browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « La mulţi ani…|| Apă în casă (3) – Câteva lecţii importante! » »

Sustenabilitatea şi gândirea economică în gospodărie

Posted by on 17, November, 2014

Scoala ZENLA - Casa Măgura - Apă-în-casă

 

De la stânga la dreapta, scule şi unele folosite: menghină de masă, orientabilă, deschidere 120 mm; şlaif, 700 W; maşină de găurit cu percuţie, 700 W.

 În acest articol, vreau să te învăţ să gândeşti sustenabil!

Pe lângă scopul domestic al acestui sit, anume acela de jurnal de familie, Şcoala ZENLA, are şi scopul declarat al partajării informaţiei şi a experienţei de viaţă!

Casa Măgura, este prin urmare un fel de “atelier-şcoală”, unde învăţăm să trăim după alte principii decât cele cu care ne-am obişnuit!

În spiritul partajării şi ajutorului reciproc, astăzi vreau să intru în culisele gândirii economice sustenabile, în cadrul gospodăriei.

Vezi tu, în opinia noastră, sustenabilitatea este înainte de toate un obiectiv individual, apoi la nivel de gospodărie şi abia pe urmă putem vorbi despre sustenabilitate a unei comunităţi!

Iată aşadar, cum am gândit din perspectivă sustenabilă, efortul pe care l-am făcut.

Spuneam în articolul “Casa Măgura – Apă în casă (2)” că raportat la preţul pieţei, am economisit 700 lei din manopera care mi-ar fi pretins-o nişte meseriaşi care să îmi facă lucrarea pe care am prezentat-o.

Iată ce scule şi unelte am folosit la realizarea acestei lucrări:

  • Drujbă electrică, (ferăstrău cu lanţ) 330 lei;
  • Şlaif (maşină de şlefuit cu bandă abrazivă), 170 lei. Total = 500 lei;
  • Maşină de găurit cu percuţie, 100 lei (amortizată la lucrările făcute în Grecia cu ea). Total = 600 lei;
  • Şoricel (ferăstrău de mână alternativ-oscilant), 100 lei (de asemenea, amortizat în Grecia, la aceleaşi lucrări de amenajare interioară). Total = 700 lei.

 

Toate aceste unelte, pot fi văzute în colecţia de fotografii pe care am urcat-o pe G+, “Casa Măgura – Apă în casă – Noiembrie 2014”.

Efectiv de amortizat, am avut doar 500 lei, adică, maşinile noi! Pe lângă ele, am mai folosit o serie de mărunţişuri, cum ar fi bituri (capete de şurubelniţă pentru maşini rotative gen MG) şi burghie, pe care le aveam de asemenea din Grecia, de asemenea amortizate tot acolo. Oricum, cei 200 lei diferenţă acoperă destul de multe lucruşoare mărunte, cum ar fi o trusă de burghie (20 – 35 lei), mănuşi de protecţie (6 – 8 lei), patent (15 – 20 lei), ruletă (5 – 15 lei), cumpănă (10 lei), markere (2 lei bucata), ochelari de protecţie pentru prelucrări prin aşchiere (şlaif, drujbă, polizor, etc., 3 lei).

Ce înseamnă asta, la nivelul economiei în gospodărie?

Asta înseamnă că am amortizat costul echipamentelor la prima lucrare realizată şi în continuare, am echipamentele (aparatele electrice) practic noi!

De aici, rezultă că, la următoarea lucrare, indiferent de anvergură, voi recupera din costul altor echipamente pe care fie le vom cumpăra pe parcurs, fie recuperăm din costul echipamentelor deja cumpărate (butoaie, fittinguri, furtune, materiale electrice, pompa submersibilă) sau din costul materialelor!

În cazul nostru particular, îmi convine să includ pe listă o priză cu tambur, cu lungimea cablului de 20 metri, accesoriu inestimabil ca valoare în grădină şi care a costat 110 lei! Priza e vizibilă în mai multe fotografii, uitaţi-vă după prelungitorul portocaliu, care e cuplat la priza cu tambur.

Dintr-o altă perspectivă, am economisit resurse, pentru că mi-am folosit în practică atât experienţa cât şi cunoştinţele şi în acest fel, m-am perfecţionat.

Mai mult, am lucrat împreună cu Monica şi a învăţat şi ea să lucreze cu şlaiful, deci are o imagine mai clară a ce înseamnă lucrul într-un atelier de tâmplărie!

Pe lângă asta, e satisfacţia că a lucrat alături de mine, la o piesă de mobilier pe care altfel, trebuia să o fi plătit.

Economic vorbind, o mască de chiuvetă costă 130 lei şi e atât cât chiuveta. Admiţând că una de dimensiunile mesei noastre ar costa dublu, asta înseamnă 260 lei (preţul cel mai mic găsit de noi!).

Materialele incluse la construcţie, sunt:

  • O foaie OSB, 1250 x 2500 x 8 mm, 50 lei. O parte din ea, am folosit-o la realizarea stativului pentru butoi şi mai sunt câteva fâşii mai mici rămase (cam 0,5 mp = 8 lei);
  • Profil pătrat 50 x 50 x 4000 mm, 5 bucăţi x 8,50 lei/bucată = 42,50 lei. Şi aici au rămas cam 2,5 m (5,30 lei), reutilizaţi la construirea stativului. Total = 92,50 lei. Scăzând recuperările, 13,30 lei recuperări = 79,20 lei;
  • Colţare, 12 bucăţi x 3,50 lei =  42 lei. Total = 121,20 lei;
  • Holzşuruburi 5 x 80 mm, 24 bucăţi x 0,15 lei = 3,60 lei. Total = 124,80 lei;
  • Holzşuruburi 3,5 x 35 mm, 36 buc x 0,05 lei = 1,80 lei. Total = 126,60 lei;
  • Manoperă, 24 ore x 3,88 lei/oră (salariul minim pe economie) = 93,12 lei. TOTAL GENERAL = 219,72 lei.

Din păcate, costul manoperei pentru prototipuri (lucrări unicat), este de obicei cam de 3 – 6 ori mai mare decât am calculat noi, uneori depăşind spre 10 ori. Pe unde am lucrat eu, regia pentru categoria “unicat” sau “prototip” era 1500%, adică, un preţ de 15 ori mai mare decât al produselor de serie.

Cum masa noastră intră la categoria “comandă specială”, evaluarea noastră la 260 lei, e mult sub preţurile pieţei, după cum se vede.

Chiar şi aşa, după cum se vede, ne-am încadrat în tarifele pentru produse de serie. Diferenţa de circa 40 lei în minus, o reprezintă o bucată de muşama de 3 m x 1,00 m, pe care o avem deja cumpărată şi care a costat 35 lei.

Am luat dublu faţă de cât era necesar, întrucât masa are 1500 mm lungime, dar avem în vedere şi stativul şi eventuale alte utilizări, tot pentru bucătărie.

Îmi exprim speranţa că informaţiile îţi vor fi de folos în antecalculaţiile pentru feluritele construcţii necesare într-o gospodărie.

Voi reveni în articolele viitoare din categoria “Casa Măgura” şi cu alte informaţii, în special cele legate de construcţia pe care am demarat-o, respectiv tavane şi poduri din lemn.

 

Articol citit de 67 vizitatori

Comments are closed.

« « La mulţi ani…| Apă în casă (3) – Câteva lecţii importante! » »