browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Postul de carne — Efecte secundare|| Turnul roz al ignoranţei — Postul cu apă (prima parte) » »

Video – Şcoala ZENLA: Ceasul schimbării

Posted by on 6, November, 2014

Iată că am ajuns cu poveştile noastre video, la cel de-al şaselea episod Şcoala ZENLA: Ceasul schimbării!

În acest episod, am căutat să surprindem primele noastre activităţi desfăşurate la Casa Măgura.

Am mers acolo sâmbătă, 01-11-2014, cu gândul să mai punem puţin lucrurile la punct, să reflectăm asupra a ceea ce avem de făcut, asupra soluţiilor pe care le adoptăm.

E dificil să renunţi la tot ceea ce înseamnă viaţa ta, aşa cum ai cunoscut-o şi aşa cum te-ai obişnuit cu ea!

Există o mulţime de provocări cărora trebuie să le facem faţă. Pe lângă problema apei, care este vitală, mai există şi problema dejecţiilor, problema căldurii în perioada rece, apoi lipsa cunoştinţelor de specialitate în domeniul grădinăritului, administrarea unei proprietăţi cu grădină, care sunt problemele specifice, cum se rezolvă… O mulţime de întrebări cărora trebuie să le găsim răspunsuri dar mai ales soluţii.

Ne-am născut, am crescut şi am fost educaţi să trăim la oraş, cu tot ce înseamnă asta:

  • Apa vine pe conductă, dai drumul la robinet şi curge;
  • La toaletă deşeurile se scurg printr-o ţeavă groasă, “undeva”;
  • Gunoiul menajer, se duce “la tomberon”;
  • Instalaţia electrică, e gata de utilizare de când te muţi în apartament;
  • Căldura, vinde “de la centrală”. Aici, e drept, avem şi variaţii! Unii, au centrala proprie şi plătesc o factură la gaze, cum avem noi în Alexandria. Alţii, au o centrală de cartier sau de oraş, care livrează (Livrează?!) căldura “centralizat”;
  • Mâncarea, vine de la piaţă şi de la “supermarket”

Nimic din toate acestea de mai sus, la curte. Deşi, avem posibilitatea de a le avea şi acolo, cu costurile de rigoare!

Sâmbătă, am făcut un experiment, legat de încălzire. A fost frig afară, deci am avut nevoie de căldură în casă. Am apelat la o aerotermă. Rezultat? Am consumat 25 KWh în mai puţin de 24 ore. Cam 16 ore. Asta înseamnă un consum lunar minim de 750 Kwh… Desigur, dacă ne limităm. Şi când spun “ne limităm”, spun “încălzim o singură cameră”!! Dacă vrem căldură în 3 încăperi, asta înseamnă cel puţin dublu!

Avem posibilitatea de a plăti acest consum? Este el justificat? Este asta o soluţie ecologică?

Am renunţat după prima noapte, cu atât mai mult cu cât a fost “acceptabil”, nicidecum BINE.

Duminică, am făcut focul în sobă. Asta a însemnat o roabă de lemne şi muncă la cărat şi spart. Mai putem munci. Încă. Soba însă, este concepută “după ureche”, pe principiul “Trebuie să ai unde băga lemnele, pe unde scoate cenuşa şi pe unde scoate fumul din casă!” Din păcate, lucrurile stau cu totul altfel în realitate. O sobă concepută după o astfel de logică, duce la arderi incomplete, consumuri de trei-patru ori mai mari şi căldură foarte puţină!

Concret, o roabă de lemne, înseamnă minimum 80 kilograme. Într-o zi! Şi asta, pentru a încălzi tot o cameră! Lunar? E un calcul simplu! Două tone şi jumătate de lemne!

Cum se vede, sunt multe de rezolvat!

Pe partea de grădinărit, sunt la fel de multe!

Gardul, trebuie refăcut. Fără gard, orice efort e zădărnicit de animalele care circulă liber în căutare de hrană. E de prisos să continui scenariul!

Monica a plantat ceapă şi usturoi, în partea de grădină care e mai protejată de “migraţii libere”…

Am făcut o primă evaluare a timpului de muncă şi a efortului necesar. Acceptabil, dar mai e mult până departe!

Cât putem produce, fără să ne epuizăm fizic?

Vom vedea abia în cursul anului viitor.

Cum putem extinde productivitatea pe o perioadă mai lungă de 6 – 7 luni, cât ţine vremea bună?

Un singur răspuns e posibil! Cultură în medii protejate. Aici, sunt deja câteva alternative în discuţie. Toate însă cer investiţii fabuloase, raportat la bugetul nostru.

Totuşi, un calcul interesant am făcut şi din el, reies două idei importante:

  1. Calculând investiţia pe metrul pătrat, comparativ cu un apartament ca cel pe care îl avem, costul investiţiei în grădină, înseamnă a ajunge la un paradis: la valoarea medie de piaţă a unui apartament cu două camere, respectiv cam 18000 euro, în cazul nostru, pe cei 1077 mp, ar însemna să investim 16,71 euro/mp. Cu această investiţie, ajungem la un grad de confort şi la perspective incomparabile cu ce poate oferi un apartament într-un oraş!
  2. Investiţia într-un apartament, presupune în 98% din cazuri (poate chiar mai mult!), a apela la credite. Indiferent de cine pune la dispoziţie banii familia, prietenii, băncile devii sclavul împrumutului şi te alegi cu un pasiv. Adică, ceva care consumă bani, bani şi iar bani, fără a produce altceva! Prin contrast, o grădină bine administrată, asigură hrana şi când vorbesc despre hrană, mă refer la HRANĂ scris cu MAJUSCULE!!! Adică, HRANĂ DE CALITATE, HRANĂ NATURALĂ, fără chimicale, fără tipare mentale străine de Natură şi dacă am spus asta, am spus tot ce merita spus! Pe lângă hrană însă, mai este de luat în considerare şi faptul că trăieşti mult în aer liber. La oraş, se face uz de simulacrul numit “sală”, o metodă de a te minţi că trăieşti sănătos!

 

Mă opresc aici cu comentariile şi îţi urăm amândoi

VIZIONARE PLĂCUTĂ!

Te asigurăm că vom merge înainte, oricât de greu ar fi! MERITĂ EFORTUL!

Aşteptăm comentariile tale, ideile, sugestiile şi, chiar o vizită la noi!

Chiar dacă avem condiţii modeste, avem un acoperiş, un loc unde să depănăm vise şi să şi punem în practică idei, chiar şi idei trăznite!

Sperăm ca în episodul următor să prezentăm o soluţie de adus apa în casă! Una modestă, dar mai uşor de aplicat şi care asigură o tranziţie mai lină către mutarea la curte.

Cu drag, Monica şi Şerban

 

 

Articol citit de 61 vizitatori

Comments are closed.

« « Postul de carne — Efecte secundare| Turnul roz al ignoranţei — Postul cu apă (prima parte) » »