browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Postul cu apă în sincronicitate|| Meditaţia – Video » »

Un an pe calea sustenabilităţii – Casa Măgura

Posted by on 14, October, 2015

Şcoala ZENLA - Grădinarit Ecologic

 

Bine ai venit şi mulţumim pentru participarea la aniversarea noastră!

Astăzi, se împlineşte un an de când am pornit „cu hotărâre” pe drumul către sustenabilitate. Dincolo de aspectul pur emoţional al acestei sărbători, pentru Monica şi pentru mine, stau însă experimentele pe care le-am derulat, trăirile interioare şi rezultatele, care, uneori au fost spectaculoase!

Pentru că subiectul „SUSTENABILITATE” preocupă din ce în ce mai multă lume, pentru că deja s-au creat comunităţi care se străduie să lucreze în spiritul acestui concept şi al dezvoltării unor soluţii care să ne ofere acea lume la care visăm şi în care să ne simţim realmente INTEGRAŢI, am considerat că merită să fac o trecere în revistă a ceea ce am învăţat, a concluziilor pe care le-am desprins din acest an de căutări.

O voi face pe puncte, începând cu o scurtă prezentare a gradului de îndeplinire a obiectivelor propuse în 2015:

CE NE-AM PROPUS ÎN 2014

 1. Apa. Construcţie de 20 mp, în jurul fântânii. Spaţiu pentru bucătărie, baie, cameră tehnică (rezervoare pentru apă, hidrofor, sistemul de pompare) şi WC de serviciu. Proiect şi antecalculaţie privind costurile de execuţie;
 2. Pomii. Evaluarea pomilor, inventarierea soiurilor şi a stării acestora şi urmărirea dezvoltării lor. Studiu metode naturale de combatere a dăunătorilor pentru corcoduş, vişin, dud şi nuc;
 3. Viţa de vie. Îngrijirea viţei existente. Studiul şi urmărirea combaterii naturale a dăunătorilor viţei de vie;
 4. Hreanul, ceapa şi usturoiul. Îngrijirea culturilor, studiu şi documentare privind combaterea dăunătorilor cu metode naturale;
 5. Gardurile. Repararea gardurilor dinspre vecini. Deocamdată, din reciclarea gardurilor interioare, pe care le desfiinţăm.
 6. Compostor şi compost. Realizarea unui compostor. Identificarea posibilităţilor de procurare de masă vegetală – deşeuri (pleavă de cereale, coji de floarea soarelui, paie, alte surse de biomasă). Colectarea masei vegetale şi compostarea în continuare, pe locul deja stabilit. Urmărirea rezultatelor obţinute;
 7. Plantare pomi fructiferi. Săparea gropilor necesare plantării a 15 pomi fructiferi, în toamnă.
 8. Cultură în straturi. Studiul şi punerea în practică a culturilor în straturi (No Dig Gardening). Cartofi, roşii, conopidă, ţelină.
 9. Zonarea grădinii şi evidenţa culturilor. Realizarea unui plan al grădinii şi parcelarea suprafeţei cultivabile. Urmărirea şi jurnalizarea culturilor şi a producţiei realizate.
 10. Protecţia naturală a culturilor. Studiul metodelor de protecţie antidăunători şi împotriva bolilor cu ajutorul plantelor şi a altor metode naturale.        Şopronul la 15-09-2015 şi banc de lucru

CE AM REUŞIT SĂ REALIZĂM

 • FÂNTÂNĂ ŞI ŞOPRON (1). Am săpat o fântână nouă, am realizat o construcţie din lemn cu o suprafaţă de 6 mp şi un şopron de 30 mp. Am învăţat enorm de multe din aceste experienţe, atât legat de apele freatice şi săparea fântânilor cât şi privitor la multe altele, legate de construcţiile în gospodărie şi mai ales, de ce suntem ACUM;

 • PLANTARE POMI (2 şi 7). Am plantat 5 pomi şi s-au prins toţi. Am avut şi greutăţi cu bolile şi dăunătorii, dar am descoperit că tratarea cu bioenergie, funcţionează şi chiar excelent! Am şi inventariat zestrea din grădină. Am renunţat însă la plantarea pomilor toamna. Pe moment, consider că mai am nevoie să clarific o multitudine de „DE CE?”- uri legat de plantarea toamna.

 • VIŢA DE VIE (3). Am lucrat doar cu biocâmpuri asupra ei, fără intervenţii mecanice (săpat, tăiat). Rezultatele sunt încurajatoare, pe noi ne-au mulţumit, dar a fost o prioritate cu rang scăzut şi am investit puţin în această direcţie;

 • HREANUL, CEAPA ŞI USTUROIUL (4). Foarte mulţumiţi de recoltă, iar dacă avem în vedere şi dificultăţile provocate de secetă şi lipsa fântânii, chiar suntem foarte mulţumiţi!

 • GARDURILE (5). Aici, am renunţat. Tot gardul trebuie refăcut! Resursele financiare au fost dirijate în alte direcţii iar când am reuşit să acoperim nevoile de finanţare, au apărut alte inconveniente şi alte priorităţi (fântâna nouă…). Rămâne pentru planul pe 2016, dacă reuşim să rezolvăm cu condiţiile de locuit.

 • COMPOSTOR ŞI COMPOST (6). La capitolul „COMPOST”, am trăit o decepţie colosală! Toate minunăţiile care se vehiculează prin cărţile despre compost, pornesc de la ideea că societatea de consum este „veşnică şi nemuritoare” şi oferă soluţii de-a dreptul aberante pentru producerea compostului, fără vreo legătură cu SUSTENABILITATEA. Soluţiile oferite, mizează pe existenţa unor cantităţi înspăimântătoare de deşeuri organice, care poluează mediul şi trebuie procesate într-un fel oarecare. Voi reveni cu detalii în primul volum al seriei de cărţi „CALEA CĂTRE SUSTENABILITATE”.

 • CULTURĂ ÎN STRATURI (8). Am testat această tehnică. Din păcate, rozătoarele şi galinaceele vecinilor, au fost de părere că rezultatele muncii noastre sunt prea bune ca să mai avem şi noi loc la masă, aşa încât… „Va urma”, în 2016! Vreau să cred că au fost foarte gustoase şi cartofii şi varza şi salata! Cu mărarul, rezultatele sunt excelente, dar e un experiment la scară mică. Mai vedem…

 • ZONAREA GRĂDINII (9). Am reuşit să fac un plan digital, în format SVG (Scalable Vector Graphics). De-acum înainte, urmează să vedem cum „învârtim” culturile. Între timp însă, m-am mai gândit şi în raport cu celelate rezultate obţinute şi vrem un plan nou, diferit de ce aveam anul trecut în vedere;

 • PROTECŢIA NATURALĂ A CULTURILOR (10). Aici, cred că am depus cel mai mare efort şi trebuie să recunosc, rezultatele, m-au făcut „să sar din papuci”! Am mult de muncit pentru a integra înlăuntrul meu informaţiile şi încă şi mai mult pentru a pune în practică ceea ce am constatat de-a lungul anului 2015. Două direcţii am investigat: utilizarea plantelor şi a soluţiilor naturale şi grădinăritul bioenergetic. Ambele funcţionează, se pare că lucrul cu biocâmpurile este şi mai eficient şi mai rapid, dar cred că e prea devreme pentru concluzii categorice. Oricum, fetele şi femeile care vorbesc cu plantele, au dreptate! Schimbul de energie are loc şi se vede asta, dincolo de orice dubiu!

Faţă de cele propuse, am realizat şi în plus în unele direcţii dar şi în minus. Pe ansamblu însă, cred că am realizat mult mai mult decât ne aşteptam, pentru primul an!

În fine, ne-am confruntat direct cu o serie de probleme cum ar fi gestiunea deşeurilor de tot felul şi a apei specifice unui mod de viaţă necunoscut nouă. Şi spun „necunoscut”, pentru că cititul de cărţi, de articole şi văzutul de filme, înseamnă extrem de puţin. Valoarea documentării, apare abia după VALIDAREA ÎN VIAŢĂ a ideilor citite. Ori, practica demonstrează că stilul bombastic încă se practică pe scară largă, mitomania e în floare şi demagogia populistă, scoate bani grei din subiectele „sustenabilitate” şi „permacultură”.

Mai grav, se fabrică „dovezi” video, printr-o omitere convenabilă a unor informaţii cheie, privind felul în care se obţin recoltele „bio” şi corelaţia dintre bilanţul energetic şi rezultatele în grădină.

Dar, despre aceste manipulări, mai multe în primul volum din ciclul „Calea către sustenabilitate”.

Articol citit de 69 vizitatori

Comments are closed.

« « Postul cu apă în sincronicitate| Meditaţia – Video » »