browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Procesul trezirii şi paradoxul cunoaşterii|| Busola interioară » »

Talent versus vocaţie

Posted by on 22, December, 2016
business people on 3d abstract spiral

Mult timp le-am considerat a fi unul şi acelaşi lucru, mult timp însemnând câţiva ani buni. Pe lângă linia virtuală de egalitate, se adunau tot felul de afirmaţii făcute de oameni celebri legate de talent, de artă, etc, etc. “Toţi copii se nasc artişti”. Eu cred că toţi ne naştem CREATORI, artist fiind cu totul altceva. Un artist (în sens clasic) îşi cunoaşte deja talentul, în plus l-a şi pus la treabă. Un artist-creator este cel care ridică la rang de artă şi de excelenţă ceea ce face, când face şi unde face. Totul depinde de ŞI de talent ŞI de vocaţie.
Ce este talentul? Talentul este tot ceea ce manifestăm în mod firesc, fără prea multă gândire. Talentul este “carburantul” care pune maşinăria numită “corp” într-o mişcare imediată şi graţioasă, fără prea multe utilizări de “frâne” sau de “schimbări de viteze”. Atunci când talentul este cel care te/ne ghidează, atunci totul decurge în mod firesc atât în interiorul tău cât şi în afara ta. Fiind totul natural şi atât de firesc totul, consumi cu talentul puţină energie. Talentul este ceva deja ştiut, ceva deja cunoscut şi practicat… în alt plan. Sau o altă realitate, cu totul alta decât cea actuală.
Atunci când realitatea interioară este cu totul alta decât cea exterioară, înseamnă că a fost neglijată… vocaţia.
Ce este vocaţia? Este ceea ce îţi dă multă bătaie de cap. Este problema care se repetă într-una şi de-a lungul unei singure existenţe. Este exact ceea ce îţi displace, ceva din categoria “trebuie să o înveţi/faci şi pe asta”. Este problema la care ajungi să cunoşti ambele capete, extremele şi cu “plus” şi cu “minus”, şi “cu “şi cu “fără”. Vocaţia este “the dark side” a talentului, este cea care te împinge (din umbră, de la spate, cu şuturi mai mult sau mai puţin delicate) să îţi valorifici şi altfel talentul. Vocaţia te împinge şi te învaţă să vinzi (de exemplu) în loc să dăruieşti oricui, orice, pe oricât şi/sau fără măsură sau, mai grav, să te opreşti în a-l mai folosi. Pentru că atunci, pe neaşteptate, încep să îţi apară probleme de sănătate. Literalmente! :(
Talentul ţine de folosirea imaginaţiei într-un mod creativ, constructiv, utilizând toate mijloacele aflate la îndemână. Vocaţia este ceea ce completează talentul, ceea ce îl sprijină în dezvoltarea şi evoluţia sa.
Iubirea este liantul, este cea care uneşte ambele feţe. Este imposibil să îţi foloseşti/iubeşti talentul şi să îţi urăşti/displacă vocaţia. La fel, este inutil să îţi urăşti/ignori talentul, să îl risipeşti sau să îi ridici piedici în manifestare. Ambele, atât talentul cât şi vocaţia merg doar împreună! Doar ŞI-ŞI!

Cu drag,
Monica Stănescu

talent-versus-vocatie
surse imagini:
http://www.halogensoftware.com/uk/learn/how-to/creating-talent-pools
http://www.azquotes.com/quote/1345403

Articol citit de 74 vizitatori

Comments are closed.

« « Procesul trezirii şi paradoxul cunoaşterii| Busola interioară » »