browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Luminează-ţi viaţa! Timpul şi banii|| Educaţia, autoeducaţia şi alte posibilităţi de educaţie (actuale) » »

Trecut-Prezent-Viitor

Posted by on 26, November, 2016
trecut-prezent-viitor
Cuvintele sunt convenţii de limbaj. Sunt folosite pentru a putea clasifica, discerne şi separa în bucăţi cât mai mici “întregul”. Ceea ce percepem drept “trecut” este o realitate cunoscută. “Prezentul” este ceea ce percepem drept realitatea numită “azi”. “Viitorul” este o realitate netrăită şi necunoscută… Încă!
Putem fi şi în trecut şi în prezent şi în viitor? Aşa cum accesăm trecutul, putem accesa şi viitorul? Da!
Ori de câte ori ne gândim la “trecut” accesăm o realitate cunoscută. O activăm. Toate problemele trăite în “prezent” îşi au “rădăcinile” (cauzele) în “trecut”. Gândurile sunt informaţii, iar emoţiile sunt cele care oferă energie informaţiilor respective!
Să luăm un exemplu de problemă posibilă: identitatea.
Identitatea reprezintă uniunea dintre Sine şi Ego. Atunci când apar probleme de identitate, fie Sinele este cel care este neglijat, fie Egoul.
Cum are loc determinarea cauzelor care conduc la astfel de probleme legate de identitate? Întoarcerea în “trecut” oferă informaţii legate de anumite pattern-uri. Poate fi vorba despre decizii luate, de comportamente (“automate”), de credinţe (asimilate) şi, implicit, de ataşamente (emoţionale).
O metodă care poate fi folosită este introspecţia, prin retragerea temporară din “prezent”-ul ca punct pe o axă liniară temporală, care include şi “trecutul” şi “viitorul”, în lumea interioară în care doar ataşamentele noastre sunt legătura între “trecut” şi “viitor”. Prin detaşare emoţională, lărgim sfera “prezentului”, fuzionând într-un prezent mai larg o parte din “trecut” şi din “viitor”. Atunci, prin formularea de întrebări care încep cu “de ce”, “cum” şi “ce”: “de ce am decis” (aşa…), “de ce am acţionat” (aşa…), eventual “cum aş fi putut” (decide şi/sau acţiona), încep să se clarifice unele cauze.
Cu timpul, răspunsurile aflate conduc la determinarea tiparelor mentale, a ataşamentelor, a credinţelor care au condus la crearea dificultăţilor din prezent legate de “identitate”.
Care sunt acţiunile care te-au secătuit de energie şi care sunt cele care, dimpotrivă, te-au “umplut”?
Identificarea cauzelor este doar un prim pas, căutarea de soluţii este cel de al doilea!
Soluţiile care te pot ajuta în problemele legate de identitate sunt legate de ceea ce reprezintă şi consideri a fi de “valoare”, a ceea te susţine (din punct de vedere energetic), a ceea îţi oferă încredere în propriile tale capacităţi, a ceea ce te umple de energie. Sunt acţiuni care sunt considerate a fi din categoria “talentelor native”, tocmai prin uşurinţa cu care sunt activate. Sunt acel tip de acţiuni care sunt realizate aparent fără efort sau cu un consum mic de energie!
Din nou! Care sunt acţiunile care te-au secătuit de energie şi care sunt cele care, dimpotrivă, te-au “umplut”?
Crearea viitorului începe tot de astăzi! Cum îţi poţi crea propriul viitor? Reducând (treptat!) din acţiunile care te “seacă”, făcând (tot treptat!) ceea ce te “umple”!
Atunci când faci ceea ce îţi place, te conectezi la Sinele tău, lucrezi, cum se spune, “cu Dumnezeu”. Îl aduci pe Dumnezeu în viaţa ta, activând acea frântură de Dumnezeu care se află şi în tine.
Putem “vindeca” trecutul, descoperind cauzele problemelor din prezent. Putem “crea” viitorul, descoperind care ne sunt talentele native, folosindu-le. Şi toate acestea din prezent!
Viitorul şi trecutul
Sunt a filei două feţe,
Vede-n capăt începutul
Cine ştie să le-nveţe;
Tot ce-a fost ori o să fie
În prezent le-avem pe toate…
(Mihai Eminescu – Glossa)

Cu drag,
Monica Stănescu

Ţi-a plăcut articolul sau ţi-a fost util? Distribuie mai departe!
Vrei să citeşti
şi alte articole? Abonează-te la sit!
sursă imagine:
http://www.mactoons.com/past-present-future/


Articol citit de 117 vizitatori

Comments are closed.

« « Luminează-ţi viaţa! Timpul şi banii| Educaţia, autoeducaţia şi alte posibilităţi de educaţie (actuale) » »