browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Cât de ignorant sunt|| Viziunile de la Celestine » »

Satori – Samadhi – Iluminarea şi saltul în conştiinţă

Posted by on 14, February, 2015

Header Şcoala ZENLA - Meditaţia

 

Acest articol va fi scurt şi voi intra în amănunte în workshopurile pe care le voi susţine la Casa Măgura, sediul Şcolii ZENLA.

L-am scris ca urmare a unei discuţii cu un coleg de pe net, pe tema conferinţelor lui John Cunningham Lilly cu privire la CONŞTIENŢĂ şi la NIVELELE CONŞTIENŢEI precum şi la EVOLUŢIE şi pericolele prin care poate trece cel care alege să evolueze.

Un prim adevăr: EVOLUĂM OSCILÂND ÎN JURUL UNUI PUNCT DE ECHILIBRU.

Da, acesta este Adevărul şi el a fost prezentat de multe ori şi în diferite forme. Marii înţelepţi, Fiinţele elevate spiritual, au formulat acest adevăr astfel: “Dacă vrei să ajungi la înălţimile absolute ale Cunoaşterii, trebuie să fii capabil să te scufunzi în cele mai adânci tenebre.

Aşadar, evoluăm prin oscilaţii în jurul unui “punct” de echilbru.

Tocmai aici e cheia şi “Iluminare“, “Satori”, “Samadhi”, înseamnă unul şi acelaşi lucru, înseamnă descoperirea acelui “punct de echilibru“.

De aici, derivă “stadiile iluminării”, despre care zice John C. Lilly în conferinţele sale. Există mai multe nivele, începând de la contactul primar cu Adevărul şi până la capacitatea de a reveni conştient la starea de echilibru “Samadhi”, “Satori”, etc. Pentru cei interesaţi, recomand filmul “Profeţiile de la Celestine”.

Din nefericire, există încă un număr extraordinar de mic de oameni capabili să parcurgă singuri tocmai această porţiune a Căii: trecerea conştientă prin punctul de echilibru şi revenirea la punctul de echilibru.

Pe cei mai mulţi aspiranţi, atingerea stării de Iluminare (Satori, Samadhi, etc.), îi dezechilibrează atât de tare, încât leşină şi trecând prin starea de inconştienţă, au experienţe psihice traumatizante. Alte persoane, au experienţe psihice extrem de plăcute.

Ambele tipuri de experienţe fiind de o mare intensitate, duc la forme foarte puternice de ataşamente, numite de regulă “ataşamente spirituale”, deoarece sunt ataşamente faţă de o stare interioară.

Însuşi conceptul “ataşament”, trebuie înţeles în sens foarte larg, altfel, există riscul de a ne bloca evoluţia tocmai datorită sistemului de credinţe, în care “ataşament”, are o anumită definiţie (algoritm, program) fixă şi a cărei modificare este obligatorie pentru a putea evolua.

Astfel, simplul fapt că ai atins episodic starea de Iluminare (Samadhi, Satori), înseamnă un singur lucru: ai atins prima treaptă a Iluminării.

Există de aici încolo un parcurs diferit faţă de al omului obişnuit, un parcurs care presupune învăţarea procesului de atingere conştientă a acestei stări, ceea ce mai departe presupune să experimentezi AMBELE LATURI ALE ÎNTREGULUI, prin urmare, atât “demonii interiori” cât şi “îngerii interiori”.

Dacă la capitolul “Îngerii interiori” cam toată lumea se dă în vânt La plăcinte înainte! la capitolul “Demonii interiori”, cam toată lumea clachează, eşuează şi poate că primii care au făcut-o cu secole în urmă, au fost preoţii tuturor religiilor, care au şi fabricat şi răspândit mitologia numită demonologie, pentru a profita de pe urma ignoranţei maselor şi a obţine avantajele materiale pe care le cunoaştem deja foarte bine.

Astfel, dacă vrei să evoluezi spiritual, trebuie să ai capacitatea de a îţi înfrunta demonii interiori, care sunt în fapt forme de condiţionare mentală, generate de fricile noastre cele mai ascunse, pe care prin procesul de educaţie ajungem să le “personalizăm”.

Subiectul personalizării fricilor este prea vast aşa încât, mă opresc aici.

Vreau însă să subliniez încă o dată că, atingerea Samadhi sau Iluminare sau Satori, cum vrei să îi spui, e doar un stadiu intermediar al evoluţiei tale, nicidecum “capătul drumului”.

Pentru satisfacerea curiozităţii tale, am atins CONŞTIENT starea de Iluminare până acum, de circa 5 ori, pe durate variabile de timp liniar, începând de la câteva fracţiuni de secundă (la 18 ani) şi continuând cu un episod care a durat cam 42 de zile, în noiembrie 2003.

Au urmat apoi multe intrări intenţionate în această stare şi exerciţii de deplasare CONŞTIENTĂ prin punctul de echilibru numit “SAMADHI” sau “ILUMINARE”,

În prezent, caut să realizez acea stare specială numită “A TRĂI ÎN ILUMINARE”, sau “A trăi în Lumină”, ceea ce presupune multă practică zilnică şi încă alte condiţii care trebuie îndeplinite simultan.

În spiritul acestui articol, exerciţiile din seria “Exerciţiu de iluminare”, sunt astfel de exercţii pe care, dacă le vei practica foarte des, te vor ajuta să atingi această stare numită “Samadhi”, “Iluminare”, “Satori”, etc.

Am făcut precizarea pentru că, se pare că majoritatea celor care au citit şi (eventual) au pus în practică exerciţiile, au omis această conexiune cu obiectivul pe care îl pot atinge prin practică constantă atingerea stării de Samadhi, Iluminare, Satori, etc. deşi mie mi s-a părut evidentă conexiunea.

Cred că am făcut o falsă presupunere, deci am rectificat acum şi îmi cer scuze pentru omisiune!

 

Articol citit de 409 vizitatori

4 Responses to Satori – Samadhi – Iluminarea şi saltul în conştiinţă

 1. Shakti Tara

  “În prezent, caut să realizez acea stare specială numită “A TRĂI ÎN ILUMINARE..”- CINE este cel care cauta asta?

  • Şerban Stănescu

   Bun venit în casa noastră virtuală!
   O să răspund tot printr-o întrebare:
   CINE ÎNTREABĂ?
   Altfel, intrăm într-o polemică interminabilă.
   De altfel, am răspuns pe larg, în articolele publicate deja.
   Un alt răspuns, ar fi yantra Dao.

  • sri samadhiji

   ca sa atingi aceasta stare, nici nu trebuie sa cauti asta.. nu trebuie nimic.. doar fii. sunt mai multe cai.. si mai multi invatati spirituali.. ei nu pot sa te aduca la samadhi.. pot sa-ti arata calea..centreaza-ti pentru inceput toata atentia catre interiorul tau.. 100% atent doar in interiorul tau.. in pace.. gandurile vin si pleaca tu ramai, emotiile la fel, corpul la fel, realitatea aceasta la fel, viata insasi vine si pleaca tu ramai. deci totul e o proiectie mentala in afara de tine.. dar tu nici nu te-ai nascut si nici nu vei muri. cand inchizi ochii unde e lumea? nu tu esti in lume, lumea e in tine.

   • Şerban Stănescu

    Mulţumim pentru vizită!
    Într-adevăr, focalizarea pe “interior” este cheia. Totuşi, complexitatea a ceea ce numim “Viaţă”, este mult dincolo de cuvinte, de “înăuntru”, de “înafară”, etc..

« « Cât de ignorant sunt| Viziunile de la Celestine » »