browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.


Vă aflaţi AICI:


« « Meditaţia (1)|| Curs – Practicant ZENLA » »

Zona mea de confort

Posted by on 26, January, 2015

Casa Măgura, © Monica şi Şerban Stănescu

 

 

Astăzi, te voi face partenerul meu la o discuţie cu mine însumi, pe o temă destul de delicată pentru că zona de confort a fiecăruia este o zonă delicată, o temă destul de sensibilă pentru oricine, orcât de brav, de curajos ar fi! şi anume, zona mea de confort.

Spuneam despre mine şi o voi repeta ori de câte ori va fi necesar:

Sunt un om obişnuit, căruia îi place să se pună în situaţii neobişnuite.

Întotdeauna m-am văzut ca fiind un om obişnuit. Totuşi, Viaţa m-a pus în foarte multe situaţii când oamenii care mă întrebau cu uluire uneori “Ce fel de om eşti tu Şerban?!” îmi demonstrau că ar trebui să mă privesc dintr-o altă perspectivă decât aceea de “om obişnuit”. Şi pentru că asta s-a petrecut deja de exagerat de multe ori în opinia mea, mai ales de când am început să scriu cărţi şi să le public, m-am gândit că ar fi cazul să îmi re-inventariez existenţa şi să văd, poate totuşi, aceşti oameni au un dram de dreptate. Sau poate că eu, am eşuat undeva în comunicare. Înclin să cred mai curând în varianta că am eşuat eu undeva în comunicare, pentru că în continuare mă văd şi mă simt un om obişnuit.

Am decis să fac acest demers public, cu gândul că poate în acest fel voi oferi şi altora o posibilă soluţie la problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.

Astfel, dacă e să definesc “zona de confort”, în cazul meu particular, trebuie să recunosc, ceea ce ar trebui să fie o definiţie destul de cuprinzătoare, în cazul meu, se poate condensa într-un singur cuvânt: VIAŢA.

Oricât de confuză poate părea această definiţie la prima vedere, e singura care pentru mine, are semnificaţie. Şi deja, cred că mă aflu din nou în acea zonă în care oamenii se întreabă “Ce fel de om eşti tu Şerban?!”.

Înainte de multe altele, trebuie să clarific puţin de ce anume “VIAŢA” este pentru mine, cea mai bună definiţie a zonei de confort.

O idee simplă şi destul de clară, de directă: în afara VIEŢII, este descompunerea sau, ceea ce numim de obicei, “moartea”. Prin urmare, cred că am clarificat cadrul general de discuţie. Atât timp cât consider că sunt viu, că trăiesc, mă încadrez în acel segment de existenţă a Universului Infinit numit “VIAŢĂ”.

În afara acestui domeniu numit “VIAŢĂ”, cum aş putea să am o zonă de confort?!

Cu alte cuvinte, cum aş putea să mă simt bine în imperiul morţii, al bolilor fără număr, al disfuncţiilor de tot felul atât individuale cât şi sociale, economice, politice, etc.?

Şi acum, te întreb pe tine, pentru că poate vezi lucrurile altfel:

Poţi să îţi defineşti zona de confort într-un imperiu în care domnesc teroarea, sărăcia, mizeria, boala, obsesiile de tot felul, poluarea, războaiele şi multele disfuncţionalităţi cu care, spre uluirea mea, atât de mulţi oameni s-au obişnuit şi, mai grav, le ignoră pe principiul “Las’că merge şi-aşa!”???

Aşadar, cum spuneam mai sus, zona mea de confort, este OBLIGATORIU în domeniul numit VIAŢĂ!

Şi în această ordine de idei, încep să zgârii puţin suprafaţa temei vaste care este ZONA DE CONFORT

Am vorbit şi eu despre sustenabilitate, alimentaţie inteligentă şi o mulţime de lume acum vorbeşte despre aceste teme. După mulţimea articolelor publicate, a cărţilor scrise şi publicate, ai zice că lumea chiar ia în serios toată povestea asta a economiei nesustenabile, a încălzirii globale, a economiei consumatoriste şi alte subiecte la modă.

Am văzut însă de curând vreo două filme care mă fac să mă îndoiesc realmente de bunele intenţii declarate ale mult prea multor organizaţii aşa-zis “green” (verzi, ecologiste, în frunte cu Green Peace), “pentru viaţă”, pentru respectul a tot ce este viu. Simple demagogii! Oportunităţi de a re-anestezia spiritele deja mult prea atrofiate al majorităţii indivizilor speciei umane!

Ţi se pare ciudat ce am afirmat până aici?

OK! Urmăreşte te rog filmul realizat de Kip Andresen şi Keegan Kuhn intitulat “Cowspiracy Sustainability secret” şi vei înţelege, dacă vrei cu adevărat, ce vreau să spun.

Constat în jurul meu o ipocrizie fără margini, un cinism feroce, toate izvorâte dintr-o ignoranţă şi o indiferenţă înspăimântătoare în contextul lumii în care trăim şi în care specia umană, a ajuns să fie pericolul cel mai mare al biotopului în care trăim, a ajuns să extermine sute de mii de specii, să distrugă milioane de kilometri pătraţi de ape, de păduri, cu o inconştienţă fără margini şi cu un zâmbet candid pe buzele perfide…

În tot acest peisaj de-a dreptul apocaliptic al goanei după profit cu orice preţ, inclusiv cu preţul vieţii propriei noastre specii, mi se pare firesc să rezum definiţia zonei mele de confort la un singur cuvânt:

VIAŢĂ!

Dacă din întâmplare crezi că această definiţie ţi se potriveşte, te aştept să vii lângă noi. Dacă pentru tine chiar înseamnă ceva cuvântul “VIAŢĂ” şi consideri că zona ta de confort e imposibil de definit în afara VIEŢII, atunci cu siguranţă vei şti şi cum să ne găseşti, vei găsi şi mijloacele de a ajunge la noi, de a sta de vorbă cu noi, faţă în faţă, pe această temă atât de importantă pentru fiecare om: ZONA DE CONFORT!

Şi e importantă, pentru că văd că există o tendinţă generală distructivă, care îmi face aerul irespirabil şi mă constrânge să mă transform într-un animal.

În astfel de condiţii, îmi rămâne doar alternativa de a schimba cu forţa ceea ce refuză să se schimbe prin consens şi negociere, prin bună înţelegere, prin cooperare largă!

 

 

 

 

Articol citit de 63 vizitatori

Comments are closed.

« « Meditaţia (1)| Curs – Practicant ZENLA » »