De aceea vrem sa fugim din iuresul asurzitor al orasului in linistea din natura. Eu unul nu as taia auzul de pe lista simturilor utilizate in permanenta, chiar daca putina lume este constienta de acest lucru.

  • Şerban Stănescu

   Aici era vorba despre PERCEPŢIA CONŞTIENTĂ.
   Altfel, avem 100 triliarde de senzori şi mult mai mult decât 5 simţuri. Asta, ca să extindem aria discuţiei.
   Chiar vrei să calculăm acum cât de primitivi suntem şi câte zerouri trebuie să punem după 0,… ca să definim valoarea CONŞTIENŢEI la care am ajuns?
   Hai să sărim de acel 4% despre care vorbeam, să devenim mai sensibili decât atât şi pe urmă, facem o corecţie de scală, de la 100 la 1000. E mai productiv aşa.
   O ştiu din practică.
   Strict vorbind, “aritmetic”, da, folosim auzul, dar cât anume din acest simţ este UTILIZARE CONŞTIENTĂ?
   Cu ani în urmă, mi-am pus tampoane în urechi, ca să aflu exact asta: ce se schimbă înăuntrul meu?
   am umblat cu ele aşa, îmaginându-mi că am surzit.
   Aşa încât, pot discuta despre multe altele, pentru că am făcut eu însumi lucrurile despre care vorbesc.
   “I’ve been there!” cum se mai zice…

   • Bogdan Popescu

    Nu pot sa precizez cat la suta din folosirea auzului este constienta si cat nu pentru ca eu nu am “instrumentele de masura” pentru asta. Dar perceptia mea este ca si auzul si vazul sunt folosite in mod constient cam in aceasi masura (vazul este folosit destul de mult in mod inconstient). Cat despre experimentare, eu am mers in alta directie. Pe langa clasica extragere din galagie a unei singure surse(o voce, o melodie…), am urmarit constient si simultan mai multe surse. Deci, da, “I’ve also been there!”

    • Şerban Stănescu

     Măsurătorile radiestezice făcute de mine, dau o structură cam aşa:
     55% văz;
     25% auz;
     20% restul.
     Din păcate însă, aceste valori globale diferă mult de la zonă geografică la zonă geografică, de la cultură la cultură, de la populaţie la populaţie. Valorile reprezintă mai curând o medie la nivelul speciei umane decât o caracteristică locală.

 2. Bogdan Popescu

  Eu sunt de parere ca aprofundarea unui lucru necesita timp. Astfel cu cat joci mai mult fotbal, cu atat o sa devii un fotbalit mai bun. Cu cat stai mai mult si iti antrenezi simturile, cu atat ele devin mai sensibile. Astfel, prin antrenament, am reusit sa-mi auz inima batand, sa ascult doua melodii in mod constient in acelasi timp, sa-mi simt pulsul prin vene si lista poate continua.

  Intrebarea care nu-mi da pace este: DE CE? De ce sa vreau sa aloc timp pentru a percepe in mod constient TOATE mirosurile din jurul meu? De ce nu e suficienta starea actuala in care percep inconstient mirosurile(+ celelalte simturi) iar ceea ce este important(asa cum este considerat de structura mea-ex: parfumul unui trandafir, o scurgere de gaze…) trece in sfera constienta?

  Da, e placut sa simti aceste lucruri. E placut sa simti controlul constient, dar o vorba spune sa-ti asculti corpul. Iar mie imi spune ca el stie mult mai bine, la nivel inconstient, cum sa aiba grija de glicemie, cum sa secrete enzimele cum sa…toata bucataria interna pe care o face decat constientul. Mai mult, imi spune ca a preluat aceste sarcini din sfera constientului tocmai pentru a elibera locul pentru alt tip de activitati constiente.

« « Prezentare generală curs CSPPV| Alina Rotaru » »